Lovsko snemalno papeštvo

Napisal Marijan Likar.

KameraLovskaKako si jagri sami zakuhajo grenko juho

Forsirati tisto kar se ne sme in potem nesmiselno prepovedovati nekaj kar se sme, je očitno priljubljen hobi med zelenimi funkcionarji. Če poleg prištejemo še odzive s hitrostjo crknjenega konja, je slika že skoraj popolna. Kamere, tiste avtomatske za privezovanje na drevo in snemanje živali, ki jo iz takih ali drugačnih vzrokov primahajo mimo, so stalnica marsikje po svetu v lovskih in naravoslovnih ter ljubiteljskih krogih.

Dobimo jih praktično v vseh trgovinah z lovsko in rekreacijsko opremo. Postavljajo se ob krmiščih, valilnicah, raznih objektih v nekoliko drugačnih oblikah pa tudi v stanovanjskih objektih in avtomobilih.
Imeti pomisleke nad temi aparaturami v času, ko nas korporacije in državne ter paradržavne ustanove snemajo na vsakem koraku, najsi bo iz fiksnih kamer na objektih, iz satelitov ali dronov, je kratkomalo kronana neumnost. Pred njimi se lahko umaknemo le še v krogu lastnega dvorišča, pa še tam nas veliki brat gleda iz zraka.

Ta »uporabnost« nadzora in zaželenega sankcioniranja je tudi v lovskih krogih pripeljala do prvega bolj znanega dejanja spevoigre imenovane »avtomatske kamere Slovenskih jagrov«. Dogajala pa se je na ravninskih predelih gorenjske, kjer so v sodelovanju z lokalno skupnostjo ravno jagri želeli navijati ušesa packom, ki so po gozdu odlagali smeti.

Zakonodaja oziroma tisti, ki so jo tolmačili, pove, da gre v vsakem primeru, ko lahko takšna kamera posname človeka ali karkoli, kar ga lahko identificira, za obdelavo osebnih podatkov. To pa brez pravnih podlag ni dovoljeno. Nekako tako se je tudi glasil odgovor, ki so ga vrhnji v lovski organizaciji prejeli z navedbo, da naj o tem obvestijo lovske družine. Pa se jim to ni prav nič mudilo.
Se je pa bolj mudilo sedaj, ko so pred dnevi iz strokovnih služb lovskim družinam razposlali dopis oz. celo Usmeritev upravljavkam lovišč o izvajanju snemanja oziroma spremljanja divjadi v lovišču. V tem dokumentu menda na osnovi mnenja informacijskega pooblaščenca ugotavljajo, da snemanje v odprtem prostoru družinam in posameznikom ni dovoljeno a da se lahko izvaja na način, da eventualno posnetih posameznikov ni možno prepoznati.

Ne bi vedel ali je to zraslo na zelniku informacijskega pooblaščenca ali komisije, ki je pripravila Usmeritev. A v njej so zapisali, da mora biti kamera takšne resolucije, da osebe ni moč prepoznati. Obenem naj bi v primeru, da se oseba vendar posname, izvajalec moral posnetek (neprepoznavne osebe) takoj izbrisati in o tem v poročilu obvestiti odgovorno osebo upravljavke. Ta mu  je po določenem postopku na podlagi pismene prošnje prej tudi odobrila izvajanje snemanja. Meni je popolnoma nerazumljivo, da bi v primeru, da osebe ni moč prepoznati, še šlo za zbiranje osebnih podatkov in bi bilo to snemnje še kakorkoli urejati. Čudno, da niso zapisali, da moram javiti tudi ko s telefonom fotografiram jurčke v lovišču, bog ne daj, da bi pa slikl odtis parklja jelena.

Izvajalec snemanja naj bi moral na kameri s katero snema tudi zapisati namen snemanja, ime in priimek in telefonsko številko. Pišejo tudi nekaj o petletnem planu in kršitvah, nadzoru in tem, naj bi bila vsaka drugačna oblika od predlagane v Usmeritve, kršitev Zakona o varstvu osebnih podatkov. Pa naj si vsakdo sam najde in prebere te usmeritve. Meni so jako nesmiselne, neživljenske in malo rečeno butaste. Zakaj tako menim? Zaradi nekaj malo logike in predvsem zaradi prakse in odgovorov, ki jih lahko dobimo, če pogledamo malo čez planke na drugo področje, konkretno področje takih kamer v avtomobilih.

Še poprej pa bi rad poudaril na dejstvo, da niti lastna lovska družina, še manj pa zveza družin ne razpolaga, ne sme in ne more razpolagati z vsem našim prostim časom, pa četudi ga preživljamo v lovišču upravljavke. Le ko konkretno izvajamo lov, kakor ga tolmači Zakon o divjadi in lovstvu, smo se dolžni pokoravati pravilom, ki izhajajo ali iz lovske zakonodaje ali aktov družine. Sicer smo enakopravni, ne več ali celo manj pravni uporabniki tega prostora in lahko počnemo isto, kar počno drugi. Tudi z avtomatskimi kamerami, ki jih postavljajo čebelarji ob svojih čebeljnakih, vrtičkarji na vrtu na obronku gozda, kmetje na pašniku, biologi in drugi raziskovalci v gozdu in na polju ter še kdo kje drugje. In če so oni zavezani kakšnim zakonskim določilom, smo v isti meri tudi lovci izven izvajanja lova zavezani popolnoma istim določilom!

Razumljive so usmeritve informacijskega pooblaščenca, ki jih je podal za upravljavko lovišča kot pravno osebo. Če so v tem uradu dobili zahtevo o tolmačenju zadeve za nivo upravljavk, so takega tudi dobili. Pridam le, da je maloumno, če se bo kakšna lovska družina lotila izvajanja teh snemanj, saj si bo le nakopala nepotrebno delo in težave. Če pa obenem še misli, da bo špijunirala in nadzirala ter celo sankcionirala posameznike, je pa najbolje, da kar vzame sveder in si začne vrtati luknjo v koleno.

Ko bi kdo od omenjenih pogledal na zadevo iz drugega kota, bi bili odgovori in navodila, če so sploh potrebna, drugačni. Namreč zakon pozna IZJEME! To je 7. člen ZVOP-1. Ta določa, da se ta zakon NE uporablja za obdelavo osebnih podatkov, če snemanje izajajo posamezniki izključno za osebno uporabo, družinsko življenje ali za druge domače potrebe (t.i. zasebna uporaba). In ko snemam s svojo avtomatsko kamero pujske nekje v gozdu, počnem to povsem za osebno uporabo, ki se ne tiče nikogar, po pregovorni lovski fovšiji moje LD in solovcev še najmanj!
Seveda pa je tu hakeljc! Tudi uporaba posnetkov mora biti na isti način zasebne uporabe.  Govorim seveda o morebitnem posnetku človeka – osebe. Izjemo, torej morebitno objavo posnetka osebe si lahko privoščimo le v primeru, da posneti posameznik to dovoli.

Državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov, Blaž Pavšič je, kot navaja AMZS-jeva Motorevija, primere uporabe avtomatskih kamer lepo razložil na primeru uporabe teh kamer v prometu, kjer je količina posnetih osebnih podatkov, od obrazov ljudi, registrskih številk ipd. neprimerno večja. Pomenljive so navedba v tem članku (/www.motorevija.si/ ), ki pravi:
»Posameznik torej lahko snema dogajanje iz svojega avtomobila, tudi če za to nima pravnih podlag iz ZVOP-1, vendar je pri razpolaganju s takimi posnetki omejen in jih lahko uporablja samo in izključno za navedene potrebe. Če pa bi posnetke uporabil na drug način, ki presega zasebno uporabo, bi moral za to imeti posebno pravno podlago v zakonu ali osebni privolitvi posameznikov na posnetku. …
Kakršnakoli javna objava posnetkov, ... nedvomno presega zasebno uporabo. ...
Če snematelj kljub temu objavi takšne posnetke v javnosti, se ga lahko oglobi: “Pri taki objavi bi lahko šlo za prekršek po Zakonu o varstvu osebnih podatkov (1. točka 1. odstavka 91. člena ZVOP-1 ali tudi za kaznivo dejanje po 143. členu Kazenskega zakonika...«

Kljub omejitvi objave posnetkov oseb, pa se jih prav na podlagi zakona o varstvu osebnih podatkov lahko uporabi tudi v uradnih postopkih: “Obravnavane posnetke je v uradnih postopkih načeloma dovoljeno uporabiti, se pa pri tem uporabljajo pravila posameznega uradnega postopka. Taka procesna pravila, določena v posameznem postopkovnem zakonu, dajejo tudi pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov v uradnih postopkih, ki jih zahtevajo določbe ZVOP-1”.

Poudariti pa je treba, da lahko dokazno gradivo o prekrških zbira le policija oziroma pooblaščene uradne osebe. Naši morebitni posnetki, ki bi prikazovali osebe pri kršenju zakonov bi torej lahko le pomagali razjasniti okoliščine, ne morejo pa veljati kot dokazni material.

Na koncu torej lahko zaključim, da uporaba avtomatskih kamer le ni tak bavbav, kakor ga hočejo prikazatina zvezi. Predvsem pa me osebno moti, da ponovno želijo v njihove okvire ukalupiti dejavnost posameznikov in da zadeve ne osvetlijo iz vseh zornih kotov. Osebno sem prepričan, da svoboščina, ki pri uporabi avtomatskih kamer velja v prometu, v lovišču za posameznika ne more biti bolj omejena. Kako se boste odločili vi lovci kot posamezniki in lovske družine, je pa seveda odvisno od vas samih. Jaz mislim, da ste dovolj zreli in polnoletni in nekih diktatov o tem ne potrebujete.
Pa dobro svetlobo in lepe motive vam želim!

Dodano 12.9.2014:
Eno od navodil, na katerem sloni obravnavana Usmeritev smo objavili v aktualnem času tukaj: http://www.forum-lov.org/lovstvo/aktualno-v-loviscih-in-o-divjadi/1319-video-nadzor-v-naravi

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube