Nadevani lignji
Čeravno zaprisežen Lovec in "častilec" divjačine v kulinariki,
kdaj tudi pripravim kaj morskega, če pri tem koga zelo razveselim, sem itak zmagovalec...
Ti glavonožci so vsestransko uporabni, a nadevani z raznimi nadevi in pečeni v pečici so mi osebno najokusnejši. Nadevi so lahko mesni, zelenjevni, mešani. Oni dan sem jih nadeval za miljeno, s pršutom, šunko in parmezanom. Pršut sesekljamo, prav tako šunko, dodamo sesekljan peteršilj, česen in naribamo parmezan. Masi dodamo jajce, za vezivo in vse skupaj premešamo. Za dober okus pa še dve žličke kisle smetane in ščepec soli.Tokrat sem kupil zmrznjene lignje, boljši so sveži iz ribarnice, najboljši, tisti, ki jih ujameš sam ali kupiš zjutraj v pristanu... Kakor koli že, sčiščene in oprane lignje napolnimo s pripravljeno maso. Mase nedamo preveč, da se ne razleze ven, nekako napolnimo polovico trupa. Nadevane zložimo na naoljen pekač, seveda naj bo olje oljčno, sam imam srečo in ga dobivam od prijatelja, ki ima svoj oljčni nasad in prideluje svoje olje. V pekač damo tudi lovke in kakšen trup, za katerega je zmanjkalo mase. To uporabimo za dekoracijo nakoncu. Lignje damo v pečico in jih pri temperaturi 180oC, pečemo eno urico, da lepo porjavijo, vmes jih seveda večkrat polijemo s tekočino, ki se je natekla pri peki.
Zraven postrežemo mešano solato iz paradižnika in paprike, če jo pripravi res vešča roka je harmonija okusov toliko popolnejša.Lignje sem postregel razporejene v sonce, za sredico sem uporabil lovke in preostale trupe, vse skupaj pa posul s sesekljanim peteršiljem...
Se nadaljuje...
Pa, Dober tek!