Srnjakova pečenka z jurčki
Divjačina in gobe, kombinacija, ki zadovolji, še tako razvajene brbončice...
Gobe so že dobro odgnale in včeraj sva šla z Lovskim Tovarišem Primožem, dopoldan malo "u gobe".
Šesnajst poletnih gobanov, štirje rumeni gobani in še nekaj drugih gob je bila, kar zavidanja vredna bera, za prvo gobarjenje letos. Kot, da bi slutil, sem nekaj dni prej dal v marinado dva kosa plečeta od srnjaka. Marinada je bila le domača "vegeta" in nekaj domačega olivnega olja, nič posoljeno, da meso ne postane pusto.
Meso sem pred peko dobro nasolil in ga na hitro opekel iz obeh strani, vzel ven in na olju prepražel sesekljano mlado čebulo in česen ter zalil z malo vode, dodal nekaj gobje "moke" in počakal, da se je čebula lepo razpustila.
Meso sem dal nazaj v posodo in ga prekril s prepraženo mešanico čebule in česna, dodal malo balzamičnega kisa in zalil z nekaj vode. Na rahlem ognju, sem pečenko, pokrito, dušil dve uri in jo redno zalival s sokom, ki se je natekel. Proti koncu sem dodal narezane jurčke. Meso sem vzel iz posode, jurčke pa še rahlo popopral s poprovo mešanico. Zrezano meso sem zložil na krožnik, dodal prilogo iz jurčkov, ki sem jo potresel z nasekljanim peteršiljem. Za dekoracijo, pa nekaj jagod rdečega ribeze ter list bazilike in vejica peteršilja.
Se, nadaljuje...
Pa, Dober tek!