Nadevani lignji s prilogo iz belušev
Nisem si mogel kaj, da ne bi poskusil še enkrat nadevati lignje, tokrat malo drugače...
Vem, da morje ponuja nešteto možnosti in najbrž se sprašujete zakaj zopet lignji, a skušnjavi se nisem mogel upreti in zopet sem razvajal z njimi. No, naslednjič bo kaj drugega.
Nadeva sem se tokrat lotil drugače. Na olivnem olju sem prepražil sesekljane lovke lignjev, uporabimo jih od približno polovice lignjev, ostale prihranimo za dekoracijo. Zraven sem prepražil tudi česen in vse skupaj zalil z malo rdečega vina. Dušil nekaj minut in vse stresel v posodo v kateri sem pripravil nadev. Dodal sem sesekljano panceto, sesekljane olive, sesekljan peteršilj in malo češnjevega paradižnika, vse skupaj posolil in dodal jajce ter zmešal. S pripravljeno zmesjo sem nadeval telesa lignjev, seveda do polovice, da nadev ne leze ven. Tokrat sem pekel na pekovskem papirju. Prvo sem jih pokril z alu folijo in pekel cca. 20 minut na 180oC, nato folijo odstranil in povečal na 200oC ter pekel še kakih 20 minut, da so lepo porjaveli.
Sedaj pa še priloga. Povrel sem beluše, seveda sem odlomil trdi del, da ne bi poslušal kritike na račun Gorenjske "vohrnosti" in trde dele zavrgel. Kake dve ali tri minute je dovolj, da se dobro zmehčajo. Na olivnem olju sem prepražil čebulo, dodal sesekljan češnjev paradižnik, sesekljane beluše, kapre, česen, vse skupaj posolil in začinil z rdečim balzamičnim kisom. Prilogo sem dušil na zmernem ognju, da so se sestavine popolnoma razpustile, na koncu pa dodal žličko kisle smetane in sesekljan peteršilj.
Tokrat sem lignje zložil nekoliko drugače, dodal pečene lovke in omako ter čez vse skupaj naribal parmezan. Solata je bila mešana. Kitajsko zelje, rdeča paprika, paradižnik, čebula in feta sir.
Z malo domišljije, se lahko razdate tako, da vam bode to s hvaležnostjo vrnjeno...
Se nadaljuje...
Pa, Dober tek!