Nadevani kukmaki
Dosti nas je Lovcev, ki na zelenih stečinah naberemo tudi gobe in z njimi razveselimo čaščeno osebo...
No, tudi pri nas v Gori so pognali prvi jurčki, za njimi bodejo še ostale gobe in hosta bo zopet buhtela in ponujala raznotere dobrote. Gobe in divjačina gredo v kuhinji z roko v roki in nudijo raznotere možnosti razvajanja čaščene in izkazovanja naklonjenosti. Kombinacija okusov razneži brbončice, da le to privede do celostne harmonije. No dosti besedičenja, ta recept sem lani obljubil na forumu, a sem malomarno pozabil. Fotografije so vse od lani, ker letošnjih še ni... Uporabljeni so bili Hostni kukmaki (Agaricus silvicola), odlični so tudi odsekani, važno je, da jih ne zamenjamo s karbolnim kukmakom, ki je strupen, a ima značilen močan vonj po črnilu.
Prvo prepražimo čebulo in dodamo sesekljane betke kukmakov, začinimo z žličko domače vegete (recepta še nisem zapisal, a pride na vrsto). Prepražene betke damo v posodo in dodamo sesekljano šunko in česen, nariban sir, sam uporabim gaudo, malo posolimo, dodamo jajce in vse skupaj premešamo. Na naoljen pekač (sam uporabljam domače oljčno olje) razporedimo klobuke od kukmakov in jih nadevamo s pripravljeno maso in jih eno uro pečemo pri 180oC. Seveda jih občasno med peko malo polijemo s tekočino, ki se nateče. Med tem pripravimo preliv za konec. Med kislo smetano zmešamo sesekljan peteršilj in čisto malo solimo. Ko so kukmaki pečeni jih zložimo na pladenj in vsakega posebaj pokapamo s pripravljenim prelivom.
To je odlična samostojna jed, ki potrebuje poleg le skledo zelene solate, lahko pa so tudi kot priloga mesnim jedem ali kot predjed.
Pa dober tek!