Podaljšanje orožnih listov

Vir: LZS
Avtor: M.G.
Podaljšanje orožnih listov


Septembra 2011 bo minilo 10 let odkar so prvi prejeli nove orožne liste, ki jim bo potekla veljavnost. Objavljavljamo navodila, postopke in pojasnila pri podaljševanju.

Številka:LZS/594

Datum: 17.6.2011

 

Vsem članicam!

 

Zadeva: PODALJŠANJE VELJAVNOSTI OROŽNIH LISTOV

 

Na podlagi naše prošnje z dne 08.4.2011, v kateri smo prosili za uradno stališče MNZ o pravilnem postopku in potrebni dokumentaciji za podaljšanje veljavnosti orožne listine za lov,  nam je gospod Milan Zemljič z Direktorata za upravne notranje zadeve MNZ, včeraj, 16.6.2011, poslal prijazen in natančen odgovor  katerega najpomembnejši del povzemam spodaj.

 

»Postopek zamenjave orožnih listov:

1.      Postopek za zamenjavo oziroma podaljšanje orožnega lista za lov se prične na vlogo posameznika- lovca. Vlogo se lahko poda pisno ali ustno. K vlogi pa je potrebno priložiti:

1)      Orožni list kateremu bo potekla veljavnost;

2)      Fotografijo, ki naj ne bo stara več kot leto dni kar izhaja iz 11. člena Pravilnika za izvajanje Zakona o orožju, ki pravi: »K vlogi za izdajo novega obrazca orožnega lista mora prosilec priložiti predhodno izdan orožni list in fotografijo, ki kaže njegovo pravo podobo in ni retuširana. Fotografija mora biti izdelana na belem, tankem, sijajnem fotografskem papirju, velikosti 35 × 45 mm, v črno beli ali barvni tehniki in z zaokroženimi vogali. Fotografija ne sme biti izdelana z napravo za samopostrežno fotografiranje. Prosilec mora biti fotografiran od spredaj, z odkritim čelom in obrazom, brez klobuka, čepice ali rute. Ne glede na določbo prejšnjega odstavka, smejo pripadnice oziroma pripadniki verskih skupnosti ter druge osebe, ki po svoji ljudski navadi kot sestavni del svojega oblačila oziroma kot sestavni del oblačila verske skupnosti nosijo čepico, ruto ali drugo pokrivalo priložiti fotografijo, na kateri so fotografirani s čepico, ruto ali drugim pokrivalom, če imajo odkrito čelo in obraz. Če fotografija ne ustreza pogojem iz prejšnjih odstavkov tega člena, jo pristojni organ vrne prosilcu in mu določi rok, v katerem mora predložiti ustrezno fotografijo.

3)      Upravno takso in obrazec orožnega lista: Plača se ena upravna taksa po tarifni št. 1 - za vlogo in št. 17, tč.1e - za orožni list za lov za vse orožje, ki je vpisano v orožni list, kateremu je veljavnost potekla in ima status registrirano. Za vlogo in izdajo orožnega lista trenutno upravna taksa znaša 27,12 EUR. Od 1. 7. 2011 pa bo upravna taksa znašala 29,42 EUR. Cena obrazca orožnega lista pa znaša 13,10 EUR

4)      Predložiti je potrebno na vpogled tudi veljavno lovsko izkaznico.

 

Iz navedenega sledi, da je zamenjava oziroma podaljšanje orožnega lista izvedljivo samo neposredno na upravni enoti. V izogib nepotrebnim nesporazumom pripominjamo še naslednje: Res je sicer, da ima obrazec orožnega lista posebno rubriko za podaljšanje veljavnosti vendar iz določbe 10 člena Pravilnika za izvajanje Zakona o orožju (Uradni list RS, št. 40/05, 82/07 in 63/10) jasno izhaja, da se po poteku veljavnosti orožnega lista izda nov obrazec orožnega lista, kar pomeni, da ni dopustno podaljšati veljavnosti orožnega lista za lov, šport ali varnost tako, da se v obstoječi obrazec orožnega lista v rubriki: »datum podaljšanja (08) in velja do (09)« vpiše nova veljavnost. Podobno določbo je imel Pravilnik o izvrševanju zakona o orožju (Ur. l. RS, št. 66/01), ki je prenehal veljati leta 2005. Po tem pravilniku se je veljavnost orožnega lista za varnost lahko podaljšala tako, da se je v obstoječi orožni list vpisala nova veljavnost, pri tem pa skupna veljavnost obrazca orožnega lista ni smela presegati deset let. Orožni list za lov ali šport pa se je izdal z veljavnostjo 10 let in zato ni bilo mogoče podaljšati njegove veljavnosti na način kot za orožni list za varnost. Računanje veljavnosti zamenjanega orožnega lista v primeru, ko posameznik poda vlogo pred oziroma po izteku veljavnosti orožnega lista: Veljavnost orožnega lista se računa v vseh primerih od dneva odločitve oziroma izdaje upravne odločbe. To pomeni, da se orožni list ne izdaja z zamikom začetka veljavnosti za vnaprej (npr. ko posameznik poda vlogo pred iztekom veljavnosti orožnega lista). Prav tako se orožni lista ne izda z veljavnostjo za nazaj (npr. ko posameznik poda vlogo po izteku veljavnosti orožnega lista).

 

 

2.      Delo upravne enote: Tako kot izhaja iz enajstega odstavka 11. člena zakona (novela zakona iz leta 2004) bo upravni organ pri posamezniku ugotavljal pogoje iz 2. in 3. tč drugega odstavka 14. člena zakona, to je zadržke javnega reda (15. člen zakona) in zanesljivost (16. člen zakona). Vse podatke o teh dejstvi si bo organ pridobil po uradni dolžnosti. Iz navedenega sledi, da pri zamenjavi oziroma podaljšanju orožnega lista za lov ni potrebno priložiti zdravniškega spričevala.

.

 

Menimo, da bi bilo potrebno lovce v izogib nepotrebnim zapletom posebej opozoriti na določbo tretjega odstavka 14. člena zakona, ki pravi: Orožni list dovoljuje posamezniku posest in nošenje vpisanega kosa orožja in se izda za lovsko in športno orožje z veljavnostjo dvajsetih let, za varnostno orožje pa z veljavnostjo desetih let, po preteku veljavnosti dovoljuje orožni list posamezniku posest orožja brez pravice nošenja in prenašanja. Slednje v praksi glede na ostale določbe zakona lahko pomeni, da bo lovcu, ki bo prenašal orožje na  lov s poteklim orožnim listom policija poleg denarne kazni izrekla tudi stransko sankcijo odvzem orožja.«

 

Verjamem, da je postopek opisan povsem jasno in s podaljševanji ne bo težav.

   

Lovski zdravo!

 

   Srečko Žerjav

Direktor strokovne službe.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube