Ali so nekateri le spregledali?

LogoLZSKončno o iskanju odgovornosti za neodgovorna dela in dejanja.

Slovenska lovska organizacija kakršna pač je, oziroma kakršna iz vidika društvene organizacije ne bi smela biti je očitno nagnjena tudi k določenim ne najbolj smotrnim dejanjem posameznikov, ki v njej uspejo priti do odločujočih položajev. Ta odločanja so lahko v smislu vplivanja na organiziranost organizacije, ki bi morala biti skladna z zakonom, pa kot vemo ni ali pa na področju izvajanja določenih opravil, ki jih s svojega položaja opravljajo posamezniki na njih.

Že dolgo časa sem opozarjal na po mojem mnenju zelo škodljiva prizadevanja takratnega predsednika pravno statutarne komisije, Nika Šuštariča, ki je po mojem trdnem prepričanju eden glavnih krivcev za današnje neugodno stanje v LZS in s tem povezanim njenim ugledom v javnosti. Seveda njegova prizadevanja ne bi bila uspešna, če ne bi bil podprt s strani predsedujočih lovski zvezi in seveda večine članov upravnega odbora LZS. Le ti svoj vpliv želijo po novem z neomejenim posedanjem na stolčkih v UO LZS ohraniti celo v nedogled.

Pa to je le ena plat vpliva in delovanja tega člana lovske organizacije. Za lovskega tovariša ga žal nimam, saj je njegov trud ves čas uperjen v to, da lovski tovariši, posamezniki in njihovi predstavniki nimajo neposrednega vpliva na delovanje Zveze.

A očitno tudi zakulisne govorice o njegovih odvetniških poslih v zvezi z lovskimi družinami in celo LZS niso bile iz trte zvite. Končno je prišlo črno na belem na plano, da so o teh rabotah začeli glasno razpravljati tudi na sejah UO LZS in so začeli spraševati tako o njegovih honorarjih kot tudi uspehu njegovega odvetniškega dela. A za gašenju požara, kar zastopanje tožb bivših zaposlenih v strokovnih službah je, ni bil potreben le gasilec. Resda se včasih kaj samo od sebe vžge, mogoče po malomarnosti ali nesreči. A ko začne na istem mestu kar redno goreti, se moramo povprašati, kdo požiga.

V primerih, ki se dogajajo znotraj naše strokovne službe, ki jo, mimogrede povedano plačujemo lovci posamezniki z našimi članarinami, seveda obrnemo pogled na najvišjega in odločujočega v tej službi, na direktorja. Kako zanimivo, da se v času njegovega službovanja zgodi toliko odpovedi zaposlitve ljudi, s katerimi smo bili dolga leta zadovoljni. Saj mogoče niti nismo bili in mogoče je bil čas tudi kaj prevetriti in pomesti, a tudi metlo je potrebno znati prav uporabiti in kdor jo ne zna, pač ni za pometača! A ob tem krepko dvomim, da je bila oseba, ki se je kasneje kot strokovnjak zaposlila na Gozdarskem inštitutu potrebna pometanja. Verjetno bo srž problema drugje, še sploh, ker se je dela in pritiskov ter nestrokovnosti v naši službi naveličala in raje odšla drugam. Je pa tudi ta poteza pokazala na isti skupni imenovalec, direktorja strokovnih služb.

Pa dobro, tudi to bi bilo še sprejemljivo, saj nismo vsi ljudje prilagodljivi in lahko bi v vseh teh primerih odpovedi in odhodov šlo le za osebnostne razlike in nezdružljivosti na delovnem mestu. Se dogaja.

Nikakor pa se ne bi smelo dogajati, da se postopki teh razhajanj vodijo nestrokovno in predvsem škodljivo. Lovci ne plačujemo članarin zato, da bomo poplačevali napake vodilnih uslužbencev in najetih odvetnikov. Lovci plačujemo članarino za delo zveze in strokovnih služb in pričakujemo, da bo to opravljeno strokovno in stroškovno znosno.

Informacija, da je odpuščena tajnica Korenova na delovnem sodišču zmagala v sodnem sporu brez pomoči kakršnegakoli odvetnika mi pove le to, da je bil postopek odpustitve popolnoma nesprejemljiv, draga odvetniška »pomoč« pa nestrokovna ali celo popolnoma nepotrebna.

Ko gredo stroški takih postopkov v vrtoglave višine, Korenovi je bilo potrebno iz naših rezerv izplačati skoraj 40 evrskih tisočakov, odvetniku Šuštariču pa za zastopanje v zadevah vseh postopkov preko 15 tisočakov, si želim, da se krive zanje pokliče na odgovornost.

Izgleda da funkcionarjem na vrhu LZS, ali vsaj večini od njih treh tako stanje ustreza in to podpirajo. V tej zgodbi lahko omenim še podporo, ki jo je vodilni funkcionar dobil ob volitvah v novi mandat, ker je obljubil, da bo direktorja strokovnih služb zamenjal, a je obljubo kot že kakšno prej, pojedel. Dobro, a to so le značajske lastnosti ljudi, katerih poprej nismo videli, potem pa čas in situacija pokažeta svoje. Se učimo, vemo za drugič.

Pa ni na meni, da sedaj analiziram kogarkoli na podlagi govoric, sedaj pa že zapisanih in potrjenih dejstev. Kot lovec posameznik sem preko članarine itak samo plačnik teh kolobocij, vpliva pa zaradi krčevito branjenega delegatskega sistema nimam.

Je pa na članih Upravnega odbora LZS, da se pogledajo v ogledalo, izprašajo svojo vest, preverijo svoje poštenje in se uprejo potezam, ki škodijo vsem nam, lovstvu kot takem in ne nazadnje divjadi.

In tu moram izreči čestitke in veselje, ko vidim, da nekaj se pa tam le premika. Da je nekaj članov UO LZS povzdignilo glas in zahtevalo odgovornost omenjenih. Ne vem kako se bo to razvilo, mogoče bodo razglašeni za nekakšne notranje sovražnike, mogoče so v manjšini in jih bodo ostali, potencialni dosmrtni člani UO preglasili in spet dokazali, da take LZS ne rabimo.

A kot sem že prej primerjal z ognjem, upam, da tudi tu pod dimom tli ogenj, ki ne bo ugasnil.

 

P.S.: Na Kočevskem delnem občnem zboru je bilo oznanjeno, da je poročilo o primeru Koren dostopno na spletu LZS, zato ga lahko preberete tudi doctukaj.

Tam je bil objavljen tudi zapisnik seje uredniškega odbora Lovca, ki se na koncu tudi dotika postopkov v zvezi z delovnimi razmerami v strokovni službi pdf9.seja_urednistvoLovec.pdf

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube