Priprava trofej 1.del

Napisal Janez L.

Avtor: Janez Lavrih

Priprava trofeje

Zapisal bi vam nekaj nasvetov kako pripraviti trofejo, da bo lovcu v ponos in veselje.

Nič ni obvezujoče je le moj skromen nasvet. Če bom s svojimi nasveti komu koristil, sem že zmagal.

Muflon:

Glavo čim prej oderemo, odstranimo na grobo čim več mesa in oči. Če nimamo časa jo damo zmrzniti s kožo, nikakor pa ne pustimo nekje ležati in sušiti, ker v takem primeru se v lobanji zasuši kri, ki jo je nemogoče odstraniti. Lobanjo odrežemo po okusu. Odstranimo možgane. Nato lobanjo do rož (srnjak, jelen, damjak) namočimo v vodo (mrzlo), pri gamsu, muflonu in kozorogu pa do začetka rogljev (nikakor ne namočimo tudi roglje, saj se zlasti pri mladem gamsu začnejo spodaj luščiti). Vodo večkrat na dan menjamo (5- 6X), še bolje je, če imamo možnost, da voda kroži. Tako imamo lobanjo namočeno 2- 3 dni, sam še kak dan dlje. Pred kuhanjem dobro s šiviljsko belo nitjo povijemo nosne kosti, da pri kuhanju ne razpadejo. To je nekaj splošnih navodil. Sedaj bom ločeno napisal za srnjaka (to velja tudi za jelena in damjeka) in gamsa (velja tudi za muflona in kozoroga).

 

Srnjak:

kuhanje Lobanjo potopimo do rož v vodo, najbolje, da je voda kake pol centimetra pod njimi. Sam nikoli ne uporabljam pralnega praška, ker pusti 

sledi na lobanji. Prvo počakamo da vre kakšnih 15 minut, nato vodo zamenjamo in lobanjo okuhamo do konca. Čas kuhanja je odvisen od starosti živali. Ko je lobanja kuhana jo nekaj časa (1- 2 min.) hladimo v mrzli vodi zatem odstranimo vsa mehka tkiva, posebaj moramo paziti pod rožami in na zatilju ter v notranjosti lobanje, da res odstranimo vse.

Pazimo tudi, da ne poškodujemo pretinske kosti. Ko smo enkrat končno zadovoljni jo sčetkamo pod toplo vodo. Nato nosne kosti zopet povijemo z BELO nitjo. Zopet jo damo kuhati le da tokrat prilijemo dober deciliter H2O2 (vodikov peroksid), naj bo 30%. Tokrat moramo sploh paziti, da je rogovje celotno iznad vode.Pustimo da kakih 10 minut vre (rahlo). Nato lobanjo ovijemo z vato in polijemo s peroksidom. Tako pustimo lobanjo kakšen dan in jo nato, kar zavito postavimo na sonce. Pazimo, da je samo rogovje v senci, lobanja pa na soncu, da rogovje ne obledi. 12008 01230116Ko se vata posuši jo odvijemo in lobanjo sčetkamo pod vročo vodo in jo zopet za nekaj časa postavimo na sonce. Ko je suha spodnji konec obrusimo, da je raven in se lahko namesti na podložno deščico. Podobno je treba ravnati pri lanščakih le da moraš biti bolj previden ker so lobanje bolj krhke. Če hočeš ohraniti rogovje v liku (sam to ne delam), lika ne smeš okuhati ampak po končanem kuhanju postaviti lobanjo na glavo in z inekcijsko iglo pod lik vbrizgati formalin. Na glavo za to, da formalin ne teče po lobanji. Takšno lobanjo je treba pustiti, da se posuši v temnem prostoru. Če lika ne prepariramo zelo hitro propade.
ciscenje2
kuhanje1

 

Gams:

12008 01050021

Vedno, ampak vedno snamemo roglje, le tako zagotovimo, da bo trofeja trajno v ponos. Najprej z metrom izmerimo razmik med rogljema na vrhu in na koncu (na "špicah"), to zapišemo tako, da pri natikanju in vnovični montaži ostane razkrečenost enaka. Lobanjo potopimo v vodo tako, da je voda nekako 2 centimetra pod roglji. Roglje zapnemo za rob posode in posodo pokrijemo. Pustimo da voda zavre. Nato malo poskušamo, kdaj se da roglje sneti. Pri mlademu gamsu gredo dol že po nekaj minutah, pri staremu tudi do 30 minut.

12008 01050024

Pri snemanju roglje ovijemo v mehko krpo, da ne poškodujemo smole. Ko jih snamemo jih znotraj očistimo in pri starem (6 ali več) gamsu, še posebaj pri kozi napolnimo z vodo in tako pustimo. Zakaj napolniti z vodo. Zato, ker se bodo roglji toliko skrčili, da jih, ko bo lobanja pripravljena in suha, ne bomo več mogli natakniti.

Ko smo roglje sneli prižagamo nastavke in jih povrtamo, da odstranimo mozek, to je res nujno, ker s časoma priteče izpod rog rumen izcedek! (pri muflonu ali kozorogu nastavek večkrat povrtamo od strani, ker se ga po dolžini ne da) Ko smo to naredili ponovimo vse kuhanje tako kot sem že zapisal pri srnjaku. Tudi postopki beljenja in sušenja so enaki.

 

12008 01230132 Ko je enkrat lobanja popolnoma suha zopet nataknemo roglje. Za montažo uporabimo wc papir in lepilo za les. Najprej namažemo nastavek z lepilom, nato ovijemo s primerno širokim trakom papirja (3 cm) in nato papir zopet premažemo z lepilom. Nato rogelj zopet nataknemo v istem razmerju, kot kot so bili. Lobanjo obrnemo na glavo, da lepilo slučajno ne steče po lobanji, po enem dnevu in po priravnaljnem brušenju je lobanja pripravljena za montažo na podložno deščico in obujanje spominov na nepozabno doživetje na lovu. Pri kozliču moramo biti pri stikanju "rožičkov" sploh previdni.   12008 01230134

 

Opisal sem le postopke za določene vrste divjadi, kdaj drugič pa še kaj o pripravi prašičjih čekanov, lobanj zveri, obnovi starih trofej in še kaj. Če sem s svojimi nasveti komu koristil sem že zmagal.
Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube