Tečaj VP v LKD Ljubljana

VP2Izpit30Prijeten tečaj oz. vaje poslušnosti za mlade lovske pse v okviru Ljubljanske LKD

Tečaj je bil organiziran tudi letošnjo pomlad. Pridružil sem se jim s svojo mlado brak jazbečarko. Zaradi večjega števila prijav je tečaj letos potekal v dveh skupinah. Eno je vodil predsednik LKD Ljubljana Dejan Poljanšek, drugo pa inštruktorica Nataša Gederer.

VP2Izpit38Iz naše lovske družine smo se prijavili trije vodniki, ki smo se dogovorili, da bomo skupaj obiskovali tečaj v isti skupini. Ker sem na tečaju pred dvemi leti spoznal, da je tudi z drugimi pasmami in ne samo ptičarji in prinašalci možno uspešno delati vaje iz prinašanja, smo se odločili, da obiskujemo skupino, ki bo vadila program VP2. A vseeno smo bili v skupini dokaj heterogeni, saj so izmed 12 psov bila prisotna po dva brak jazbečarja in dva brandel braka.

Našo skupino je vodila inštruktorica Nataša s katero smo se odlično ujeli. S strokovnostjo in z določeno mero strogosti in avtoritativnosti, predvsem pa z izrazito željo pomagati, je uspela vzdrževati prijateljsko a delovno vzdušje, zato nam je bilo tečaj veselje obiskovati.

VP2LJ4A pripravljenost in voljo mora nekaj skaziti, tokrat si je za to vzelo čas vreme. Začeli smo še v snegu, zato prvotno predvidena senčna lokacija s previsoko snežno odejo ni bila primerna in smo začeli vaditi na področju okoli lovske koče bivše LD Vič. Tu so bile pa težave najprej z mokrim terenom in kasneje s previsoko travo, ki je po padavinah expresno pognala. Ker ni, da bi delali škodo smo se umaknili na področje v gozdu, kar je bila najboljša rešitev, le komarji so nam zvesto sledili.

Nekaj ur nam je zaradi premočnega deževja tudi odpadlo, zato smo se na preostalih še posebej potrudili in izkoristili čas tako za socializacijo naših psov kot za učenje doslednega izvajanja vaj.

Vsi vemo, da so ti tečaji namenjeni predvsem vodnikom, kajti psi že dojamejo naše želje in so jih voljni izpolnjevati, če le imamo z njimi izdelan pravilen odnos in komunikacijo.

Prav zanimivo je bilo opazovati kaj vse se je na začetku dogajalo in kako se je situacija iz ure v uro popravljala.

VP2LJ6Na enem od terminov tečaja nas je na povabilo inštruktorice obiskal tudi predsednik komisije za kinologijo pri LZS, Janez Šumak. Prisostvoval je našemu delu v gozdu in nas tudi vodil. Po končanem praktičnem delu pa smo posedli za mizo pred kočo, kjer nam je še predaval o delu z goniči, preizkušnjami za to vrsto lovskih psov in praktičnimi nasveti za šolanje.

Posebna izkušnja je bila tudi obisk bajerja v LD Ig, kjer smo pse seznanili z vodo in divjadjo. Vodniki sami pa smo se seznanili še z vodo z neba, saj nas je zajela pravcata nevihta, da smo morali učenje občasno prekiniti in vedriti pod kozolcem. Tisti čas smo potem izkoristili za teorijo.

Gospodar LKD Ljubljana, Viktor Čuden nam je tam pripravil vaje s katerimi smo zvabljali svoje pse v vodo, nekatere bolj, druge manj uspešno, nekatere pa kar brezglavo, ko so se odločili zviška prvič pognati v vodo. Potem je korajža malo ponehala, a s krepko pohvalo bo šlo še v bodoče, pa čeprav brak ni ravno namenjen za potapljača.

VP2Izpit20Tako je prišel tudi datum, ki je bil določen za polaganje izpita. Izpitno prireditev je vodil Viktor Čuden, pisarniško moč pa je nudila Katarina Košir. Sodnik Darko Grošelj pa je ocenjeval naše znanje. Ker imam to presneto srečo, da sem vedno ob nepravem času na nepravem mestu, sem bil na hitro določen, „Marijan, vidva z Zarjo kar začnita, bosta prva!“. Sodniku sva se predstavila in najavila prikaz vaj VP2. Vedel sem, da ne bova odlična, saj nama je zaradi drugih obveznosti na začetku tečaja s psico zmanjkalo časa za resno delo in sva skušala nadoknaditi v zadnjih dveh tednih. A ker nima smisla forsirati, sva vadila z mislijo, da „ptičarski down“ ne bo idealen in bova vsaj tam prislužila odbitek točk. Dan pred izpitom je to vajo psica doma opravila brezhibno, a ena lastovka ne prinese pomladi. Tudi prosto vodenje ni bilo idealno, saj so psico tako zelo zanimale vonjave, ki so nam jih radodarno na terenu pustili udeleženci piknika prejšnjega večera, za katerimi smo morali zjutraj najprej še pospravljati. A to spada zraven, saj mora biti pes vodljiv v vseh situacijah. Saj opravljen izpit tudi še ni konec učenja, temveč šele začetek poglabljanja in piljenja pridobljenega znanja. In gonič, ki ti iz globeli prinese lovski klobuk, ki se ti je tja zvalil, je tudi nekaj vreden, kajne?! Je pa potrebno paziti, da se na neki meri ustavimo, saj pes, ki bi znal govoriti in bi doma ženi izdajal naše lovske (beri gostilniške) dogodivščine, ni ravno nekaj, kar bi si jagri želeli.

Za menoj so prišli na vrsto še ostali, nekateri so bili zelo uspešni, nekateri pa so imeli tudi smolo, a v povprečju so bile naše ocene lepe.

VP2Izpit02Ker se na lovski prireditvi spodobi, da je tudi plen, je po podelitvi diplom Nataša spretno pokončala in razkosala zajca, ki ga je prispevala Martina. Bil je zelo sladokusen in prav kmalu je zaključil svojo pot v naših želodčkih ob Natašini kavici.

S tem zadnjim dnem udeleženci tečaja še nismo zaključili našega druženja. Domenjeni smo še za piknik, in ne dvomim, da se bomo še naprej srečevali in uživali v lovu in pripovedovanju zgod in nezgod z našimi štirinožnimi pomočniki.

Vsem tečajnikom, organizatorjem, sodniku in predvsem inštruktorici Nataši pa lepa zahvala za trud in prijetno druženje!

Bilo je lepo!

Lovsko kinološki pozdrav, Zarja in Marijan

 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube