Zgodovina

Napisal Miroslav Zidar Prepisal: Slavko Žlebnik 2005.

ZgodovinaKzs01Zgodovina in razvoj

Na pragu preteklega stoletja Slovenci še nismo imeli nobene lovske ali kinološke (pasemske) organizacije. Sicer pa je bilo v okviru Avstro-ogrske monarhije prvo društvo, ki se je ukvarjalo z vzrejo psov, ustanovljeno šele leta 1883. Tedaj je bilo lovstvo v nemških rokah, v rokah fevdalcev oziroma premožnih ljudi. Na Slovenskem (takrat na Kranjskem) je bila ustanovljena prva lovska organizacija "Kranjsko društvo za varstvo lova", ki pa se ni ukvarjala z vzrejo psov. Sicer pa je bilo tudi to društvo popolnoma v nemških rokah, saj je bil naš lovec takrat le gonja in hlapec.

Goniči

Napisal Slavko Žlebnik.

Istr krat gon3Slovenske avtohtone pasme lovskih psov do leta 2003

Pogled na goniče kot nastarejše pasme lovskih psov skozi zgodovino.
- istrski ( kratkodlaki in resasti ) gonič,
- posavski gonič,
- planinski gonič – koroški žigec

Koroški žigec

Napisal prispeval Slavko Žlebnik.

Zigec

Najstarejša omenjena pasma lovskih psov Evrope

Avtor knjižice R.W.Dobrowsky preko opisa zgodovine uporabe psa v službi človeka in s pomočjo fotografij Slavka Žlebnika prikaže pot do planinskega goniča.

Istrski brak

Napisal Dr. Lovrenčič Ivan, Slavko Žlebnik.

Istr krat gonIstrski brak, Kinološka študija

“Kdo jih ne pozna, naših kosmatih, ognjevitih istrijanov, teh vsestranskih psov na vodi in na kopnem, v trsju in v gorah?”
tako pričenja znameniti brakolog, takratni avstrijski stotnik Fr.B.Laska svoje poglavje o istrijanih v knjigi “Osterreichisches kynologisches Jahrbuch 1897”. Ta letnik nosi na ovitku v levem vogalu glavo tipičnega resastega istrijanca “Lasso”-ja, last industrialca Alfreda Bois de Chesne iz Trsta, ki je konec prejšnjega stoletja imel parno žago v Loškem potoku in je mnogo lovil po ribniški Veliki Gori.

Zgodovina lovske kinologije na Slovenskem

Napisal Marijan Likar.

Kinologija označuje dejavnost, ki se ukvarja z vzrejo, vzgojo in neformalnim preučevanjem domačih psov.

Kljub imenu podobnem znanstvenim vedam kinologija to ni, saj pse znanstveno preučujejo zoologi, etologi, fiziologi in ostali znanstveniki glede na namen in cilje preučevanja. Lovska kinologija se kot že ime pove posveča pasmam lovskih psov.

Zgodovina lovskega psa sega še v obdobje, ko se je človek ukvarjal pretežno z lovom. Raziskovalci kot vzrok udomačitve navajajo tako približevanje pasjega prednika človeškim prebivališčem zaradi ostankov hrane, kot tudi zaradi namenskega izkoriščanja sposobnosti pasjega prednika za lov. Kakorkoli, nedvomno je človeku uspelo z odvzemom mladičev vzgojiti zvestega zaveznika v lovu. Ta pa na začetku nikakor ni bil tako zvest kot danes in nič čudnega, da se je na njegovem jedilniku poleg vseh vrst človeških odpadkov in iztrebkov znašel tudi kak mladič. Človeški. Danes pes kot prva človekova udomačena žival družno živi z nami in je naš najzvestejši spremljevalec najsi bo v športni ali lovski različici.
 

Na začetku prejšnjega stoletja Slovenci še nismo imeli nobene lovske ali kinološke (pasemske) organizacije. Lovstvo je bilo v nemških rokah, v rokah fevdalcev oziroma premožnih ljudi. Na Kranjskem je bila ustanovljena prva lovska organizacija "Kranjsko društvo za varstvo lova", ki pa se ni ukvarjala z vzrejo psov. Sicer pa je bilo tudi to društvo popolnoma v nemških rokah, saj je bil naš človek takrat le gonjač in hlapec. Zato je bila tudi za slovensko kinologijo pomembna prelomnica, ko je bilo ustanovljeno prvo slovensko lovsko društvo.

 

Že ko je bilo leta 1907 ustanovljeno Slovensko lovsko društvo, je bilo posebno poglavje v njegovem statutu posvečeno lovski kinologiji. Po prvi svetovni vojni se je ob prebujeni nacionalni zavesti izrazila tudi potreba po kinološki organiziranosti slovenskih lovcev vodnikov lovskih psov. 23. februarja 1921 so ustanovili Klub ljubiteljev ptičarjev kot prvo Slovensko kinološko organizacijo nasploh. 22. maja 1924 je bil ustanovljen Klub ljubiteljev brakov. V navezi s Klubom ljubiteljev športnih psov so oktobra leta 1925 ustanovili Jugoslovansko kinološko zvezo, ki je imela sedež v Ljubljani. Leto kasneje sta se jim pridružila še Klub ljubiteljev jamarjev in Društvo brak jazbečarjev. Pobudnik za ustanovitev JKZ in njen prvi predsednik je bil dr. Ivan Lovrenčič. Na področju lovske kinologije je deloval z veliko vnemo in si prizadeval, da bi lovci čimbolj širili zavest o pomembnosti vzreje čistokrvnih lovskih psov. Tajnik zveze je bil Teodor Drenig, vodja rodovne knjige pa Oskar Kosler.
V času pred ustanovitvijo kinoloških organizacij so bili posebno zagnani kinologi: Viktor Gale (ptičarji), Janez Kosler (goniči), Ivan Kovač in Franc Laska. Zavzemali so se za pričetek vzreje čistopasemskih psov tudi pri nas. Za ustanovitev društva, ki bi te cilje udejanilo, pa si je najbolj prizadeval dr. Ivan Lovrenčič.
22. maja 1924 so ustanovili Klub ljubiteljev brakov. Želeli so vzrejati in vzgajati čistopasemske goniče, zato so se člani kluba zavezali loviti le s pasemskimi psi. Takratni goniči so bili največkrat nešolani in preostri, zato v lovskih krogih niso bili priljubljeni, saj so upehano divjad ustavili in raztrgali. A dejstvo je, da so takrat lovili z različnimi križanci in vse, kar je na sledi glasno gonilo, so imenovali brak. Ustanovitelji kluba so si zastavili cilj takšne goniče izločiti in ukiniti ta način lova.
Lov z jamarjenjem je eden najstarejših načinov lova s psi. Ljubitelji terierjev in jazbečarjev so 4. marca 1926 ustanovili svoj klub z imenom Klub ljubiteljev jamarjev.
Ljubitelji brak jazbečarjev, ki so na začetku bili samostojna sekcija Kluba ljubiteljev brakov so se 25. novembra 1929 osamosvojili in ustanovili Društvo brak jazbečar. Prvi predsednik je bil Oskar Kosler, strokovni referent pa dr. Janko Lokar.
V naslednjem letu, 9. novembra 1930 so izvedli prvo uporabnostno tekmo v lovišču Šmarje pri Ljubljani. Brak jazbečarji so bili takrat zelo priljubljeni. Na prvi mednarodni razstavi psov vseh pasem v Ljubljani leta 1926 je bilo prijavljenih kar 35 brak jazbečarjev.
Ob začetku druge svetovne vojne, je kinološko delo na slovenskem praktično prenehalo.


Povojna organiziranost Slovenske kinologije se je začela 19. septembra 1946, ko je bil ustanovni občni zbor Kinološke zveze Slovenije. Sedež Jugoslovanske kinološke zveze je bil tudi po vojni v Ljubljani vse do leta 1953
Zaradi neučinkovitosti takratnih pasemskih organizacij in njihove nepripravljenosti, da bi ustanavljale podružnice, s katerimi bi se približale ljudem na terenu, se je porodila ideja o novi, teritorialni organiziranosti. Kljub težavam in nasprotovanjem nekaterih posameznikov se je pričelo uveljavljanje nove organiziranosti, katere osnovni namen je bil približati kinologijo terenu, torej ljudem, tudi na področju delovanja takratnih pasemskih organizacij. Tako so pričeli kinologi po vsej Sloveniji ustanavljati teritorialna kinološka društva za lovske (LKD) in športne pse (KD), pasemske organizacije pa so zamenjale državne vzrejne komisije. Leta 1983 je bilo že 35 kinoloških društev (za športne pse) s 5087 člani in 17 LKD (lovsko kinoloških društev) z 2520 člani.

Vir : arhiv KZS in splet
 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube