Prenašanje orožja

kufr

Namen tega kratkega prispevka je pojasniti pomen samo posameznih določb zakona o orožju, s poudarkom na tistih iz 8. člena, ki podajajo definicijo prenosa orožja.

Uradno razlago zakona sicer daje zakonodajalec, zato je prispevek namenjen predvsem lovcem za lažje razumevanje zakona in izogibanje morebitnim kršitvam.

Zakon o orožju (Zoro-1)
8. člen
Nošenje in prenos orožja

Nošenje orožja po tem zakonu pomeni, da ima posameznik orožje, pripravljeno za uporabo, pri sebi.
Za nošenje orožja po tem zakonu se ne šteje, če ima posameznik orožje pri sebi v svojih stanovanjskih prostorih, oziroma znotraj svojih ograjenih nepremičnin, če ni s tem zakonom drugače določeno.
Za prenos orožja po tem zakonu se šteje, če orožje ni pripravljeno za uporabo in je zaprto v embalaži, pri čemer mora biti strelivo ločeno od orožja, prenos pa je potreben iz upravičenih razlogov.
Posameznik sme nositi orožje, če ima pri sebi orožni list, oziroma ga sme prenašati, če ima pri sebi ustrezno drugo orožno listino in listino o istovetnosti, ki jo je izdal državni organ in je opremljena s fotografijo.
Kdor nosi in prenaša orožje mora, na zahtevo policista pokazati orožno listino, ki upravičuje nošenje oziroma posest orožja.

kufr2Vprašanja lovcev se nanašajo predvsem na pravilen način prenosa orožja do lovišča, kjer ga lahko potem nosimo. 8. člen zakona o orožju je v tem delu zelo jasen. Orožje ne sme biti pripravljeno za uporabo, kar pomeni, da strelivo ne sme biti v orožju. Orožje mora biti zaprto v embalaži, kjer poudarjam besedo zaprto. Zakon ne uporablja pojma tok (še manj »futrola«), ampak širši pojem embalaža. Pri razumevanju pomena pravne norme je potrebno upoštevati pravila jezika v katerem je pravna norma zapisana. Pa si poglejmo kaj slovar slovenskega knjižnega jezika pravi pod pojmom embalaža: »kar se rabi za zavijanje, zaščito blaga ali izdelkov«. Torej, dokaj splošna dikcija, tako zakona, kot slovarja. Ponovno se moramo opreti na besedo zaprto. Kakršna koli embalaža že je, mora biti orožje v njej zaprto. Samo v lovski suknjič zavita puška na zadnjem sedežu avtomobila, res ne bo dovolj dobra in zakonu ustrezna embalaža. Če poskusimo pogledati v ozadje 8. člena, vidimo, da je prenos orožja opredeljen na način, ki onemogoča, ali pa vsaj zelo oteži njegovo hitro uporabo izven lovišča, torej tam, kjer orožja ne smemo uporabljati. Temu je namenjena tudi zahteva, da mora biti orožje ločeno od streliva. V praksi to pomeni, da se streliva ne sme prenašati v isti embalaži kot orožje. Torej, puško, recimo temu tako, v tok, strelivo pa v žep. Ne zapletajmo se okrog takih malenkosti, kot so nekateri tokovi, ki imajo stranske žepe za strelivo. Nobena pravna norma ne more zajeti vseh okoliščin, ki jih vsakodnevno ustvarja resnično življenje. Poudarek je na ločenosti streliva od orožja. Res je tok za puško najbolj primerna in praktična oblika embalaže, predvsem s stališča zaščite lovske puške in strelnega daljnogleda.

futrola2Zakon ne zahteva prenosa orožja v prtljažniku vozila, ker bi sicer bilo lastništvo vozila pogoj za zakonit prenos orožja do lovišča. Potemtakem peš, z motornim kolesom ali s sredstvom javnega prevoza, sploh ne bi mogli do lovišča. Strinjali se boste, da je to nesmisel.
Razlage, da se potem orožje vidi, oziroma ga ljudje opazijo, v skladu s prvim odstavkom 24. člena istega zakona, so nepravilne. Ljudje ne opazijo orožja, saj vidijo samo embalažo. Ravno zaradi tega zakon zahteva embalažo. Lahko sicer sklepajo kaj je v njej, orožja pa zanesljivo ne vidijo. V nasprotnem primeru bi bil vsak transport orožja v osebni lasti praktično nemogoč.
Da pa s prenosom orožja v potniškem prostoru vozila, lahko na nek način »vabimo« organe, ki izvajajo nadzor, k bolj temeljitemu nadzoru, pa je lahko stvar konkretnih okoliščin, ne pa črke zakona.
Pri prenosu orožja v potniškem prostoru vozila ali pa peš, moramo paziti, da izpolnjujemo tudi zadnji del tretjega odstavka 8. člena, ki pravi: prenos pa je potreben iz upravičenih razlogov; kar pa obisk vaške gostilne vsekakor ni.
Kadar pustimo orožje v potniškem prostoru vozila, parkiranega v naseljenem kraju, pomagamo ustvariti okoliščine, ki olajšajo tatvino orožja. S tem dodatno tvegamo kršitev 22. člena zakona, ki določa splošno pravilo ravnanja z orožjem, ko pravi:
Vsakdo mora z orožjem in strelivom ravnati s posebno skrbnostjo.
Posebna skrbnost pri ravnanju z orožjem se kaže v njegovi pravilni in strokovni uporabi, nošenju, prenašanju in hrambi ter prizadevanju, da je orožje v brezhibnem stanju.
Neposredne kazenske sankcije za kršitev tega splošnega pravila zakon sicer ne vsebuje, lahko pa ogrozimo svojo zanesljivost, ki je po 16. členu zakona eden od osnovnih pogojev za posedovanje orožja in listin. 16. člen namreč pravi, da posameznik je zanesljiv, če se na podlagi ugotovljenih dejstev lahko sklepa, da orožja ne bo zlorabljal ali ga neprevidno, nestrokovno ter malomarno uporabljal in shranjeval...
Slednje se v postopku lahko uporabi zoper lastnika orožja, ki so mu lovsko puško ukradli iz potniškega prostora vozila parkiranega na javnem kraju.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube