Antilopa

os1zr1_1_1.jpgSafari na Liči antilopo v Slovenski prestolnici

Še dan poprej, ko mi je Kukov po telefonu poslal SMS z vprašanjem: »Ali jagaš antilopo iz živalskega vrta?« sem si mislil, da sta spet z Gangesom kaj strupenega popila, pa ju malo zanaša.


os1zr12 In sem veselo naprej nastavljal anteno na naš pregovorno slab televizijski signal. Graben pač! Pa mi je na taisti signal zvečer prinesel na teletextu informacijo, da je ena koza res ušla iz živalskega vrta v Ljubljani. Aaaa, to je to in smo šli spat, da bomo sveži za jutranjo jago.

Zjutraj ob zori sva potem z Biso seveda odpeketala novim dogodivščina naproti, se sprehodila, nalajala, navozila in se ravno prav privlekla domov za doooobro kavico naše hišne gospodinje. Z obveznim sobotnim rogljičkom seveda. A ta v družbi s požirki kavice ni v miru našel poti kamor je namenjen.

»A maš kej cajta?« me je namreč kar direktno napadel starešina po telefonu. Njegov glas pa tak, da mi je bilo takoj jasno, da ne gre samo za obiranje hrušk. »Ma, si ga bom vzel. Kaj pa je?« In se je začela zgodba odvijati. Brane je sklical nekaj nas trenutno dosegljivih Dobrovskih jagrov in že smo brzeli vsak v svoji kišti in iz svojega dvorišča proti živalskem vrtu. Potem smo bili priča zamenjavi Mons in Tikveš motela, a smo se po nekaj minutah cestno hitrostnih dirk končno le zbrali ob gozdičku za Koseškim bajerjem.

os1zr1_1_1 Tam so nas že čakali uslužbenci živalskega vrta z strokovno direktorico na čelu. Ekipa veterinarjev in vzdrževalcev je že pred nami zasledila pobeglo antilopo in ji oddala strel z uspavalom, nakar je ta pobegnila v gozd, kjer je verjetno obležala. Sami so prečesali manjši del gozda, kjer jo niso našli, nakar so se odločili za našo pomoč. Seveda smo jagri takoj za to, saj biti na safariju ni kar tako, sploh pa takorekoč sredi Ljubljane. Tega ne doživi vsak. In smo že začeli pametovati in spraševati in smo tako kot vedno na vsakem lovskem pogonu na koncu naredili nekaj čisto tretjega. K sreči ravno pravega. Predvidevali smo, na podlagi informacij veterinarjev s prisotnim »če« seveda, da antilopa nekje leži uspavana. Zatorej smo se razporedili v strelce, se raztegnili čisto do ograje obvoznice in se začeli pomikati v smeri proti Podutiku. Prej kot v 50 metrih se mi že oglasi Francelj, tisti ki skrbi za frišen luft po stavbah in ki je bil najbližje ograji obvoznice: »A jo vidiš? Proti tebi gre.« In res, poglej jo, oz. »viš ga«, kajti kasneje smo ugotovili da gre za samca, špancira on lepo v miru mimo naju v nasprotno smer. A Joško, moj sosednji »bwana« v nasprotni strani se ne vda kar tako. Začne vpiti in teči za Ličijem, ta pa v drnec in po makedamu kakšnih 100 m naprej spet zavije v gozd. No saj Joško je dobro hotel, le laso je doma pozabil.

Torej, spet izvedemo bojni posvet in obrnemo pritisk v drugo stran po navodilih našega pravljičarja Vita, ki teren tam odlično pozna. Pred začetkom smo še postavili enega strelca z uspavalom v svojo sredino, drugega pa poslali naprej v zasedo.

Ta pritisk se je odvijal malenkost dlje kot prejšnji, ko naenkrat zagledam osebo iz tiralice kako leži pred menoj v grmovju in se prav nič ne meni za nas. os1zr2 Nooo, po mojem se je samo delal. In jaz seveda začnem izvajati pantomimo, seveda z namenom, da nase opozorim strelca, in ne da bi zabaval Ličija. Končno me začne oponašati še leva soseda, dekle iz živalskega vrta in že sva s strelcem modrovala kaj in kako oddati strel skozi gosto grmovje. Pa se malo bolj levo Vito ni strinjal s tem in je začel s palico tolči po robidi. Sicer se je kasneje izgovarjal, da ni vedel kaj se dogaja in da se je skušal le prebiti naprej. A jaz vem, da je on dobra duša in je le hotel Ličiju še malo svobode privoščiti. In ta jo je tudi izkoristil in ubral galop tik ob ograji obvoznice nazaj proti Podutiku.

Sedaj, ko smo videli že tri načine Ličijevega premikanja, smo se tudi sami odločili za spremembo naše mobilnosti. Napokali smo se v avtomobile. Dva celo zadaj v policijski avto, kar jima je zelo pristajalo, kot bi bila vajena. Ostali v Roverja in moja malenkost, starešina, voznik in brhka veterinarka na štirikolesnika.

os1zr3 Sedaj pa se je za našega Ličija začel bolj napeti del dogajanja. čakal nas je tik ob betonski ograji obvoznice, tam kjer pod njo teče prepust, ograjen z visoko mrežo na vseh straneh. V smeri naprej pa so ga zapirale že ograje stanovanjskih hiš v Kosezah. Tam se je sprehajal na razdalji kakšnih 50m sem in tja. Stisnjen v mat poziciji. Ja, seveda, to smo le mi mislili! Veterinar mu je uspel spet oddati strel z uspavalom, a Liči kar ne bi šel spat. Še več. Očitno se je sedaj čutil resno ogroženega in adrenalin je začel delati svoje. V skoku se je skoraj iz mesta pognal preko žične ograje in pristal v prepustu, po njem pa pobegnil pod obvoznico svobodi naproti. Mi smo seveda že kalkulirali, da bomo dobili novo vrsto divjadi v lovišču, a tudi Liči je kot boste videli kasneje, nekaj preračunaval, a se je zakalkuliral.

Ko smo uspeli zmetati svoje zadnjice preko ograje mostu čez prepust in z vsemi čevlji še na nogah pregaziti globoko blato v njem smo se mimo vrtičkov znašli na gradbišču novega kraka obvoznice proti gorenjski strani. »Saj nam bo še v tunel zbrisal« sem bleknil, a smeh prisotnih je dal vedeti, da to pa že ne. A že smo dobili poročilo kolesarja, da naš Liči šiba kot strela po obvoznici direktno proti tunelu. Joško si je s izboril mesto na štirikolesniku s prijetno voznico in se vso pot prav široko režal. Brane jasno zadaj v policijskem vozilu, nekaj ostalih v Roverju, Vito, jaz in Francelj, oni, kjer doma klobase delajo, pa smo za vsak slučaj prečesavali področje ob obvoznici v smeri proti tunelu. A je Brane kmalu sporočil, da je Liči v tunel tudi šel in da gredo ponj. Ok, torej tudi mi novi asfalt pod noge in šibaj za Gorenjsko!

Liči, kateri je očitno mislil enako, a ni bil dovolj informiran, da tunel pač še ni prebit, se je v tunelu odločil počivati v vodni kotanji na koncu. A bi ga uspavala, ki so začela končno le delovati, lahko stala življenja, če ga ne bi zapazila dva delavca gradbenega podjetja in sta skočila v vodo za njim in mu držala glavo nad vodo. Tako ga je tudi našla ostala ekipa, ki se je ob prihodu nas treh »ta zadnjih«, že vračala iz predora.

os1zr6 Nakar se je iz druge cevi predora spektakularno in z vsemi častmi pripeljal sam utrujeni Liči. Na »šafli« rovokopača obdan s trumo telesnih stražarjev, ki so skrbeli, da se ne bi poškodoval.

 Tudi izstop in vkrcanje v vozilo, ki ga je končno odpeljalo v domačo oboro in veterinarsko oskrbo, je bil dogodek pospremljen z občudovanjem in postavljanjem vseh prisotnih udeležencev safarija, delavcev na gradbišču in radovednežev iz okolice. Ni to vsak dan, se ve!

 

No, tole zgoraj sem napisal bolj po domače, v šali. Taki jagri pač smo, vsaj v naši družini. Sedaj pa je treba resno povedati, da mi je bilo v čast in veselje, sodelovati pri tem dejanju. Da sem zadovoljen, da nam je kljub nekaj napakam končno uspelo antilopo vrniti v njeno oboro. Da sem vesel, da se kljub vsemu stresu, ki ga je morala preživeti, ni kaj huje poškodovala in bo lahko še naprej razveseljevala obiskovalce živalskega vrta.

 V zadovoljstvo mi je bilo spoznati delavce živalskega vrta, videti njihovo iskreno skrb za zaupane varovance. Želim jim še naprej uspešno delo na svojem področju, čeprav se z živalskimi vrtovi v celoti ne strinjam. Menim pač, da so to le rezervati in da bi mi vsi skupaj morali poskrbeti, da bi živali lahko mirno živele v naravnem okolju ne pa le še za mrežo na vpogled vsem tistim in takrat, ko divjadi v naravi ne bo moč več videti.

Da, ta dogodek mi je napolnil srce z veseljem ob iskanju in uspehu, a obenem spet razžalostil, ko me je živo opomnil na stanje narave in prostoživečih živali v njej.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube