Dolores Čarga, prva predsednica LD

Vir: 7 dni, 5. maj 2010

 "Lovce nujno potrebujemo"

Dolores Čarga je prva ženska v Sloveniji, ki so jo izbrali za predsednico lovske družine.

"Da ima lovstvo v Sloveniji negativno podobo, je predvsem posledica nevednosti," je prepričana Dolores Čarga. Krivdo za to pripisuje samim lovcem, ki pozitivne plati dejavnosti premalo predstavljajo v javnosti.Vir: http://bam.vecer.com/portali/7dni/v1/default.asp?kaj=2&id=5537684

"Človek že vrsto let neodgovorno posega v naravo, v življenjski prostor divjadi in ji s tem omejuje normalne razmere za preživetje. Zgodi se torej, da je poseg človeka, stroke, skoraj neobhoden," razloži svoj pogled na odstrele.

Zgodba s Triglavskim narodnim parkom, kjer je odstrel divjadi prepovedan, ji veliko pove. "Na ta račun so se močno razpasle gamsje garje, bolezen, zaradi katere vsako leto pogine več sto živali. In to v velikih mukah. V naravi zaradi takih in drugačnih vzrokov namreč ni več naravne selekcije, zato mora vmes poseči človek." Tiste, ki kritizirajo to početje, bi vprašala, kako so pripomogli k temu, da bi divjad našla svoj mir. Pravi,da so pogosto so najbolj glasni tisti, ki vozijo z avtomobili po gozdnih cestah, ki v naravi prirejajo piknike, glasne veselice in za seboj puščajo gore odpadkov."

Skrb za divjad

 Na Biotehniški fakulteti že dober mesec zaposlena kot raziskovalka in se pravkar pripravlja na začetek podiplomskega doktorskega študija. Mlada je in zagnana ljubiteljica narave ter tudi dobro strokovno podkovana. Na lovstvo gleda na svoj način. Predstavlja ga kot del organizirane skrbi za divjad in varovanje narave, v katero človek že dlje časa grdo posega.

Že od otroštva je ljubiteljica narave in živali, v lovske vrste pa jo je pripeljal prijatelj. Ženske v tej zvrsti še orjejo ledino, jih je pa vedno več, ki so pripravljene podirati stereotipe in dokazati, da lov ni rezerviran zgolj za moške. "Včasih mi lovci rečejo, da so sedaj, ko imajo žensko v svojih vrstah, vsaj ljudje," se nasmehne.

"V Lovski družini Tolmin je lov tradicionalna dejavnost z dolgoletno tradicijo. Prav lovcem gre zahvala, da so mnoge stezice in senožeti v hribih očiščene in pokošene, da divjad pozimi ne strada, saj jim redno polnijo krmišča. Poskrbijo pa tudi, da kmetom v tolminskim hribih ostane vsaj nekaj težko prigaranega pridelka." Pove, da so jo lovci medse lepo sprejeli. "Zavedam se, da kot predsednica ne bom premikala gora, a kljub temu želim med člane vnesti korektno in etično obnašanje tako do sočloveka kot do divjadi, povečati skrb za ekologijo in varovanje narave, kot tudi nadaljevati delo na strokovnem področju, ki so ga začeli že moji predhodniki."

Najprej etika

 Seveda se tudi sama včasih odpravi na lov, a je pri tem, poudari, etika na pravem mestu. "Danes lov ni več dejavnost, ki ti omogoča preživetje, danes je to zgolj dejavnost, ki pomaga, da bo v naravi ponovno vzpostavljeno ravnovesje, ki ga je porušil prav človek." Je pa lov tudi priložnost za druženje. "Lovci veliko pozornosti posvetimo družabnosti bodisi na skupnih lovih, na srečanjih s pobratenimi lovskimi družinami ali na udarniških akcijah, ki se začenjajo prav v tem času. Poti, ki jih očistijo lovci, uporabljajo tudi planinci, sprehajalci, turisti in domačini. In treba je kositi. Veliko je namreč senožeti v hribih, ki bi bila brez udarniških akcij lovcev že davno zaraščene, prav senožeti pa predstavljajo življenjski prostor divjadi. Košnja pa pomeni tudi pripravo krme za zimo."

Vedno večja skrb za divjad je še posebej izpostavljena v zadnjih letih, ko enote Zavodov za gozdove pripravljajo gojitveno-upravljalske načrte, na osnovi katerih vsako leto določajo število divjadi za odstrel. Sicer pa lovci za razliko denimo od ribičev, ki lahko tri ulovljene ribe odvzamejo, uplenjene divjadi ne smejo zadržati zase, ampak jo morajo odkupiti.

Magisterij o lovstvu

 Nova predsednica je enoletni magistrski študij varstva okolja opravljala v Veliki Britaniji, kjer je magistrirala iz teme Inovacije in načrtovanje v lovstvu. Tam je ob predstavitvi slovenske lovske dejavnosti vzbudila veliko pozornosti. "Vsi so bili izjemno presenečeni, ko sem jim razložila, da v Sloveniji divjad ni last lastnikov zemljišč, ampak da z lovišči upravlja država. To je za njihove razmere to nekaj popolnoma nelogičnega." V Angliji namreč veljajo stroga pravila, ki varujejo zasebno last zemljišč. "Bog ne daj, da bi kdo brez dovoljenja ali povabila stopil na zasebno zemljišče, tam nabiral zelišča, gobe, cvetje ali streljal divjad," pravi Dolores. Prav to pa je gotovo eden izmed razlogov, da je populacija divjadi izjemno siromašna, saj ni nadzorovanega in načrtnega odstrela. "Zame je bila Anglija dokaj zanimiva izkušnja, a kljub temu sem bila ponosna, da prihajam iz države, kjer je skrb za naravo in divjad na izjemno visokem, morda celo zavidljivem nivoju."

Dolores Čarga zdaj dela na evropskem projektu Hunt, ki se ukvarja z raziskovanjem organiziranosti lovstva v evropskih državah od Skandinavije do Grčije. Na podlagi izsledkov bodo proučili različne vzorce organiziranosti, ki bodo kasneje služili kot dobra podlaga tistim državam, kjer jim te stvari šepajo. Prepričana, da je lovstvo v Sloveniji organizirano na takšnem nivoju, da nas bodo lahko posnemale tudi druge države.

Carmen Leban

 

op. ur.:
Svoje delo na našem portalu Dolores začenja predstavljati v področju predstavitev:
Dolores Čarga, namerava doktorirati iz lovstva

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube