Steklina

107 05STEKLINA ( RABIES,LYSSA)

Steklino povzroča specifičen virus, ki se pri obolelih ljudeh in živalih najpogosteje nastani v osrednjem živčevju, vedno pa tudi v žlezi slinavki in v slini obolelih, vsaj nekaj časa pred izbruhom prvih znakov bolezni.

STEKLINA ( RABIES,LYSSA)

Steklina je smrtna bolezen toplokrvnih živali, ki se s slino okužene živali prenaša na drugo žival ali človeka. Povzročitelj je virus, ki prizadene osrednji živčni sistem. Najpogosteje se nastani v osrednjem živčevju, vedno pa tudi v žlezi slinavki in v slini obolelih vsaj nekaj časa pred izbruhom prvih znakov bolezni. Za steklino lahko zbolijo vse živali in človek, sama smrt pa je izredno boleča in kruta.

steklina 2003   Razširjena je po celem svetu (izjeme so le Avstralija,Nova Zelandija, skupine otokov v Tihem oceanu, v Evropi pa le Velika Britanija, Norveška, Danska in Švedska).

Človek se je z steklino srečal že v antičnih časih (v večih svojih delih jo je pred 2500 leti omenjal že Aristotel). Rešitev pred to nalezljivo boleznijo je leta 1885 odkril Luis Pasteur, ki je prvi proizvedel cepivo zoper steklino. Živali se okužijo predvsem z ugrizom stekle živali, lahko pa se okužijo tudi zgolj tako, da si s slino okuženih živali onesnažijo rane ali kako drugače poškodovano kožo. Najbolj so steklini izpostavljeni psi in mačke, že zato, ker se prosto gibljejo po bližnji in daljni okolici, ter tako prihajajo v stik s steklimi živalmi.

rabies-4120Med letoma 1946 in 1950 je v Sloveniji zaradi stekline umrlo 13 oseb. Od leta 1950 do 1973 stekline v Sloveniji ni bilo. Leta 1973 se je pojavila prva stekla lisica v Prekmurju, do leta 1988 se je steklina razširila na vso državo. S tem letom so veterinarji pričeli s cepljenjem lisic na najbolj ogroženih področjih in ga z letom 1995 razširili na celotno ozemlje Slovenije. Število ugotovljenih steklih živali je s 30 % pred cepljenjem padlo z letom 1998 na 1 %. Značilna pa so ciklična nihanja v pojavljanju okuženih živali.
Kljub stalni prisotnosti virusa stekline pri živalih, pa od l. 1950 ljudje v Sloveniji niso zbolevali. Vendar je vsako leto proti tej nevarni bolezni cepljeno znatno število oseb. Vendar se moramo zavedati, da je cepivo lahko učinkovito le, če je dano pravočasno.

V Sloveniji poznamo dve obliki stekline (po načinu prenosa):

Mestna (urbana) oblika, kjer so prenašalci bolezni mačke in psi , Okužijo pa se lahko tudi druge: govedo, konji, ovce, zajci, svinje, zelo redko perutnina

Gozdna (silvatična) oblika, kjer bolezen raznašajo v glavnem lisice, jazbeci in tistih nekaj volkov, ki živijo pri nas, pogosto pa tudi srnjad, kune, divje svinje.

crittersLjudje se lahko okužimo z ugrizom okužene ali stekle živali, pri kontaktu poškodovane kože ali sluznic (oči, usta, nos) s slino okužene ali stekle živali, lahko pa tudi preko sluznice dihal v votlinah s številnimi okuženimi netopirji.

Posebej rizična skupina so lovski psi, ki jih lahko stekle živali ugriznejo ali pa, če sami grizejo trupla poginulih steklih živali. Kaj lahko storimo za lastno varnost in kot zaščito pred steklino? Vsako rano, ki nam jo je povzročila z ugrizom žival, še posebej, če je to ugriz psa ali mačke, moramo izprati z vodo, izpiranje naj traja kar nekaj minut, tako da iz rane odstranimo čimveč inficirane snovi. S takim izpiranjem odstranimo iz rane znatno količino virusov in podaljšamo čas inkubacije bolezni. Potem moramo takoj k zdravniku, ki nas bo cepil proti steklini. V primeru, da nismo prepričani o tem ali je žival stekla ali ne, se človek ne cepi takoj, ker lahko pride pri cepljenju, resda zelo redko, do nezaželenih reakcij. Zato je treba žival, ki nas je ugriznila po možnostih ujeti in zapreti v varen prostor, kjer naj počaka na prihod veterinarja, mi pa med tem oskrbimo svojo rano. Virus stekline se pri okuženih živalih nahaja v slini in po njenem pregledu se zdravniki odločijo ali nas bodo cepili ali ne.

20241926Okužena žival izloča virus stekline s slino že nekaj dni pred začetkom bolezni, zato se lahko okužimo tudi od navidezno še zdrave živali. Če takšna žival ugrizne drugo žival ali človeka, virus nekaj časa (dni, tednov ali mesecev) na mestu poškodbe obmiruje. Nato potuje po perifernih živcih v možgane, kjer povzroči poškodbo živčnih celic. Po določenem času se virus vrne na periferijo in se nekaj dni pred smrtjo pojavi v slini.

Po okužbi z virusom stekline preteče do pojava bolezni pri živali 10-60 dni, lahko pa tudi več. Bolezen traja 1-7 dni in se konča s smrtjo.

GOZDNE ŽIVALI so plahe in se izogibajo človeka in naseljenih krajev. Stekla žival pa izgubi plahost, sredi dneva se lahko pojavi v naselju, je napadalna, zaradi paralize okončin se težje premika (najprej se pojavi paraliza zadnjih okončin), zaradi težav pri požiranju se pretirano slini, iz ust ji visi jezik, lahko zavijajoče laja.

Pri DOMAČI ŽIVALI posumimo na steklino, če naglo spremeni svoje vsakdanje obnašanje. Postane lahko napadalna, nemirna ali pa pretirano umirjena. Žival izgubi apetit in besno grize ali požira različne predmete, kot so les, kamenje. Prav tako se prične pretirano sliniti, ima naježeno dlako, pojavljati se pričnejo paralize mišic okončin. Potek bolezni pri človeku - povezava: nalezljive bolezni

 
Kako morate ukrepati po poškodbi, ki jo je povzročila žival?

Oskrba rane:

 • pustite, da kri nekaj časa teče iz rane;
 • s čistim robcem ali sterilno gazo obrišite slino proč od rane, nikakor preko nje ali vanjo;
 • rano temeljito sperite z milom pod čisto tekočo vodo, jo pokrijte s sterilnim povojem in povijte.
 • Takoj obiščite zdravnika, ki bo rano dokončno oskrbel in vas napotil v antirabično ambulanto območnega zavoda za zdravstveno varstvo.

V antirabični ambulanti opravijo postopek za zaščito poškodovanca pred morebitno okužbo z virusom stekline.

 • V primeru, da je poškodbo povzročila znana žival, poškodovanec v antirabični ambulanti pove točen naslov lastnika živali, ki je povzročila poškodbo. O nadaljnih ukrepih obvestimo lastnika živali.
 • Če je poškodbo povzročila neznana žival je potrebno poškodovanca čimprej zaščititi proti steklini s cepljenjem.


Kaj je dolžan lastnik živali, ki je povzročila poškodbo?

 • Živali ne sme odtujiti ali ubiti!
 • Zaradi suma na steklino mora takoj obvestiti veterinarja, ki bo opravil nadzor živali, ne glede na to ali je cepljena proti steklini ali ne.
 • Če žival izgine, mora takoj obvestiti antirabično ambulanto območnega zavoda za zdravstveno varstvo.
 • Truplo ubite ali poginule živali mora takoj odpeljati na veterinarsko postajo ali poklicati veterinarja. Veterinar glavo živali pošlje na preiskavo, ki ovrže ali potrdi sum na steklino.


rabiesvaccine Kdaj je nujno cepljenje proti steklini?

Cepljenje proti steklini morate opraviti takoj:

 • ko vas je poškodovala divja, nepoznana ali domača žival, ki je ni mogoče imeti pod 10-dnevno veterinarsko kontrolo (pobegnila, poginila ali ubita in zakopana);
 • če veterinar pri živali opazi znake stekline ali potrdi steklino na podlagi preiskave možgan mrtve živali;
 • pri kontaktu poškodovane kože ali sluznic z nastavljenimi vabami za lisice.

O nujnosti cepljenja se odloči zdravnik v antirabični ambulanti. Cepljenje je varno in učinkovito. Za popolno zaščito so potrebne štiri doze cepiva.

Na rani se okužba z virusom stekline ne pozna. Kljub temu, da se rana zaceli brez zapletov, je lahko okužena. Ne odlašajte s cepljenjem. kdor za steklino zboli, zanesljivo umre. Ne dotikajte se nastavljenih vab za cepljenje lisic. V njih je živ virus stekline, ki prav tako lahko povzroči okužbo.

 

Potek bolezni pri človeku

 Bolezen poteka v petih obdobjih:

1. obdobje - inkubacija: čas od okužbe do razvoja bolezni traja pri človeku v povprečju 31 do 60 dni, lahko pa tudi več mesecev, izjemoma let; v tem času osebe nimajo težav.

2. obdobje – začetni znaki bolezni: trajajo 2 do 10 dni. Bolniki imajo neznačilne simptome: vročino, glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, bolečine ali mravljinčenje na mestu ugriza. Pri nekaterih se pojavijo motnje v vedenju, nespečnost, strah, agresivnost.

3. obdobje – nevrološka prizadetost: traja 2 do 7 dni in lahko poteka kot:

 • furiozna oblika: pretirana vzdražljivost, krči, hidrofobija (strah pred vodo, sprva pri pitju tekočine in pozneje pri poskusu požiranja) zaradi krčev v mišicah požiralnika, strah, zmedenost, delirij, halucinacije, hitro dihanje, pretirano slinjenje;
 • paralitična steklina: ohlapne ohromitve mišic in motnje govora.

4. obdobje – koma: traja od 0 do 14 dni. Bolnik je brez zavesti, pogosto se pojavljajo omejeni ali generalizirani krči mišic, motnje srčnega ritma, nizek pritisk, težave z dihanjem in hormonske motnje. Smrt nastopi zaradi odpovedi srca, dihanja ali zadušitve pri požiranju.

5. obdobje – ozdravitev: je pri človeku izjemna in traja več mesecev, možni so številni zapleti

 

460px-rabies virus em phil 1876

Vir: ZZD

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube