Retrieverji v Polskavi

Napisal Marijan Likar; Foto: Martina Krančan.

Retriever2Lovska preizkušnja retrieverjev v LD Polskava

Že na začetku leta sem prisostvoval preizkušnji, kjer so morali pripadniki pasem prinašalcev pokazati svoje naravne zasnove. Mogoče sem bil prezahteven ali samo neveden, vendar me takrat prikazano ni prepričalo. Popolnoma drugače pa je bilo sedaj na jesen, ko so ti psi opravljali preizkus, ki ga potrebujejo za izvajanje lova.

Retriever3Znano je, da je to pasemska skupina, ki je najmanj zastopana v naših lovskih vrstah. Kljub idiličnim slikam lovca in psa v kanuju iz severa zemeljske poloble, kjer se retrieverji že dolgo uporabljajo za trdo delo prinašanja uplenjene male divjadi iz mrzlih vod, so pri nas popularnejše druge pasme psov. A vendar so to zelo primerni psi za lov na malo tako poljsko kot vodno divjad, zato so temu primerno bolj zastopani na vzhodu države, kjer je te divjadi več.

Sicer so v drugih družabnih, športnih in predvsem humanih sferah ti psi bolj pogosti, recimo kot vodniki slepih, terapevti pri raznih stiskah in pomočniki na različne načine telesno prizadetih ljudi. Za vse te oblike opravljanja pomoči svojim dvonogim prijateljem pa morajo opraviti določena šolanja in preizkuse.
Tokrat so v lovišču LD Polskava v organizaciji LKD Maribor in Slovenskega kluba retrieverjev opravljali lovsko preizkušnjo. Na ta dogodek sem čakal dobršen del leta, saj sem menil, da bom le tu doživel tisti pravi lovski naboj teh psov. In nisem se motil.

Kot običajno se je dan začel z zadnjim pregledom snemalne opreme in nalaganjem le te v avto. Vožnja po avtocesti je običajni dolgčas, k sreči zaradi ne preveč gostega prometa to pot dokaj prijetna združena z lepim razgledom na sončni vzhod, ki se mi je ponujal tam nekje od Vranskega naprej. Ko sem prispel pred dom LD Polskava je na parkirišču že stala modra Feroza sodnika Dečmana, ki je kramljal za mizo ob kavi z domačinom Selinškom. Počasi so začeli kapljati še ostali in kaj kmalu je postalo živahno. Pogovori ob jutranji kavici so se mešali z oglašanjem psov, ki so nestrpno pričakovali kakršnokoli dejavnost.
A so nestrpnost morali še malo umiriti in lepo ob nogi počakati v vrsti zbora pred sodniško in organizatorsko zasedbo, ki jih je ob himni in izobešenimi zastavami seznanila s pogoji preizkušnje.

Jedro organizacije je tvoril Slovenski klub retrieverjev, ki ga zagnano vodi skupina v kateri prevladujejo marljiva dekleta in tudi nekaj lovskih tovarišev.  Klub so ustanovili pozimi leta 1994, leta 1996 pa je zbor sodnikov pristojnosti vzrejne komisije pri KZS prenesel na Strokovno komisijo pri SKR. Tako da je od jeseni leta 1999 vzreja v okviru tega kluba.

Retriever5Na preizkušnji so bili prijavljeni psi iz pasme labrador in en gladkodlaki prinašalec, ki je meni zelo všečen v primerjavi s telesno bolj krepkimi labradorci. A ti psi so bili vzrejeni za težko delo v ostrih vremenskih razmerah, kjer so poleg ostalega vodnega dela tudi pomagali vleči ribiške mreže. Labradorce pa sem imel priliko videti v vseh treh barvnih različicah.

Prva preizkušnja na terenu je bila preizkušnja streloplahosti psov, ki so bili odloženi v vrsti ob vodnikih. Presenetilo me je, ko sem za grmovjem zaslišal pogon, krepko vpitje poganjačev in šele nato strel iz puške. Pomočniki so prav lepo zaigrali zvoke pravega lova in verodostojno postavili pse v čim bolj realne pogoje pred pokom strela.
Preizkušnje kjer je prijavljenih več psov se seveda izdelujejo v več skupinah pri več sodnikih. Sam sem pristopil k skupini, ki se je odpravila na vlečko zajca. Rosni travnik na katerem je bila potegnjena vlečka, se je končal s pasom gozda v katerem se je ob odloženem zajcu skril drugi sodnik, ki je opazoval obnašanje psa ob plenu. Mi, ki smo bili na začetku vlečke, pa smo opazovali, kako so vodniki spuščali pse na sled, ki je bila nakazana po bleščeči preprogi rosnih kapljic na travnih bilkah. Psi so z različnim tempom prinašali zajce in jih oddajali svojim vodnikom.

Retriever1Kmalu so me opozorili, da se začenja še preizkus v prinašanju race iz vode, zato sem se odpravil na obrežje umetnega jezera, zgrajenega z namenom zadrževalnika odvečnih voda, ki sedaj služi kot ribogojno jezero. Pljuski rib, ki so skakale iz vode so se mešali z ropotom kombajna, ki je temu času primerno pridno požiral koruzna stebla na drugi strani jezera. A to ni motilo črnuhov in rjavcev, ki so jih vodniki z ukazom spuščali iz brega, da so z večjim ali malo manjšim pluskom poskakali v vodo in odplavali po raco odvrženo kakšnih 15m od obale. Pri tem delu pa se je res videlo kaj je narava teh psov. Voda in spet voda. Strast oddajanja plena pa je bila različna. Nekateri so raco energično ponudili svojemu vodniku, drugi pa so to počeli malo bolj počasi in ležerno. Verjetno bolj stvar odnosa, kot česa drugega. In seveda vaj in utrjevanja naveze, kar je pri mladih psih še stvar nadaljnjega dela.

Zanimivost te vaje me je premamila, da sem ujel le še zadnjo, preizkus vodljivosti. Vodniki so pod strogim sodnikovim očesom morali prikazati kako so njihovi psi vodljivi najprej oprčeni, nato brez povodca in kako odloženi ponovno prenašajo strel. Klasika ki je v podobni obliki prisotna tudi pri preizkušnjah drugih pasem.

Sonce se je dvignilo in zvonjenje iz bližnjega zvonika me je opomnilo na še ostale obveze tega dne, zato sem se odpravil, vodniki s psi in ostali pa so dogodek nadaljevali še popoldne. Nedvomno jim je v tej lepi soboti bilo zvečer prijetno ob lepo preživetem dnevu v družbi prijateljev. Meni je bilo.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube