Volk jelena pod lokomotivo?

Ali lahko okrivimo volkove za povoz na cestah in železnici?

Zgode in nezgode okoli volkov in njihovega plena so spet popularne v naših medijih. Seveda novinarji o tem radi povprašajo tudi lovce iz lovišč, kjer se to dogaja. Kakšni so naši odgovori in kakšen je naš odnos do te namišljene problematike?
Na portalu Primorskih novic 4 junija 2014 preberemo za primer povoza košute in jelena. Košuta je končala svoje življenje na avtocesti, jelen pa je izgubil bitko z lokomotivo.

Novinarka Lea Kalc Furlanič je med drugim v članku  zapisala;
… Odgovorni na zavodu za gozdove pa pravijo, da rodiški primer ni osamljen, in dodajajo, da porast populacije volkov ni tako velik, da bi ogrožala divjad.
“Volkove, tudi dva do tri skupaj, na našem območju, celo zelo blizu vasi, v zadnjem letu pogosto videvamo. Ob primeru na avtocesti in železniških tirih povožene jelenjadi ocenjujemo, da sta tako tragično končala, ker so ju preganjali volkovi. Nenavadno se nam namreč zdi, da bi se jelenjad naokoli gibala sredi belega dne in skakala čez ograjo avtoceste ter se celo približala železnici,” pojasnjujeta predsednik in gospodar Lovske družine (LD) Videž-Kozina Viljan Sluga in gospodar LD Andrej Opara. Dodajajta še, da so v njihovi lovski družini doslej že beležili primere izgube divjadi, vendar so se zgodile le na lokalnih in magistralnih cestah, na avtocesti ali železnici pa še ne. (konec citata)

V članku se omenja tudi mnenje lokalnega predstavnika zavoda za gozdove, ki omeni, da populacija jelenjadi tam narašča.
Pri tej zadevi padeta v oči dve stvari. Pod prvo se postavlja vprašanje vpliva naraščanja jelenje populacije na povoz, pod drugo pa odnos do volkov in kolikšen je njihov delež »krivde«.
Že sama statistika in logika nas napeljujeta k predvidevanjem, da se s povečanjem števila osebkov jelenjadi na področju in vozil na cestišču poveča možnost trka na področju, kjer se njihove poti križajo, torej na cesti in železnici.  Seveda so pri tem dejavniki tudi ograja, ki je, samo ugibam, morebiti poškodovana po zimskem žledu in vpliv vznemirjanja, ki bi košuto pripravil do skoka čez ograjo. Ali gre pri vznemirjanju lahko samo za volka? Mogoče gre za potepuške pse ali celo kakšen človekov vpliv.
Nadalje se lahko povprašamo, kaj pomeni dejstvo, da ravno v tem lovišču zadnja leta uplenijo manj divjadi kot pred leti? In to ob dejstvu, da sosednji dve družini na trasi železniške proge beležita ena izrazito povečanje ena pa že več let stabilno število odvzema jelenjadi. Jaz si že ne bi upal postavljati ocen kar tako na pamet čez palec.

Zakaj ne? Ker take ocene izdajajo površnost in se jo potem lahko kaj hitro pripiše tudi ostalim ocenam in evidencam lovcev. Recimo o staležu divjadi v lovišču. S tem vržemo dvom na upravičenosti do zahtev po večjem ali manjšem številu divjadi v lovišču, damo možnosti za manipulacije o željah po velikih čredah, ki prekaša nosilnost okolja in izražajo preživeli »hlevski« princip gojitve.  Ja, ugibam, seveda ugibam in to namenoma. Da pokažem kam ugibanja lahko pripeljejo. Tudi ta o vzrokih konkretnega povoza iz članka.

Menda se čudijo, da se jelenjad približa železnici. Pa kolikor vemo, se povoz divjadi in seveda s tem tudi jelenjadi na progi še kako dogaja in primorska proga ni ravno izjema. Prej obratno! Vemo pa tudi, da se v nekaterih lovskih družinah z na novo uvedenim evidentiranjem povoza na progah ne strinjajo, saj menijo, da jim »železnica naredi polovico predpisanega plana«. O dvigu plana, pravičnosti evidentiranja izgub in odvzema divjadi iz lovišča pa sedaj ne bi pisal.

Druga opazna stvar v članku je nasprotovanje  prisotnosti volkov. Tu imajo marsikateri lovci skupni imenovalec z marsikaterim prebivalcem področja, še posebej z rejci živine. Kaj tu reči ob vseh prizadevanjih stroke, ki dokazuje primernost celovitega zdravega volčjega tropa tudi iz vidika škod in vpliva na zdrav gozd. Kaj tu reči iz vidika razmišljanja o reševanju še tiste nekaj genetske pestrosti in raznolikosti naravnega sveta, ki nam še ostaja? Pravzaprav ne mislim kaj dosti pisati, saj so to stvari zavedanja vsakega posameznika, njegove pripravljenosti izobraževati se in spoznavati, njegovega pogleda v bodočnost in njegovih prizadevanja za blagor tiste strani, ki mu je ljubša.

Vendar pa bi bilo lepo in prav, da se v teh prizadevanjih, še posebej če govorimo o prizadevanjih predstavnikov in članov naše lovske organizacije, uporablja preverljive informacije, dokaze in raziskave. In da se opusti takšne ocene, ki so pravzaprav le predvidevanja brez osnov. Ker v ljudeh lahko spodbujajo napačne zaključke!

V članku zanimiva je tudi navedba na tem območju pristojnega predstavnika ZGS za divjad, ki pravi: “V lanskem letu smo v Brkinih, Istri in na Krasu beležili le dva odstotka izgub - od celotnega odvzema, 296 primerkov jelenjadi, so jih šest pokončale zveri, toleranca pa je deset do 12 živali”. Na kakšni osnovi temelji ta toleranca in kako je določena, pa zanima marsikoga.

 

Nekaj podatkov o zabeleženem povozu na železniških progah v letu 2014:

Vse divjadi: 238 od tega 39 primerkov osebkov navadnega jelena.
Od teh samo na primorskem, notranjskem in zahodno visoko kraškem lovsko upravljavskem območju so jih vlaki povozili 20, to je 1 junico, 1 lanščaka, 7 telet, 8 košut in 3 odrasle jelene.

Na tem področju je bil  tem času zabeležen povoz 72 osebkov divjadi, od tega 63 parkljarjev (jelenjad, srnjad in divji prašič) 2 jazbeca, 3 lisice in 4 medvedi.

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube