Novi predsednik LZS

Napisal Marijan Likar Foto: služba za odnose z javnostmi LZS.

thumb KropeMalesicOb koncu in novem začetku

Včeraj, 15. decembra 2015 so delegati v Celju volili novo postavo Slovenske lovske organizacije. V nasprotju s pričakovanji nekaterih je močno zmagal dosedanji podpredsednik LZS, mag. Lado Bradač. Pred volitvami se nisem želel mešati v golaž, sedaj pa si dovolim malo pokomentirati.

Volitve

Ob izvolitvi nove ekipe razmišljamo tudi o delu pretekle. Res je, da se vsi akterji ob zadnjih volitvah ne bodo zamenjali in da bodo nekateri bolj ali manj uspešno pa tudi neuspešno nadaljevali kar pač počno, a vseeno.

Srečko Feliks Krope je bil ob začetku mandata postavljen pred zahteve nekaterih, da čim prej uredi organizacijo in njene akte na način, da bodo ustrezali zapovedim zakona, predvsem zakona o društvih, ki je in še vedno zahteva neposredno odločanje članic zveze o pomembnih zadevah organizacije. To mu do konca mandata, pravzaprav obeh, ni uspelo. Poraz po njegovi logiki, da štejejo uspehi in ne zgolj nameni. Pa je res čisto tako?

Lahko enostavno obtožimo Srečka za to dejstvo? Najlažje. Mogoče res nosi del krivde, a nedvomno večino krivde nosimo mi, lovci posamezniki. Ker nam stanje, kakršno je, očitno ustreza. Ker smo premalo aktivni, da bi videli možnosti, ki bi se nam odprle, če bi zakonodajo upoštevali. Nekaj nas je med množico 22 tisočev in več bilo, ki smo in še vedno opozarjamo na to pomanjkljivost, a prej ko slej vsi sprevidijo, da z glavo skozi zid pač ne gre. In kaj oziroma kdo so ta zid?

Nekateri bi vztrajanju na starem rekli tradicija. Jaz temu pravim, da ni nujno, da so stare stvari dobre in jih ne popravljamo dokler se ne polomijo, saj z novim pogledom in načinom lahko kaj tudi bolje naredimo. S premislekom seveda.

In premislek mi je ves čas govoril, da se poleg vsega drugega lahko zgodi, da bo nekdo po sodni poti spodbijal vse akte, ki jih je organizacija sprejela dokler ne uredi organizacije po črki zakona. A nekateri možje so se raje lotili reševanja Status Quo pozicije in z dodatnimi akti in postopki obdržali delegatski sistem, ki je trdno zasidran v naši organizaciji preko območnih zvez, ZLD-jev. Tako so OZUL-e, ki naj bi povezovali družine glede upravljanja z divjadjo porinili bolj ob stran in marsikateri lovec še danes ni dovolj seznanjen kaj se tam dogaja. Ostali so le domena sestankov gospodarjev družin ali njihovih pooblaščencev. Kot taki pa so tudi pod vplivom določenih notranjih lobijev.

Vse pa se vrti okoli ZLD-jev, ki še danes po črki zakona sploh niso lovske organizacije, temveč le društveno združenje lovskih družin. LZS pa jih je sprejela kot usposobljene članice, katerim podeljuje izpeljavo marsikatere dejavnosti, za katere je pooblaščena s strani države.

Pa je to slabo? Pravzaprav v nekaterih ozirih niti ne. A to le po zaslugi tistih marljivih posameznikov, ki so kljub tem notranjim neurejenostim z dušo in voljo ter obilico znanja prispevali k raznim dejavnostim, ki so gonilo naše organizacije.

In tu moramo pred magistrom Kropetom in vodstvi nekaterih ZLDjev sneti klobuk z glave! Čeprav verjamem, da bi v drugačni zgodbi bil še bolj uspešen, je Krope tudi sedaj uspel premakniti marsikatero komisijo in marsikaterega člana tako v UO LZS kot tudi na samem terenu, da so ustvarili dejavnosti, ki so nam lahko v ponos.

Kdorkoli se je lotil kakšne od teh dejavnosti ali jih vsaj pobližje sledil, je tako v njem kot nekaterih drugih članih ožjega vodstva vedno našel podporo in spodbudo. Marsikateri projekt je bil zamišljen in tudi realiziran. Ni šlo vedno vsem vse gladko in tudi kakšno poleno se je valilo pod nogami, a tisto ponavadi s strani tistih, ki jih razen pri drveh ni bilo videti.

Pa se sedaj ozrem še malo po teh »drvarjih«. Starodavnih drvarjih, ki so že na začetku te zgodbe, pa še kakšnega pol mandata prej, krčevito branili svoje stolčke na ZLD-jih kot odskočno stopničko v vrh organizacije. Ker naj bi to z dolgoletnim članstvom ali pa obrabljenimi komolci zaslužili. Nekateri tudi zaradi prijateljskih vezi in pričakovanega izteka jeseni življenja. Srečko jih je v nekem pogovoru poimenoval za »sedeče bike«. A teh indijancev kar ni mogel postaviti na svoje mesto, zato sem jaz tudi svojo to vsebinsko zamero do njega opustil.

Nekateri smo bolj nestrpne narave in želimo hitra prilagajanja prihajajočim spremembam. Tudi čas od nas to zahteva. Nekateri pa kar sedijo in mislijo, da se kolesa časa vrtijo z isto hitrostjo kot pred pol stoletja in več. Žal ni več tako. In ravno to bežanje časa upam, da bo spremenilo odnos vsaj tiste populacije lovcev, ki še imajo voljo delovanja tudi izven svoje LD, v raznih komisijah ali pa kot posamezniki na projektih, ki se tičejo lovstva in narave. Tako bomo, če že nismo uspeli takrat pred leti prilagoditve zakonskim zahtevam, vsaj uspeli vnesti aktivnost v te naša združenja in druženja in čim več dobrega postoriti.

Kako pa se je vse to zrcalilo na aktualnih volitvah oziroma v času pred njimi?

Vedno je zanimivo spremljati, čeprav bolj od strani, kaj se takrat dogaja. Ponekod se krepko kreše in bori, trka z rogovi in meče polena pod noge v nuji, da se posameznike ali onemogoči ali pa pripelje na stolček. Ponekod so zadeve že tako umirjene tudi v smislu že zelene mlake, da se le vodilne žabe lahko povzpnejo na lokvanj od katerega je moč skočiti višje. Nekje pa in to me je razveselilo, so se bivši nasprotniki bili sposobni dogovoriti, da prenehajo s prepiri, poiščejo skupno pot in se skupaj potrudijo zanjo.

Seveda se ob sklepanju kompromisov in dogovorov postavljajo tudi kakšni pogoji, ki jih je po volitvah potrebno izpolniti. In ne dvomim, da bo sedaj tudi tako. Diplomacija je boljša kot spopad!

Ne morem vedeti, me pa zanima kako bi ves ta predvolilni in volilni čas izgledal, ko bi imele lovske družine možnost direktnih volitev, ko ne bi bilo poprejšnjega lobiranja po področjih, ko bi se že v vsaki lovski družini lovci sami informirali in odločali katerega kandidata naj njihov predstavnik podpre. Mislim, da ne bi bilo slabo, da bi lovci dobili vsaj občutek, da lahko vplivajo na delovanje lastne organizacije in nedvomno bi postali bolj aktivni, ne pa tako pasivni kot smo večinoma sedaj.

BradacTu pa, če že ne bo mogel spremeniti, novi predsednik Lado Bradač prizna in poudari, da je lovska družina osnovni gradnik naše lovske organizacije. Jaz mu želim srečno roko pri izbiri ožjih sodelavcev in članov komisij in uspešno delo v začrtani smeri, saj je edini od kandidatov vsaj pri meni osebno vzbujal upanje v to. Glede na izrazit rezultat očitno ne samo pri meni.

Na koncu ne morem mimo nečesa, kar me je na terenu vedno motilo in kar sem zaznal tudi v teh časih. Komentarje lovcev posameznikov o določenih članih vrha organizacije.

Ti komentarji se gibljejo od poniglavih obrekovanj do nekoliko bolj realnih očitkov. Kar se tiče očitkov z osnovo, vedno pravim, da so to dokazljive reči in da ima vsak od nas ne pravico, temveč dolžnost na te nepravilnosti pokazati na za to primernem mestu, da se sprožijo postopki. Seveda bo modra oseba ob tem pretehtala pozitivno in negativno plat te odločitve. P a ne zase, temveč za organizacijo, prosim!

Kar se tiče obrekovalcev, bi kdo zamahnil z roko in odvrnil, da je brez veze. Žal ni. Jeziki marsikaj podro. Kdor kaj dlje tlači to našo zemljico, je že doživel kaj takega. Da nekdo nekoga obrekuje, ker je recimo policist, gozdar ali še prej grobar in da zato ni primeren za vodstvo naše organizacije je kratkomalo paglavsko. Tudi barva lovske uniforme nekaterim ni pogodu. A ko vse te povprašaš po kakšni konkretni zadevi, problemu lovstva, rešitvi, se običajno debata zaključi. Zakaj to opisujem? Ker imam občutek, da tega v tej volilni »kampanji« ni manjkalo.

Zato pa modrim in razsodnim lovskim tovarišicam in tovarišem, ki boste vodili še naprej našo organizacijo želim srečno delo z nami, za nas in predvsem za našo divjad.

Tistim, ki ste prispevali dobro in se sedaj umikate, hvala za prispevek in veliko lovskih užitkov!

Onim, ki so jim ljubše zdrahe brez osnove, pa željo, da čim prej najdejo kakšen dober balinarski klub v bližini.

Dober pogled vsem skupaj!

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube