Državna tekma Prosenjakovci

Prosenjakovci47Tudi katastrofalen dan je lahko lep

Ko zelenca na tečaju pripravijo, da se gre poizkusit na državno tekmo, je mogoče vse. Tako dober rezultat, kot tudi čista nula. S tako mislijo sva se s Perunom tudi odpravila na vandranje v tisti čisto vzhodni del kure, kjer mora žabar imeti že skoraj slovar s seboj, da lahko naroči pivo. A s pivom se je bolj končalo kot začelo. Kajti začelo se je s prvo katastrofo. Zvonjenjem ure šele četrt čez peto, čeprav sem boljši polovici naročil, da nastavi vekarco na pol peto.

A po toči zvoniti ne pomaga, se kaj usajati pa še manj, saj sem že sam vedel kaj bi dobil servirano nazaj. »Kar sam si drugič uro nastavljaj!«. Perunu na dvorišču je bilo za zvonjenje prav malo mar, važno je bilo, da ga je gazda povabil v avto in da se je nekam peljal. In krepko naspal, ker vožnje kar ni bilo konec. Nekje bolj proti koncu je sicer slišal govorjenje nekih drugih oseb in čez čas preklinjanje voznika, a dokler se lepo dremucka na blazini zadaj v avtu, in nisi ne lačen ne žejen, se ni pritoževati. So pa te omenjene osebe poskrbele, da je bila vožnja malo daljša in ne v čisto pravi smeri. K sreči imajo na obrobju Murske sobote tudi kakšnega kolesarja, ki mu je znano, kje se pelje za Prosenjakovce, penzionistov s cekarji in pohodnimi palicami, pa se bo voznik v tem kraju v bodoče ogibal.

Z nekaj minutno zamudo in še pred začetkom otvoritvene ceremonije sva tako oba, kosmati in nekoliko manj kosmati jager že pozdravljala znane obraze ob lovski koči. Pa tudi to bolj po zaslugi telefonske pomoči našega Alojza, ki je poskrbel, da nisva zgrešila ostrega odcepa h koči.

Fanfare (lovski rogovi) so oznanile začetek in po jako svečani predstavitvi vseh sodelujočih, tako organizatorjev, sodnikov in delegatov, se je dirka lahko začela.

Prosenjakovci11Z rutiniranim krvoslednim tandemom Špičkom in Bolo iz Idrijskega konca smo se pod budnim očesom sodnika odpravili na prvi dve disciplini. Vodljivost in odložljivost. Tu sva se s Perunom kar dobro odrezala, a tako kot odpoved tu ne vpliva na glavno disciplino, ne vpliva nanjo tudi odličnost, če v glavni pogoriš. Špičkova Bola pa se je odločila za ravno obratno varianto. Izkušena dama je že vedela kaj je pomembnejše.

Očitno je ležanje na hladnem mojemu kosmatemu prijatelju tako zlezlo pod kožo, da se je tudi na sledi odločal za senčnejšo in njemu prijetnejšo, vodniku pa jako trnovo pot, ki pa ni bila enaka tisti, po kateri je prejšnji dan hodil nekdo, ki so mu iz noge poganjali dodatni parklji in je puščal kri iz plastenke. Ker sem mu kot skrajno neuvideven gospodar končno dopovedal, da ne bo nič s pašteto, ki čaka v nahrbtniku, če ne bo našel prave poti, se je le sprijaznil z iskanjem kapljic krvi po presušeni zemlji koruznega polja in potem nama je le uspelo pobrati drugi listek in napredovati po dokaj močni krvni sledi. Že sem mislil, da bo steklo, ko sem pogledal na telefon in opazil neodgovorjeni klic sodnika. Seveda, čas je potekel. Nekam zelo hitro se mi je zdelo, a številke na ekranu niso dopuščale dvoma.

Kot bi rekel eden največjih slovenskih žogobrcnih »modrecev«; to dopoldne očitno ni bilo najin dan. Perun mi je na poti domov enkrat prišepnil, da so mu bili zelo všeč novi nepoznani vonji tistih večjih »srnjakov« in že znanih pujsov. Menda so tudi tam ravno tako lepo dišeči. Nisem mu odgovoril (nekaj užaljenosti mi pa le pripada) in sem se tolažil z obrazložitvijo, ki mi jo je ob pivu zaupal Špičk, da je 3x7 šele 21 in da je bil tudi on pri teh letih vseh žavb poln. Da pa punce prej dozorijo, kar je njegova Bola lepo dokazala in jima prinesla enega od pokalov.

Prosenjakovci37Tudi Čeda in Pero Lovski sta bila pridna in tako so vsi trije poskrbeli, da so imeli njihovi vodniki polne roke priznanj in pokalov in prav fletno jih je bilo hecati in se takrat z njimi rokovati. Čeprav je bilo nagajivo, je pa bilo tudi od srca.

Pri tem je potrebno posebej izpostaviti, da Srečku pri vodenju Pera izdatno pomaga njegov sin, za katerega bomo zagotovo še dostikrat slišali. Bravo, na mladih svet stoji!

Vodja prireditve Ludvik je na začetku označil za odlične vse, ki pridejo na konec sledi. V zaključnem govoru se je popravil in to titulo pripisal vsem, ki smo tekmovali. Temu se reče dobra diplomacija in spada k tako odlični organizaciji kot je bila tokratna. Odlična je bila tudi logistika polnjenja naših želodčkov izza roštilja in kotla ter hladilnika in prav lepo smo se potolažili neuspešni in okrepčali uspešni.

Še posebej vesel sem bil, ker sem na tej prireditvi srečal nekaj starih prijateljev in okrepil vezi z nekaj novih. Če kje, potem za delo s psi velja, da so izmenjave izkušenj neprecenljiva pomoč, dogodki kot je ta, pa dobra prilika. Če je poleg še zvrhan koš dobre volje in lovske latinščine, je pa dan popoln.

Tako je prišel čas, ko se je bilo treba odpraviti proti domu v barjansko drobovje kure. Kriza še vedno traja in vožnja brez klime nama je še vedno usojena. Je pa bil zato bolj prijeten postanek v lokalu pri prijetni gospodični, ki nama je postregla s kavo in skodelo prijetno hladne vode. Na Trojanah sva nakupila še škatlo krofov in kremšnit v maniri kamor je šel b'k, naj gre še štr'k in kmalu smo se sladkali v senci domačega kozolca.

Poraze kot je bil ta, je treba resno jemati in se truditi, da bo drugič bolje. Kljub temu pa dobra volja in pozitiven pogled na zadevo ne škodi.

Ob koncu le še zahvala vsem, ki so se trudili za to lepo prireditev. Bilo je prijetno v vaših krajih.

Marijan Likar

 

Kljub nekaterim očitkom, da je tekma nekje »bogu izza hrbta«, se je pokazalo, da je bila tekma na pravem mestu: Tereni odlično izbrani, skoraj identični, domačini prijazni in gostoljubni,vodja prireditve, sicer starešina LD Prosenjakovci Lajči in podpredsednik KZS Iztok nista dopustila presenečenj, razen vremena, ki ga nista mogla nekoliko ohladiti!  Zapeljevalnih sledov obilo, za sledenje od vročine razsušen teren ni predstavljal prevelikih zaprek za dobre sledarske nosove! Res pa so nekateri imeli malce smole, tudi psi, ki so tovrstno preizkušnjo že opravili, tudi s prvim razredom! Prepričan sem, da jih bomo videli zopet drugo leto!

Prevladovali so bavarski barvarji, ter hanoveranska barvarka in koker španjel! Od 12  jih je 7 uspešno zaključilo preizkušnjo!

Prvo mesto sta osvojila bavarec  Pero Lovski s Srečkom Mumlom, sicer v naravi izkušen iskalec  iz Lovrenca na Pohorju, druga je bila mlada bavarka Čeda z mladim vodnikom Damjanom Kožlakarjem iz Laz, tretja z istim številom točk, kot predhodnica bavarka Bola,vodnika Milana Fortune iz Idrije, sicer bolj znan pod vzdevkom Špičk! Vsi trije v prvem razredu! Četrta sta bila lanskoletna zmagovalca bavarka Moni Lovska, z Alojzom Drnovškom iz Zagorja, ob njima pa bavarka Bistra ivana Fišerja iz Ptujske Gore, znanega vodnika  jamarjev in krvosledcev! Prav prijetno pa je bilo pogledati na šestem mestu ang. koker španjela Dasa, ki ga vodi starešina LD Križevci pri Lutomeru Valter Horn, izredni ljubitelj te pasme. Tik ob njima pa bavarec Bor Kumski in vodnik skoraj domačin iz Murske Sobote Jože Kočar!

Bojan Deberšek

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube