Ledvična pečenka, a la Bena...
Za razvajanje sebe in svojega bližnjega...
Ledvično pečenko odrasle srnjadi dodobra očistimo vseh žilic. Položimo jo v glineno posodo in začinimo z belim poprom, peteršiljem, majaronom, baziliko in česnom, vse skupaj prelijemo z olivnim oljem in za pet dni postavimo v hladilnik.
Ko napoči dan "D" in pride na večerjo vabljena oseba, po možnosti miljena Deklica, ji za aperitiv postrežemo "šilce" domačega borovničevca, za "pikniti" pa nekaj rezin domače jelenove salame, zraven pa opečen kruh in maslo.
V ponvi močno segrejemo olivno olje ,na katerem z obeh starni popečemo pečenko, ki jo med peko tudi solimo. Mesa sam v "paci" nikoli ne solim, ker sol potegne iz mesa vodo in meso postane pusto.
Nato zmanjšamo ogenj, mesu prilijemo malo vina in dušimo kakšnih 5- 7 minut.
Medtem skuhamo zelene beluše. Pravijo, da so beluši mehki vse do tam, kjer se lepo narahlo odlomijo, jaz ostanek olupim in porabim za kako drugo jed. Skuhamo narezane, nekaj jih pa pustimo celih, za dekoracijo.
Opečeno meso predenemo v glineno posodo in postavimo na toplo.
V sok od pečenke stresemo skuhane beluše in jih na hitro popražimo, dodamo na drobno nasekljan česen in svež peteršilj, ter za kakšno minuto še pečenko. Česna naj bo po okusu, sam ga dam obilico, ker mi okus po njem zelo prija.
Za prilogo ponudimo pire krompir s peteršiljem in brusnični džem ter zeleno solato. Rujna kapljica naj bo po okusu, meni prijajo sladka bela vina, kozarček ali dva...
Pa Dober tek!