Zapisnik zbora nekakšnih delegatov

Napisal Marijan Likar.

pevciKako so sejali in malodane plesali

Znan sem po svojem šimfarskem pisanju nad rečmi, ki mi v lovski organizaciji niso všeč. Vsaj reakcije, ki jih menda po pripovedovanju prijateljev in znancev moje pisanje dosega tudi med nekaterimi funkcionarji in člani teles LZS mi dajo vedeti, da niso ta pisanja ravno z veseljem sprejeta. A ne pišem zato, da bi užival ob tem ko bi nekoga špikal in drezal.
Še zdaleč ne. Najlažje se je namreč obrniti vstran in si misliti »Boli me ....!«

delegatiLažje je početi kaj bolj prijetnega kot razmišljati o tako neverjetnih stvareh, kot nam jih uganjajo raznorazni lovski funkcionarji in delegati. In tako razmišlja večina nas lovcev. Ko ob tem pomislimo še na to, da se bo čez dobro desetletje iztekla koncesija za naša lovišča in da bo po tej maniri itak po vsej verjetnosti šlo v maloro  vse kar je bilo za običajnega slovenskega lovca dobrega narejenega, se večini še sploh zvižga za to, kar nam sedaj počno. Nekako z mislijo, da nima smisla, saj ne zaleže nič.
Pa ni čisto tako. Nekaj velja tudi naša lastna čast. In ta vsaj meni ne da miru in me ves čas zbada, da vsaj jasno in glasno povem, da dobro čutim, kaj nam počno in da naj ne mislijo, da so kaj vredni s takim početjem. No, mogoče prezira ...
Tako sta me kar lep čas po novicah o zadnjem občnem zboru LZS in po objavi zapisnika dva hudička na ramenih pregovarjala v svoj prav. Eden v belem puloverčku, drugi z rdečo pelerino sta toliko časa pihala v moja ušesa, da je na koncu pretehtal glas ognjevitejšega in me poslal za tastaturo.
Sedaj puščam ob strani legitimnost samega zbora in le priznam Ladu, da je v uvodniku Lovca sicer spretno zapisal o edinem poštenem zboru predstavnikov lovcev pred leti v Monsu. Je pa nadaljne njegovo izvajanje o smotrnosti in številu ter varčnosti nadaljnih »zborov delegatov samih sebe« bolj kot ne privlečeno za ušesa!

To so dokazali tudi posamezniki na zadnjem OZ LZS 10. junija 2014, čeprav jih je kar 16% tudi to dolžnost jemalo precej lahkomiselno in so svoje lovske hlače z vsebino vred pustili ležati doma. Verjetno so tako želeli doprinesti k zmanjšanju stroškov. Kaj če bi te svoje zelene hlače umaknili tudi iz drugih delegatskih stolčkov? Bi bilo še ceneje! Povedati očitno nimajo kaj.

stajerkeOtvoritev bila je jako svečana. Ne gosli, citre in cimbale, a vendar ni dosti manjkalo, da bi ob milozvočni spremljavi rogistov in pevcev lahko celo malo zaplesali. Če bi povabili še Vesele Štajerke, kljub prostorski stiski brez dvoma bi. In ne dvomim, da bi tudi nje povabili na družabno srečanje po zboru, saj nekaj dekliških ustec več ne bi dosti pomenilo, pa čeprav so se nekatere menda nekoliko poredile.

Nato se je začel vsebinski del tega prijetnega srečanja. Z vsemi temi uvodnimi in zaključnimi dogodki očitno ni bil le delovni, o stroških naj pa si vsak svoje misli!
O ponovnih prizadevanjih za upravljanje z divjadjo o čemer so tudi sejali in naših sposobnostih to početi imam svoje mnenje, a bolj kot to me je zdramil zapis o obravnavi in sprejemu sprememb in dopolnitev Pravil LZS.
Že iz predhodnih objav tako tu, kot na portalu LZS je znano, da so se člani UO sami odločili, da si zagotovijo dosmrtno članstvo v tem organu LZS. To so na tem OZ realizirali s sprejetjem sprememb Pravil iz katerih so izvzeli omejitev dveh mandatov. Odpori proti taki spremembi so bili že prej, vendar jih v postopku sprejemanja pripomb niso želeli upoštevati in tudi na samem OZ je bila že sama zahteva o glasovanju, da se preveri ali je res taka volja vsaj delegatov OZ, zavrnjena. Ker naj bi moral o tem razpravljati prav sam tisti UO LZS, ki se ga to tiče.
O higieničnosti takega načina priprave in sprejemanja si bo spet vsak sam ustvaril mnenje, poudaril bi rad le še enkrat jako močan argument predlagateljev, da v nekaterih VO nimajo dovolj kandidatov, ki bi bili pripravljeni prevzeti ta mesta. Ob tem seveda ne pomislijo, da je marsikateremu voljnemu tako starejšemu kot tudi mlajšim članom lovskih družin upadla volja kakorkoli sodelovati v teh cirkusih, pa čeprav imajo mnogo volje in znanja za tvorno društveno in tudi lovsko strokovno delovanje.
Mnogokrat beremo kako zelo strokovno sposobni da smo lovci, sedaj pa naenkrat jok in stok, da jih manjka? Meni pa se zdi, da manjka le tistih, ki bi bili voljni uslužno streči v glasovalnem stroju imenovanem UO LZS in da jim je tam nujno potrebno čimbolj zapreti ta krog, če se žele obdržati na stolčkih in preprečiti nujno potrebne spremembe, ki bi jih odpihnile!
Kar bogokletne bi bile naslednje moje besede, ko bi se vtaknil v zeleni sklad, o katerem nadaljnjo razlaga zapisnik. Zato bom pustil vsebino in se zapičim v postopek. Delegate so na OZ seznanili s tem Pravilnikom, sam pa je bil že sprejet na UO LZS. Spet nekaj kar meni omejenemu ne gre v lajšto. Zbiralo se bo nekakšna sredstva, ki jih bomo morali prispevati vsi lovci, a o tem odločajo le v zaprtem krogu članov Upravnega odbora, ga sprejmejo in potem kasneje z njim seznanjajo delegate na Občnem zboru.
A se meni samo zdi, ali pa tu nekaj v rikverc vozijo? Je tak akt pomemben za vse lovce ali ne? Je to stvar upravljanja ali temeljnega sprejemanja nekih pravil? Kot pomembno zadevo bi jo morali sprejemati na občnem zboru LZS z obvezno prisotnostjo predstavnikov vseh članic. In zakaj seznanjanje nekaterih, ki bi morali akte poznati malodane na pamet, saj sicer niso vredni da zastopajo lovce in odločajo v njihovem imenu? To po mojem iskrenem prepričanju itak niso!

Pri pregledu o debati na pobude in predloge po delnih OZ lahko ugotovimo, da so bili delegati Prekmurja tisti, ki so si tako želeli svečanega tona na OZ, kar jim je bilo seveda ustreženo. Upam, da so vsaj oni vsi imeli klobuke iz zajčje dlake in srajce prave barve in da jim je srce igralo ob vsej svečanosti! Jaz pa se posipam s pepelom, ker sem očitno zmotno prepričan, da bi moral biti OZ predvsem tvorni delovni sestanek in ne veselica.

rogistiTipično lovski je bil tudi predlog delegatov VO Koper, ki se ne morejo sprijazniti s tem, da bi lovci, ki niso člani lovskih družin, za izkaznico plačali le materialne stroške. To, da je tako na nekih zakonskih osnovah odločilo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, jim je pokvarilo tako blag okus zelene fovšije. Za prispevek v šopek občezborskih cvetic je poskrbel tudi zapisnik z navedbo, da gre za »neposredne člane LZS«.  Očitno jim bo tudi to, kot še marsikaj drugega moralo pojasniti kakšno ministrstvo. A kot vemo iz desetletne zgodovine in več, gredo te zakonodajne stvari težko v glave tudi članom naše slavne in v skoro o vsem odločujoče komisije KOPV. No seveda, lahko pa so samo v državnih službah in ministrstvih tako zoprni in ne razumejo pobud in zahtev »predstavnikov« lovcev.

O vprašanju iz VO Gorenjske pa le vprašanje, ali so oni tisti, ki potrebujejo dosmrtne člane v UO LZS, saj očitno nimajo nikogar, ki bi prebral in pojasnil v uradnem listu objavljen Pravilnik o lovsko čuvajski službi? Pa kolikor vem imajo kar nekaj odvetnikov v svojih vrstah. Mogoče pa bi našli koga pismenega z zdravo pametjo in ne naslavljali na OZ vprašanj, ki na zvezno skupščino ne sodijo!

V isto zgodbo branja zakonov spada tudi predlog VO Maribor, ki bi želelo starejše in bolne lovce oprostiti plačila članarine LZS. Ob tem pozabljajo na zakonsko zahtevano enakopravnost vseh članov društev.
Lepe so na prvi pogled take geste, ko se želi komu pomagati in tudi jaz se z njimi strinjam. Vendar ne na način, da svoj napuh in ego plačamo s prispevkom drugih. In točno za to tu in v primeru zelenega sklada tudi gre.
Kdor želi in je pripravljen pomagati, bo to storil s svojim lastnim prispevkom in hitro pomagal pomoči potrebnemu zbrati potrebna sredstva. Dobrodelnost je to le dokler deluje na prostovoljnih osnovah, ko v dobrodelnost silimo druge je to le še lastno hvalisanje na račun drugih in želja po sliki v časopisu! Zatorej vsi ki imate take in podobne ideje, prispevajte in drugim pokažite kje lahko prispevajo in bo vaš namen dosežen. Če se bojite, da potem efekta ne bo, se sprijaznite, da potem to ni več dobrodelnost, temveč prisila!

Moram pa pohvaliti opozorilo S.F. Kropeta na koncu OZ, da bi morala biti večina vprašanj in pobud rešenih že med samim letom in na drugem mestu. V zvezi s tem, naj se tudi A. Dragan iz Novega Mesta kar usede nazaj na trdo klop in opusti svoje želje po udobnejši dvorani!

Kaj naj pa jaz rečem na koncu? Ni kaj, le da moje razočaranje nad pravičnostjo in preglednostjo dela vrha lovske organizacije ni po tem OZ nič manjše. Pa saj tudi upal nisem. Ampak malo izpihal sem se pa le. Pravijo, da sicer škodi zdravju!

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube