POSLEDNJI

2img_0100.jpg

Kot že tolikokrat tega novembra zjutraj, zazvoni budilka.

Motril je greben in ga vzrl. Prijatelj ga je cel dan klical, skrbelo ga je, kod hodi, a telefon je zvonil v prazno...

Kot že tolikokrat tega novembra zjutraj, zazvoni budilka. Vstane in posedi na robu postelje, bolščeč v temo. Obleče se in stopi pred ogledalo. Kakor vsako jutro v njem uzre starca, utujenega od življenja, in prav to ga je utrudilo, da si želi le nehanje...

Iz omare vzame etui s karabinom, saj ga ne daje več ven, saj je cele dneve v Gori. Čas gamsovega prska je in to ga je kot vsako leto do sedaj uročilo, da dan za dnem lazi po skalovju iščoč starega kozla, ki se mu prikazuje v sanjah.2img_0112.jpg Kako živo si ga predstavlja, osivelega starca z močnimi roglji. Predstavlja si ga kakor zlatoroga na skali, kako se bodeta nekoč srečala .

Zunaj je mraz in dve pedi čez noč na novo zapadlega snega obetajo dober lov. Zopet v Goro, kakor vedno. Bi rekel, da vse gamse pozna, da ve za vsako kozo s kozličem, za vsakega kozla, a čuti, da je nekje on, do sedaj vedno skrit, skrajno previden, ki so ga leta izkušenj postarala, ki bolje ve kdo je lovec, kot lovec sam! Pot je strma in potne srage na čelu zopet govorijo v prid temu, da bo treba shujšati. A fant se ne meni zato, hiti v Goro, da bode na grebenu še s temo, da bo pričakal trop v upanju, da je danes zraven.

Počasi se svita in pod seboj opazi gorskega škrata, planinskega zajca, ki se norčavo igra. Izgleda kakor, da se veseli novozapadlega snega, da mu je bistvo igra. Fantu po dolgem času prikrade nasmeh na ustnice, čeprav grenak, a vendar. Vedno bolj se dani in fant vedno bolj pozorno motri okolico. V daljavi sliši, da se je sprožilo kamenje. Znak, da se je trop premaknil. Šest koza s kozliči, trije lanski, dve dvoletni kozici in zadnje čase je zraven starejši kozel, a vendar premlad, da bi si ga želel. Dvesto metrov pod seboj opazi vodnico, starka z osivelo glavo, šteje krepkih petnajst let, a še vedno vodi močnega kozliča in vodi tudi trop, ki ga s svojimi izkušnjami nezmotljivo pelje po stečinah usode. Ona je garant, da v Gori ostanejo, da ne izginejo, da bodejo njegovi vnuki imeli možnost opazovati to čudovito divjad, simbol Slovenskega lovstva, s strani lovcev z Gore že prav malikovano in čaščeno.

Trop se je počasi pomikal po grebenu, se pasel, kozliči so se brez skrbno igrali in tudi lanski so se jim pridružili. Fanta je zmotilo, da kozla ni zraven, saj se je vse dni držal tropa in ga za trenutek ni zapustil. Ga je kak mlajši speljal, da ga sedaj goni po Gori, ga je kak drug lovec srečal in uplenil, to ne, to bi vedel, kaj pa če... Tega si ni upal niti pomisliti, da je morda njega starejši od tropa pregnal. Samo, kje je. Zlil se je s skalovjem na katerem je ležal, tudi dihati si ni upal, da se ne bi izdal. Motril je greben in ga vzrl. Ni mogel verjeti, verjeti očem, da je do sanjal, da je prav tak kot si ga je predstavljal. Siv po celem telesu, že kar belo je deloval, močni in visoki roglji, glavo je nosil povešeno.2img_0136.jpg Skozi daljnogled je videl izraz njegovega obraza, utrujeno mu je deloval. Izmučen od let življenja, izmučen od ljubezni in tudi če se danes nebi srečala bi bil to zanj zagotovo zadnji prsk. Karabin je imel na oprtniku in ga je previdno stisnil k rami, kar žal mu je bilo, da sta se že srečala, da izživlja svoje sanje, da bode čez nekaj trenutkov vsega konec. Hladnokrvno kot vedno je združil svoje oko, prek križa streljnega daljnogleda s srcem divjadi. Starec se ustavi in se ozre v Goro. Fantu se je zazdelo, da kozel ve, da bo čez delček sekunde zapisan večnosti, ve, da je prišel čas slovesa, slovesa z Goro, ki mu je bila dom. Kjer se je pod varstvom mame brez skrbno igral kot kozlič in potem z leti postajal gospodar Gore. V gamsovih očeh je videl dostojanstvo, ponos in spokojnost, kakor, da gams ve, kdo je njegova usoda. Mlad fant s počenim srcem. Zdelo se je, kot, da je vesel, da je to prav on.

Rezek pok je zadonel prek skalovja, starec se je stresel in pokleknil, za trenutek še dvignil glavo in obležal. Trop je odskočil in se ustavil, se oziral za starcem, le vodnica je zrla proti fantu, kot bi vedela, kaj je bilo...

Prižgal je cigareto in globoko potegnil. Ni mu bilo žal za storjeno, le žal mu je bilo, da je že konec, konec sanj... Po ozki, deloma zaledeneli polici se je začel spuščati do gamsa. Pod njim, sto metrski prepad. Zavedal se je nevarnosti, ki zahrbtno preži, preži na naslednjega. Postal je pred kozlom, mu zataknil ruševo vejico v gobček, drugo orosil s srčno krvjo in si jo zataknil na desno stran klobuka. Izkazal je živali spoštovanje, jo pogladil po osiveli glavi in občudoval močne roglje. Krepko prek 110 pik si je mislil in kar smejalo se mu je ob misli na nevoščljivost, ki bo žrla lovske »tovariše«, ko ga bo prinesel v dolino. Poklical je prijatelja in mu povedal, da se je končno srečal z gamsom iz sanj, da je pravi, star sedemnajst let. Povedal mu je še, da se bo oglasil, da pride prvo k njemu, da še sam vidi, da ni blodil, ko je razlagal sanje. Sčistil je gamsa in si ga povezal na oprtnik.

Počasi se je začel vračati po ozki polici, še za skoraj trideset kilogramov težji, pa če ravno jih je sam imel krepko čez sto. Da bi ga sedaj videla miljena deklica, kakšen »kerlc« je, ne bi se ga mogla odreči. Ta misel mu je privabila solzo v oko, da ga je v srcu zopet zapeklo in, da se je spomnil kako bi lahko bilo lepo... Ustavil se je in se vzrl nazaj na mesto, kjer je stal gams. Trenutek nepazljivosti in zgodilo se je! Pod težo se je utrgalo kamenje, fant je izgubil ravnotežje in namesto, da bi kriknil mu je na obrazu prvič po dolgem času zaigral nasmeh, brez grenkobe! Končno je dočakal usodo in došla ga je tam, kjer si je vedno želel, došla ga je na lovu in to ne na navadnem, na lovu, kjer sta se srečali dve usodi in sedaj združili v eno.

Prijatelj ga je cel dan klical, skrbelo ga je, kod hodi, a telefon je zvonil v prazno...

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube