Po krvni sledi za jelenom

slikcajelenkri04

Po krvni sledi za jelenom

Kljub temu, da je jelen že ležal uplenjen, smo šli preiskusit Dikov nos in se prepričali, da ima vedno prav.

V petek zvečer me je poklical lovec Tomaž in me poprosil za pomoč pri iskanju jelena na katerega je streljal v mraku, jelen pa ni padel v ognju ampak počasi nekako zgrbljen odšel v gosto grmovje. Seveda sem iskanje z veseljem sprejel in se hitel pripravit na najverjetneje naporno sobotno jutro. Ko sem zvečer nahranil oba psa, goniča Arona in barvarja Dika, je imel slednji malo protekcije in je poleg rednega obroka dobil še nekaj malega grozdnega sladkorja in nekaj kapljic vitaminske mešanice.


Noč ki je s svojo tišino prekrila revirje, je bila svetla in mrzla, saj je termometer že ob 21 uri kazal –8 stopinj C. Zato me je kar skrbelo kdaj bova z Dikom sploh lahko zjutraj začela, saj njegov občutljivi smrček kljub želji in naprezanju zamrznjene sledi ne more prepoznati. In res, ob 6 uri zjutraj je bila temperatura 11 stopinj pod ničlo. Pokličem Tomaža in mu sporočim, da pred deseto uro zjutraj nima smisla iskati in se tako lahko za dve uri udeleži delovne akcije, sam pa da bom poklical še prijatelja, ki bo najverjetneje z veseljem potek iskanja zabeležil z kamero in fotografskim aparatom. Rečeno storjeno in prijatelj ZR7 je nekaj minut po klicu že brzel proti notranjski. Ker se je jelen podal proti meji z loviščem ZGS sva z lovcem Jakcem poklicala še direktorja omenjenega lovišča in povedala, da bomo najverjetneje po sledi prestopili mejo in naj o tem obvesti revirnega čuvaja, kar je tudi storil in zelena luč za pričetek iskanja se je prižgala.

Medtem, ko smo čakali le še na tople sončne žarke, ki naj bi Diku olajšali delo, pa zazvoni Jakčev telefon in lovski tovariš hiti sporočati, da je našel jelena, ki se čudno obnaša in sploh ne beži. Seveda nam je bilo jasno za katerega jelena gre in smo se oddahnili, Jaka pa v svojega malega vsemogočnega Pando in pohitet jelena rešit muk, saj lovec ki je novico sporočil ni bil oborožen in tako ni mogel ukrepati sam.


slikcajelenkri01 Zgodba bi se tukaj lahko zaključila, vendar se ni, saj Tomaž sploh še ni vedel, da je že postal tudi uplenitelj, mi pa mu tudi nismo povedali in smo vseeno odšli na dogovorjeno mesto, da nam Tomaž pokaže nastrel. In res, sonce je sicer že grelo, vendar na nekaterih mestih je bila še ostra slana, ko mi je Tomaž kazal kje je stal jelen, kje je stal on in kam je jelen pobrisal po strelu. Dik seveda tudi ni mogel vedeti, da jelen med tem že rešen muk leži in je z največjo vnemo iskal oprijemljivo sled. Bolj me je Tomaž prepričeval, da je jelen odšel proti vodi, bolj se Dik ni strinjal z njim in je vztrajno vlekel proti gostem grmovju in popolnoma v drugo smer, tako da je Tomaž najverjetneje izgubil vero vanj. Tudi sam nisem vedel, kje jelen leži, vendar svojemu kosmatemu prijatelju popolnoma zaupam in sem ga lepo sledil. Vedel pa sem, da bo pes, ko bo zaznal vonj do pred nekaj minut še živega jelena dal znak z laježem in me tako prosil, naj ga sprčim, ker bo sam lažje nadaljeval in jelena ustavil in me počakal, da mu pridem na pomoč. In res je kmalu pogledal nazaj, zalajal, češ spusti me, kar sem tudi brez razmišljanja storil. Dik je planil v gosto grmovje in glasno lajajoč oznanil naravi okoli sebe, da je na še vroči sledi. Seveda je jelen napravil precej povratnih in zavajajočih sledi po grmovju, ki jih je pes sprčen hitro razreševal in se vse bolj bližal jelenu, misleč da je še živ.

slikcajelenkri02Medtem sva z ZR7 obšla za človeka skoraj neprehoden teren in Jaka skrit za drevesom je z roko pokazal proti ležečemu jelenu, tako da ga je objektiv kamere ujel prej kot Dik. No, a tudi Dik je bil čez nekaj trenutkov že pri njem in kar malo zmeden zalajal nanj v dobri veri, da je še živ. In glej ga zlomka, prvič v svojem stažu je ležečo mrtvo divjad tudi oblajal, saj je bil do sedaj izrazit pokazač.
Vendar je ne glede na vse že potegnil nazaj proti meni a ko me je opazil v bližini, se je brez kompromisa vrnil k jelenu in ga še vedno oblajeval. In tudi kasneje, ko smo opravili obred lovskega blagra za najdeno divjad in je dobil svojo vejico v ovratnico, je še vedno lajal in se veselil uspeha.

slikcajelenkri03Zgodilo se je tisto kar si niti v sanjah nisem mogel predstavljati, Dik je poleg pokazača postal še oblajač, kar je prava redkost in glede na to, da lahko z njim delam tudi brez slednega jermena prava terna zame. Najverjetneje sva oba z Dikom spoznala da je sedaj pri štirih in pol letih dosegel zrelost, ki pa jo bo potrebno samo še kaliti in kaliti na vedno novih in novih sledeh za ranjeno divjadjo.

Medtem je Tomaž po več klicih le opustil iskanje na svojo pest ob strugi Obrha in se pustil prepričati, da jelena že imamo in da pes ni lajal za zdravo srnjadjo, kot je bil najprej prepričan, ampak je vendarle verjeti psu in samo psu.

slikcajelenkri04Dogodek je dobil svoj srečen konec in prav vsi smo se strinjali, da je bilo prav, da smo neglede na že prej znan scenarij vendarle pustili Diku in Tomažu doživeti dogodek tako kot bi se zgodil, če nebi bilo slučaja, ki nam je priskočil na pomoč. Prijatelj ZR7 je posnel krasen prispevek za bodočo izdajo zgoščenke z vsebino o krvosledništvu, z fotografskim aparatom pa je ujel nekaj prekrasnih posnetkov, ki jih tudi objavlja v podporo prispevka.


Miha Skerl

Foto ZR7

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube