Tekma terierjev in jamarjev

Napisal Marijan Likar Foto: Andreja Strajnar.

Planinca6Zverinice s Planince

Na koledarju KZS je bil ta dogodek napovedan drugje in prej a se je nekaj sfižilo, zato so organizatorji zadevo prestavili višje nad področje Ostrorogega jelena. No, saj mogoče je zataval kdaj tudi tja v kakšnem lovu, a z drevakom tako visoko zagotovo ni motovilil. Ali je imel s seboj tudi kakšno malo zverino podobno glavnim akterjem tega dogodka, pa Jalen žal ni zapisal. Vsaj pomnim ne tega, bo pa treba za osvežitev spet kdaj njegove Bobre v roke vzeti. V prihajajoči zimi, kdaj po dopoldanskem pogonu bo kar pravi čas.

Sobota 19. oktobra pa je bil čas za naravo in pse. Čeprav je bilo Barje in bližnje doline zalito z gosto meglo, se je kmalu po nekaj serpentinah makedamske ceste nad Jezerom že pokazalo jasno nebo in svetlo sonce. Ko se tako izvijem iz primeža vlage in trohnobe kar lažje zadiham in marostarsko tesnobo takoj prežene boljša volja.
Te ni manjkalo tudi med udeleženci tekme terierjev in jazbečarjev, ki so se že nabirali na parkirišču pred lovsko kočo lovske družine Tomišelj. Visokozvočno lajanje in glasni pogovori vodnikov so nakazovali živahen začetek sončnega in za ta čas tudi pretoplega dne.
Planinca1Ker je šlo za pasji dogodek na državni ravni se je pozvalo k zboru in poslušanju državne himne. A tehnika dandanes menda dobiva osebnost in kasetofon se ni želel pokoriti ukazom predsednika LKD Dejana, zato so že padale ideje, da bi himno kar zapeli. Pa si nihče ni upal omilozvočiti svojega talenta. Zadrego je rešil Štefan, ki je s kasetarjem izgleda v tesnejši navezi in kasetofon je lepo poslušno potresel z membranami zvočnikov in že so vodniki strumno držali klobuke v rokah, nekateri psi pa so se pridružili melodiji. Kot se spodobi.
V imenu lovske družine gostiteljice nas je vse skupaj pozdravil starosta slovenskega lova in lovske kinologije, Vinko Forščak, kinološki sodnik in častni član Kluba ljubiteljev psov jamarjev. Sledila je še predstavitev ostalih organizatorjev, sodniškega zbora in delegata, ter seveda obvezno žrebanje štartnih številk.
Čas je preganjal in po uvodnem preizkusu streloplahosti smo že odkorakali proti področju za preizkus krvne sledi. Jaz pameten marostar seveda v gumijastih škornjih, saj nikoli ne veš kdaj boš na vrhu hriba naletel na blato. Brihta, ni kaj.
Planinca4Prve sledi, ki sem jim opazoval so izdelovali resasti jazbečarji. Vajen izdelave sledi s svojim bavarcem sem presenečen opazoval kako hitro so ti mali smrčki sposobni napredovati po sledi. Resda zaradi velikosti niso sposobni zaustavljanja večje divjadi, a do nje dobro izšolani in verzirani pripadniki te nizke pasme pripeljejo suvereno. Ko pa se taka »žverca« korajžno postavi ob svoj plen in se ponosno vzravnana glasno pohvali; »hov, hov, evo, zmagal sem«, je to spet ena pasma, ki se ti usidra v svoj kotiček srca.
Pot v dolino sem ta dan izdelal dvakrat, saj smo se z obema prisotnima jazbečarjema zapeljali še nazaj do Jezera na preizkus prinašanja race iz vode. Pa je raca skorajda večja od psa! A nič ne de. Psom te pasme očitno ni še nihče povedal, da so majhni in se obnašajo kot veliki. Očitno jim je nekdo v malo embalažo stlačil veliko srce. S tako srčnostjo so tudi sposobni skočiti v vodo, pogumno splavati po raco, jo privleči do in na breg in aportirati vodniku. Kdor pasme ne pozna, ne verjame, dokler se ne prepriča na lastne oči. Jaz sem se tokrat.
Potem pa sem se pridružil terierjem. Kosmatincem s poredno bradico in očitno previsoko navitim procesorjem. Z ostalimi opazovalci sem se postavil k z ograjo omejenim prostorom z umetnim rovom. Preizkus sta spet otvorila jazbečarja, ki sta suvereno a nekako bolj umirjeno opravila nalogo. Terierji pa so pokazali mnogo večji zagon in ihto in njihovo oglašanje v kotlu bi verjetno doseglo vrednosti vsaj kaljenja nočnega miru, če ne kaj drugega. Lisicam, ki v rovih poslušajo tako vpitje ne preostane drugega kot odrešitev ali pred lovsko puško ali pa direktna prijava v Polje.
Zadnja disciplina je bila izvlačenje lisice iz rova. Na konec rova zgrajenega iz desk in pokritega z rušo in skalami se nastavi mrtvo lisico, ki jo mora pes izvleči k vodniku. Vodnik psu lahko pomaga z izvlačenjem, a njegov doseg je razumljivo omejen na dolžino njegove roke. Ali doseže lisico samo ali psa, ki že drži lisico in potegne oba skupaj so pa seveda možne variante. A rekorder tega dne je z nalogo opravil tako hitro, da se lovec pravzaprav še pošteno pripogniti k rovu ne bi mogel. Za to je požel glasen aplavz opazovalcev, pa ga je bolj malo poslušal in bi se še kar zabaval z lisico, če ga vodnik ne bi odnesel in prostor prepustil naslednjemu.
Planinca7Vedno po teh preizkušnjah imamo nekakšen mrtvi čas. Čas ko sodniki šilijo svinčnike in seštevajo ocene s terena. Takrat se prisotni zabavamo ali kratkočasimo po svoje. Takrat se kalijo spretnosti lovske latinščine in gasi žeja. Tudi tokrat je bilo tako. S izjemo, da sta bila med nami lovci prisotna dva harmonikaša in med gosti še glasen trobentač. Viže so zadonele, verjamem da prav navzdol v dolino in nam krajšale čas do razglasitev rezultatov, podelitve pokalov in seveda na koncu do skupinskega fotografiranja v spomin na lepo preživeto nedeljo.
Spet je bilo fajn!

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube