Javno pismo Marka Jonozoviča Ladu Bradaču

V objavo smo prejeli pismo, ki ga je kot član LD Boštanj Marko Jonozovič naslovil na podpredsednika LZS mag. Lada Bradača

Spoštovani podpredsednik LZS in starešina LD Tomišelj g.Lado Bradač.

Z zanimanjem sem prebiral maile, ko si s pomočjo direktorja LZS pozval številno lovsko občestvo na protidržavni lovski punt. Odgovore cenjenega lovskega tovariša Gorazda in hkrati starešine iz LD Hotedršica niti ne bom komentiral ker so zgovorni sami zase, v njih je tudi vse tisto, kar bi ti sam kot navaden lovec-član LD večkrat izgovoril in napisal, če bi lahko prišel do glasu v izjemno policijsko urejeni lovski hirearhiji LZS, službeno pa tega iz vljudnosti in poslovnega bontona ne želim in nočem - po načelu družba je družba, služba služba. V duhu večnih lovsko delegatskih sistemov ste sedaj popolnoma uzurpirali oblast in vseskozi delujete v izrednih razmerah, iščoč teorije zarote prav povsod, v vsakem grmu in drevesu, v vsaki dlaki in peresu, po načelu "mi in samo mi proti vsem". Če smo bili še donedavna priča dolgoletnemu presedanju istih že malo osivelih fac s stolčka na stolček (UO-IO-NO in neštete komisije - verjetno da bodo simbole priznanj LZS - alias medalje - nosili res najbolj zaslužni), pa smo trenutno priča le še nadaljevanju degradacije krovne lovske organizacije v javnosti, katere lider si prav ti. Maske okoli dejanskega vodenja LZS so končno tudi padle. Pa Gorazdovih pisanj očitno tudi ne razumeš ali še bolje - jih nočeš razumeti. To plačujemo vsi slovenski lovci iz svojega žepa, do Božiča tega leta za celo naslednje leto, brez znanega programa in finančnega načrta. Bianco vnaprej - na ta način se lahko delate norce iz slovenskih lovcev iz dneva v dan, pa iz države tudi, velepomembnost do neba in nazaj, le stika s tlemi in realnostjo vam nekoliko (z)manjka. 

Ker si se v svoji nekaj(zadnje)letni maniri poliCizacije lovstva in LZS, kjer iščeš notranje in zunanje sovražnike lotil pred slovensko lovsko javnostjo blatiti tudi moje ime in trositi laži, pa se ti žal moram oglasiti. Nihče mi še ni očital (vsaj javno v obraz ne, ker moraš za to imeti j...), da delujem v škodo slovenskega lovstva ker za to ni nobenih argumentov, tega tudi tebi na podlagi javno izrečenih laži ne dovolim. Tudi zjutraj, ko se pogledam v ogledalo imam glede tega čisto (lovsko) vest. Veš, nekaterim seže spomin nekoliko dlje od tvoje najnovejše velepomembne samopromocijske vloge v lovski opravi v parlamentu.

Ko je bil nov zakon leta 2004 sprejet so si vsi pošteni slovenski lovci lahko vsaj za 20 let oddahnili - bil je pisan divjadi in nam lovcem na kožo, čeprav je bilo v glavah politikov in tudi ob pomoči nekaterih "lovskih tovarišev" na vagi prav vse, kar si ti seveda ne moreš predstavljati, edinole polna usta zgodovine slovenske lovske organizacije so ti ostale. Tudi s tedanjim vodstvom LZS smo pri pripravi zakonskih vsebin dobro sodelovali - bili smo naravni zavezniki, dosegli smo skupaj marsikakšno pozitivno stvar pri politikih, ki so zakon podpirali, čeprav o tem danes pišete razne neumnosti in neresnice, vse z negativnim predznakom. Pa tudi številni člani zelene bratovščine so bili že takrat na balkonu DZ, torej se svet ni začel s sedanjo vladajočo oligarhijo na LZS. Našteti smo res dosegli 20 letno koncesijo, pa si zato za razliko od tebe ne pripenjamo medalj za zasluge na prsi. Se ne rinemo naprej, ampak blatiti se pa tudi ne pustimo.

Vendarle pa - to da se bosta Svet in slovenska država vrtela okoli LZS, pa se žal ni dalo doseči. Divjad je državna lastnina, ni ne moja ne tvoja niti od LZS - druga opcija je bila "res nullius" - nikogaršnja last, s povsem znano ureditvijo lovstva, ki temu sledi, tam pa bi bili res le gonjači-hlapci. V obrazložitvi zakona je zapisano, koliko tudi država pričakuje od koncesnine, to pa je točno toliko, kolikor je sedaj opredeljeno v koncesijskih pogodbah, tudi koncesnina od min 145 EUR (letni prihodek od divjačine in lov.turizma kot osnova za izračun - 964 EUR) do 4.970 EUR (letni prihodek od divjačine in lov.turizma kot osnova za izračun - 33.132 EUR !!!) je še najmanjša cena, ki so jo lovske organizacije lahko plačale glede na to kar je bilo na vagi - med drugim tudi izračun prihodka od lovskih trofej, ki bi jih vse ovrednotili ter za katere smo morali krvavo utemeljevati, da so le kompenzacija za naše voluntersko delo v loviščih. Da pa bi edinole lovce oprostili plačevanja koncesnine na naravnih virih, so samo tvoje sanje, ki služijo za ceneno zavajanje resnično cenjenih naslovnikov tvojih mailov, ki so fantje, ki držijo bazo in slovensko lovstvo pokonci. Podobno kot tvoji manevri o 1 letni koncesiji. Najmanj 20 let piše v veljavnem zakonu in pika, vse ostalo pa so zgodbice za lahko noč in bombice nekaterih interesnih sfer, ki smo jih bili deležni v DZ po koluarjih neštetokrat, vse od priprave osnovnega-veljavnega zakona dalje. Marko Jonozovič je v imenu ZGS na komisiji MKGP tudi predlagal (obstajajo tudi pisni dokumenti - poslane pripombe ZGS -  na to temo, z dne 13.6.2008) da je odstotek koncesijske dajatve med 10 in 15%, vendar samo iz razloga, da je možno vzorne upravljavce stimulirati z znižanjem koncesnine na najmanj 10% (kar je predpisano z zakonom), sicer pa tega manevrskega prostora nimamo. To so podprli tudi vsi ostali člani komisije razen tebe. Na komisiji MKGP za podelitev koncesij si ti nasprotno zagovarjal uravnilovko (enako koncesnino) za vse LD in v nasprotju s predlogom vseh drugih, da se za dobro delo nagradi konkretne LD z odbitki pri koncesnini. Pa lažeš, ko nas tlačiš vse v isti koš, razen KGZS nihče ni govoril o koncesnini 30 - 100%, menil sem da nas kar nekaj lovcev v komisiji MKGP za pripravo Uredbe o koncesiji ter v komisiji za podelitev koncesij dela za skupno dobro divjadi in lovstva, pa sem se očitno uštel. Zasluga tvojih lobiranj pa je vsekakor miniranje OZUL, vsepovsod in vsakokrat, vidiš to pa si pri noveli ZDLov-1 leta 2007 (in ne 2008) "res dobro odigral", ko tem organizacijam kot "trd(n)o - jastrebovo" krilo LZS s pomočjo pumpanja ministra in poslancev niste dovolili pravne subjektivitete. Vas je česa strah? 

Očitek, da ni nič z učinki delavnice na Igu od spomladi 2009, je pavšalen in povsem neutemeljen, nikjer si tudi ni ZGS uzurpiral pravice, da bo rezultate boljšega sodelovanja "kar objavil". Za izboljšanje je potrebno delo, ne le forwardiranje mailov. Morda se pri tebi kolesa vrtijo po tvoje hitro, drugje se dela počasi in premišljeno. Ker ste uspešno preslepili nato pa diskreditirali Komisijo za gospodarjenje z divjadjo na LZS, ki so jo tvorili predsedniki OZUL, ZGS tudi kar nekaj mesecev ni imel uradnega sogovornika za nove, boljše kriterije skupnega dela na načrtovanju, ki smo jih - kako naivno - zastavili skupaj z LZS. V korist divjadi in slovenskega lovstva sedaj skupaj z OZUL-i pripravljamo uskladitev Navodil za usmerjanje razvoja divjadi, prenove Pravilnika o vsebini načrtov upravljanja z divjadjo ter prenove Uredbe o divjadi in lovnih dobah. To so naloge, ki jih zakon v 67.členu poverja OZUL in to bodo konkretni rezultati njihovega dela, poleg "razdelilnika odstrela, ki ga itak diktira Zavod" (hmm- tudi to je zakonska pristojnost OZUL), pa vsega servisa, ki ga nudijo svojim članicam v LUO, pa dejanski skrbi za divjad itn. Sveta božja preproščina - pa gre za iste lovske tovariše, ki niso priromali z Marsa ampak iz lovskih družin in LPN, pa jih ti in kompanija uspešno masakrirate, na Notranjskem kot se hvališ, pa tudi vsepovsod drugje - vse kar je novega in strokovnega je zanič, le ena in edina resnica je veljavna, tvoja in tvojih seveda. To da si po mailih v sebi svojstveni maniri grozil z diskreditacijo in "obglavljanjem" pred koncem mandata sedanjemu predsedniku tvojega OZUL-a ti gre res v čast, tega si seveda ne upaš povedati vsem ostalim.

Kar se sivih vran tiče, pa je komisijo za pripravo Akcijskega načrta imenoval direktor ZGS in ne MKGP (niti tega ne veš?), v njej so predstavniki številnih institucij in organizacij, izdelek je bil v osnutku narejen in bo oddan so srede decembra na MKGP, pri njem pa krovna lovska organizacija razen udeležbe na dveh sestankih ni prispevala nič (pardon - poslali ste dve fotokopije objavljenih člankov na temo sive vrane), niti ene pripombe niste bili v roku sposobni poslati, pa sedaj delate cirkus iz sprememb pravilnika, na katerega pa ste, glej ga vraga, na MKGP poslali smešne pripombe. Toliko o ažurnosti in blazni strokovnosti LZS, na čelu z direktorjem. Morda pa je naloge "forwardiral" po mailu naprej, kot to dnevno počne in kot pritiče njegovemu nadimku - Mr. Forward??

Naj zaključim - delitev na vaše in naše je preživeta - kdaj vam bo nekaterim gospodom na Župančičevi to jasno? Morda bi kdo drug lahko pozval te iste starešine LD, ki ste jih vi ceneno pozvali na punt in državljansko nepokorščino, tudi na bojkot takega plačevanja članarine in podpore takšni LZS, ki ne vem če je še moja in naša? "Zgodil se vam bo narod" - in edino prav bi bilo tako. Napovedujem da bo do tega prej ali slej prišlo, ko se bo tudi najmanjši in najpomembnejši člen - navaden lovec v LD, vprašal kam in kje se porablja njegov denar za prispevek LZS ter s kakšnim programom! Pa boš tudi takrat iskal strelovode za nastalo škodo v škodljivih državnih uradnikih na MKGP, na Zavodu, na OZUL-ih ...ki so po tvojem "lovski odpadniki, ki držijo fige v žepu"? Kaj in kdo ti sploh še ostane?

Bodi dobro in delaj dobro, v dobro Narave in Ljudi.

Marko Jonozovič, član LD Boštanj

P.S.

Mimogrede, 24 let sem uraden član iste LD, lovec pa sem od malih nog, ko me je oče samo z njemu svojstveno ljubeznijo in zanosom učil pravilnega odnosa do narave, divjadi in lovstva. Ko sem spoznal tebi enake, so me lovski ideali zapustili, ostala mi je le še nostalgija za starimi dobrimi časi, brez debelih lovskih laži in lovske "fovšije" v najslabšem možnem pomenu. Dobro, da nosimo na lovskih opravah znak SLD, ki je spomin na neomadeževano in čisto krovno lovsko organizacijo.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube