Dušeni svizec
Ne vem zakaj sem izbral ravno svizca. Najbrž zato, ker je njegovo odlično meso veliko premalo cenjeno.
Lovci, ki uplenijo svizca ponavadi meso zavržejo v bistvu pa ne vejo, kakšno kvalitetno meso so zavrgli. Pa dober tek!
Ne vem zakaj sem izbral ravno svizca. Najbrž zato, ker je njegovo odlično meso veliko premalo cenjeno. Lovci, ki uplenijo svizca ponavadi meso zavržejo v bistvu pa ne vejo, kakšno kvalitetno meso so zavrgli.
Dobro uležanega svizca razrežemo na manjše kose: stegna, plečeta, rebra, hrbet na nekaj delov.
Meso damo v kvašo, ki jo pripravimo nekako tako. V glinen lonec zložimo kose mesa in jih natremo s česnom, posujemo po okusu z marajonom, rožmarinom, baziliko, šetrajem, strtimi brinovimi jagodami (3), strtim barvnim poprom, malo ostre paprike. Dodamo nasekljan svež petršilj. Vse skupaj z rokami pregnetemo, da se začimbe lepo oprimejo mesa. Pokapamo s sokom ene limete in balzamičnim kisom. Vse skupaj še enkrat pregnetemo in zalijemo z olivnim oljem. Posodo pokrijemo in jo za pet dni postavimo v hladilnik.
Ko napoči dan D si dogodki sledijo nekako takole. Najprej pripravimo vso potrebno zelenjavo za dušenje. Razrežemo: različne vrste paprik, pol ostrega feferona (ni pogoj je lahko sladki), paradižnik (najbolje, da ga olupimo), čebulo, brokoli, brstični ohrovt (če ga imamo) in bučke.
Meso vzamemo iz kvaše in ga do suhega zbrišemo. V teflonski kozici, na olivnem olju, na hitro opečemo kose mesa, da zlato zarumenijo. Nato meso prestavimo v namaščen glinen pekač in ga obložimo z vso zelenjavo, vsa skupaj po okusu solimo. Pekač pokrijemo in meso pri temperaturi 180oC pečemo, bolj dušimo, nekako štiri do pet ur. Odvisno od starosti živali. Meso redno zalivamo z jušno osnovo. Ko je meso mehko, ga zložimo v posodo in pokrijemo, da ostane toplo. Zelenjavi dodamo kislo smetano, da pripravimo prilogo.
Zraven postrežemo pražen (restan) krompir in dušen riž z jurčki.
Vse skupaj dekoriramo z rezino pomaranče in limete ter dodamo vejico svežega petršilja.
Namerno nisem pisal količin, ker je odvisno od priložnosti. Količina začimb naj bo po okusu in nič ne morete zgrešiti.
Pa dober tek!