TRIHINELOZA

trichinella-musc-chmai

Trihineloza spada med zoonoze, bolezni, ki ogrožajo živali in ljudi.

Njen povzročitelj je črevesni parazit Trichinela spiralis. Bolezen je razširjena po vsem svetu, njen povzročitelj pa parazitira v mnogih živalskih vrstah, divjih in domačih.

TRIHINELOZA

Trihineloza je zoonoza, bolezen živali, ki se prenaša na ljudi in se vse bolj pojavlja, zato se ji posveča vedno več pozornosti. Trenutno poznavanje te bolezni temelji na infekcijah z zajedalcem  Trichinello spiralis. Vendar se pojavljajo tudi nove vrste trihinel na Papua Novi Gvineji in Severni Ameriki in obolenja ki jih je pri ljudeh povzročila T pseudospiralis, za katero je do nedavno veljalo, da se pojavlja le pri živalih.

Parazitsko infekcijo Trihinelozo povzročajo nematodi iz rodu Trichinella.   Za infekcijo z eno ali več vrstami tega rodu so dovzetni skoraj vsi sesalci, vendar pa so še posebno ljudje nagnjeni k razvoju kliničnih znakov. V prejšnjem desetletju se je število žarišč močno povečalo. Resnost obolenja je odvisna od števila zaužitih ličink, vrste parazita, spola, starosti, etnične skupine in imunskega odziva okuženega. Inkubacijska doba traja približno 7-30 dni.
trichinellapacient Prvi znaki okužbe so driska in bruhanje, ki ju spremlja bolečina v trebuhu. V naslednji stopnji bolezni, v kateri ličinke prodro v mišice, se pojavi vročina, znojenje in splošna slabost.... V tretji stopnji bolezni pride do vnetja srčne mišice. Smrt je redka zahvaljujoč učinkovitejšemu zdravljenju, vendar je možen srčni zastoj. Zdravljenje temelji na protivnetnih zdravilih in antihelmintikih.
Po akutni periodi sledi popolno okrevanje. Tekom let se larve v mišicah uničijo, čemur sledi kalcifikacija.

Trihineloza je pomembna bolezen že tisoče let, čeprav je pogosto neprepoznavna. Človek trihinele dobi z zaužitjem hrane predvsem ker je težko  prepričati klavnice, da se testiranje za trihinelozo splača, čeprav je pogostost te bolezni zelo nizka. Celo v razvitih državah se je od leta 1991-2000 pojavilo več kot 20 000 primerov. T spiralis so odkrili že pri več kot 100 gostiteljih.

  V zadnjem desetletju so s pomočjo uporabe v molekularnih in biokemičnih metodah v povezavi z eksperimentalnimi študijami v biologiji odkrili približno sedem vrst trihinel, ki imajo različne epidemiološke in geografske distribucije. Čeprav je vrste težko ločiti morfološko, so lahko tipizirane molekularnimi in nekaterimi biološkimi značilnostmi.
 
Vrsta
mišična
kapsula
viri
Geografska
razširjenost
T spiralis da
Svinjina, divje živali, konj
kozmopolit
T britovi
da
Svinjina, divje živali, konj
Azija
T pseudospiralis
ne
Svinjina, divje živali
kozmopolit
T papuae
ne
Svinjina, divje živali
Papua Nova Gvineja
T nativa
da
Divje živali
Arktika/Subarktika
T nelsoni
da
Divje živali
Afrika
T murrelli
da
Divje živali, konj
Severna Amerika
 

trihinellahumancyleVse faze v življenjskem ciklu trihinele potekajo v enem gostitelju. Ko nek sesalec, npr. prašič zaužije skeletno mišico v kateri so ličinke, te pridejo v tanko črevo. Tam se še štirikrat delijo preden spolno dozorijo. Samice pričnejo izločati ličinke, kar se zgodi približno 6 ali 7 dni po infekciji. Ta proces se nadaljuje ves čas življenja samice. Čeprav prevladuje mnenje, da odrasle trihinele ostanejo prisotne v črevesju zgolj nekaj tednov, obstaja dokaz, da lahko preživijo celo daljša obdobja, še posebej, če je gostiteljev imunski sistem oslabljen. Večina ličink se nato prenese do različnih organov, vključno srčne mišice, možganov, pljuč, retine, bezgavk itd. Vendar pa le larve, ki pridejo v skeletno mišico, preživijo. V večini primerov se postopoma encistirajo (zavijejo v kapsulo) in razvije se infektivna faza približno 21 do 30 dni po infekciji. Poudariti je treba, da pri dveh vrstah, T pseudospiralis in T papuae, mišične larve ne inducirajo nastanka ciste ali kapsule. Infektivnost larv lahko traja veliko let, odvisno od vrste gostitelja. Larve so večinoma nepatogene za gostitelje (izjema je človek), razen seveda, če jih je zelo veliko.

trichinellavcloveskemtkivuZnačilnost tega parazita je, da se nujno prenaša z uživanjem mesa. Druga značilnost pa je, da je prisoten tako pri domačih, kot tudi pri divjih živali. V določenih okoliščinah sta ta dva biotopa povezana ravno preko človeka, kar pomeni, da so ljudje zelo izpostavljeni trihinelam, ki jih ponavadi povezujemo z divjimi živalmi. Vrsta, ki je najbolj pogosto povezana z infekcijo človeka, je T spiralis, ki je navadno prisotna pri domačih prašičih. Prenos na kmetijo je lahko posledica predatorstva drugih živali (npr. glodalcev), kanibalizem domačih svinj in pa hranjenje z nekuhanimi mesnimi ostanki. Do nedavnega so bila žarišča prvenstveno posledica uživanja okužene svinjine na bolj omejenem območju, z enim virom. Masovna prodaja (okuženega) mesa pa lahko razširi parazit na veliko populacijo. Pomembne so tudi vedno pogostejše okužbe divjih živali. Nedavne raziskave pa so pokazale, da so bili tudi okuženi rastlinojedi vir okužb.

trichinellapseudospiralisV državah, kjer pregled mesa za trihinele ni obvezen, je pomembno, da se zmanjša tveganje porabnika z nasveti, kako pravilno pripraviti meso, ga zamrzovati,... Zaželeno je kuhanje pri 60°C vsaj 1 minuto. Meso lahko zamrznemo pri -15°C za 20 dni, pri -23°C za 10 dni in za -30°C za 6 dni, če je meso debelo manj kot 15 cm. Te temperature pa seveda ne veljajo za meso svinj okuženih s T nativa, ki so odporna na zamrzovanje. Komercialni produkti svinjine pa so izdelani pod nadzorom.

lifecycleV mestnih in vaških razmerah so glavni prenašalci parazita prašiči in podgane, zato je nujno potrebna ustrezna preventiva za onemogočanje prenosa bolezni. Predvsem je treba prepovedati pašni način prehrane prašičev, ker pri tem načinu lahko pridejo živali v stik z trupli okuženih živali. Potrebno je letno izvršiti vsaj dve ali tri deratizacije v hlevih, silosih in gospodarskih poslopjih na kmetiji. Trupla podgan in vsa ostala je potrebno ustrezno sanitarno in higiensko odstraniti. Posebno moramo biti pozorni pri hranjenju domačih prašičev, da jim pokladamo ustrezno prekuhano hrano, ki ne vsebuje svinjskega mesa. Pravtako pa tudi sami ne kupujmo mesa, ki ni veterinarsko pregledano, še posebej v času pred in po prazniki, ko je ponudba mesa sumljivega porekla zelo velika.

Leta 2004 je bilo v Evropi 1100 primerov trihineloze, večinoma iz Srbije, Hrvaške, Romunije Bolgarije. Pojav v drugih državah je pogosto povezan s potovanjem v omenjene države in prinašanjem mesa domov, zato moramo poskrbeti za osveščenost, ki pomembno prispeva k preventivi.

Predpisi v Sloveniji lovcev ne zavezujejo več k obveznem oddajanju vzorcev mesa vsejede divjadi, če gre za lastno uporabo. Pa vendar vemo, da obstaja praksa delitve mesa med več lovci predvsem pri uplenu na pogonih. Potrebno se je obnašati odgovorno in kljub pozitivnemu predpisu oddati vzorce na pregled, do takrat pa z uživanjem tega mesa počakati oz. ga ne predelavati v suhomesnate proizvode.

Viri: Seminarska naloga TRIHINELOZA avtorice Polone Novak, svetovni splet

 

 

 

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube