Naboj 1. del

naboj1Komponente in lastnosti naboja – streliva 1.del

Dolgocevni in kratkocevni naboji se ponavadi polnijo za določeno lastnost, recimo lov na veliko divjad, streljanje na premične tarče, itd.., kar pomeni, da so zahtevane različne lastnosti naboja. Najbolj pogosta lastnost, ki jo potrebuje naboj je natančnost. Preden se osredotočimo na komponente za sestavo naboja in njihovo vlogo pri celovitem naboju, se moramo zavedati, da za natančnost ni potreben samo dober naboj.

Še več, izraz »dobra natančnost« pomeni različne stvari različnim ljudem. Lovec na veliko divjad, je v večini primerov zadovoljen, če njegova magnum puška/naboj doseže grupo zadetkov v premeru 50mm na razdalji 100m. V tekmovalni disciplini t.i. »benchrest« je strelec razočaran, če je njegova grupa zadetkov večja od 7mm na isti razdalji. Da zaključimo, ko ugotavljamo natančnost našega orožja, si moramo zapomniti, da je natančnost kombinacija več faktorjev in če samo en faktor manjka lahko to izniči dobro natančnost orožja/streliva.

Poleg naboja, so za dobro natančnost potrebni naslednji faktorji:
- Kvaliteta cevi in korak zavoja cevi
- Kvaliteten zaklep in sprožilec
- Daljnogled in njegova specifikacija
- Pogoji na strelišču
in zadnji faktor:
- Strelec

Torej, preden začnemo kritizirati samo natančnost naboja, moramo najprej vzeti v račun zgoraj navedene faktorje.
Ko primerjamo natančnost lastnega streliva, ki smo ga napolnili s tovarniškim strelivom, se moramo zavedati, da tovarniško polnjeno strelivo za tekmovanje »Match« ponavadi daje grupo manj kot 1 MOA ali 29,1mm na razdalji 100m, streljano iz modernega tovarniškega orožja v dobrih strelskih pogojih!

Tulec

Tulec je telo naboja. Deluje kot shramba za smodnik. Krogla in netilka se vstavita v telo tulca. Telo tulca ščiti smodnik in netilko pred vlago in zapečati zaklep med streljanjem, kar onemogoči, da smodniški plini, pridejo v stik s strelcem.
Na zadnje pa tulec usmeri kroglo v cev centrično in ravno.

Lasnosti tulca, ki vplivajo na natančnost:
- Enakost volumna tulca
- Centričnost in enakost vratu tulca
- Enakost dna tulca
in
- Enakost žepka za netilke na dnu tulca

Enakost volumna tulca

Volumen tulca varira od proizvajalca do proizvajalca. Tudi med samimi serijami istega proizvajalca lahko pride do različnega volumna. To nastane zaradi tega, ker je debelina stene tulca odvisna od dimenzije medenine iz katere se oblikuje tulec. Orodja, ki se uporabijo pri izdelavi, tolerirajo zelo majhno odstopanje od volumna tulca. Različni volumni tulca naredijo variacije pri polnjenju streliva, kar prinese rezultat, da so pritiski in začetne hitrosti različne.

Ko želimo polniti strelivo, je zelo priporočljivo da izmerite volumen tulca, četudi so od istega proizvajalca. Groba selekcija se lahko naredi med samim dodajanjem smodnika tako, da opazujemo višino smodnika v tulcu.
Kjer pride do večje razlike se ponovno izmeri teža smodniške polnitve in če je pravilna, se tulec umakne.
Tulce lahko tudi tehtamo. Čisti, trimani tulci se stehtajo in sortirajo v skupine, da je razlika med najtežjim in najlažjim do 0,03grama, glede na volumen tulca. Če pa so tulci iste serije, je tehtanje njih izguba časa, ko polnimo klasično strelivo za lov ali šport, ki bo v uporabi v klasičnih orožij. Pri polnjenju »Benchrest« streliva, kjer je zahtevana vrhunska natančnost, je tehtanje tulcev v tem primeru priporočeno, ker bomo napolnili le nekaj deset nabojev.
Da zaključimo, če vaša puška ni zmožna konstantno dosegati zadetke v razmerju 10mm na razdalji 100m, potem je razvrščanje tulcev po teži čista izguba časa.
Kljub temu je priporočljivo pregledovati količino smodnika v tulcu!

Centričnost in enakost vratu tulca

Centričnost vratu tulca vpliva na formacijo krogle. Če vrat tulca ni centričen, krogla vstopi v konus orožja rahlo postrani, kar izniči njeno centričnost. Rezultat tega je zmanjšana natančnost.

Necentričnost vratu tulca se pojavi v dveh primerih:
1. Zaradi zaklepa orožja
2. Napačno nastavljena matrica za razširitev vratu tulca.

Težavo lahko odpravimo tako, da tulce oblikujemo z t.i. »Full lenght« matrico in seveda, pravilno nastavljeno matrico v stiskalnici. Če opazite, da vaše ležišče ni centrično, je potrebno to napako odpraviti, če želite izboljšati natančnost.
Ker pa so vsa moderna orožja skrbno narejena, je malo možnosti, da bi imelo vaše ležišče kakšno napako. V večini primerov se necentričnost tulca pojavi zaradi slabe nastavitve matrice v orodje.
Debelina vratu tulca večinoma varira ne samo med tulci ampak na različnih delih vratu tulca. V obeh primerih to vpilva na natančnost zaradi variacij med napetostjo vratu tulca ali nastavitve krogle.
Stene vratu tulca se lahko oblikujejo tako znotraj kot zunaj vratu tulca. To je zelo priporočen postopek!

Enakost dna tulca

Dno tulca vpliva na obnašanje cevi med streljanjem in zato tudi posledično na natančnost. Če dno tulca ni pravokotno z osjo naboja, pride do variacije, ki je nastala zaradi razlike med dnom tulca in licem zaklepa.To pa potem tudi vpliva na samo natančnost naboja!

Če vaše orožje naredi grupo zadetkov horizontalno ter da razlog za to ni bočni veter, itd., lahko sumite, da vaš naboj / tulec ne naseda v celoti na lice zaklepa. To lahko testirate tako, da izstrelite 20 nabojev in si previdno zabeležite kako vstavite naboj v ležišče. Priporočljivo je, da, da je oznaka kalibra obrnjena vedno v isto smer v ležišču.
Sedaj teh 20 izstreljenih tulcev ponovno napolnite in jih vstavite v ležišče enako kot ste jih prej. Če grupa zadetkov izgleda boljše kot prej (horizontalno), pomeni, da se v prvem primeru tulec ni v celoti prilegal licu zaklepa. Testi so pokazali, če dno tulca odstopa za več kot 0,05mm iz centričnosti, lahko povzroči razstros zadetkov v vertikali.
Odstopanja centričnosti lice zaklepa je v sodobnem orožju skoraj izničeno.

Enakost žepka za netilke na dnu tulca

Če žepek netilke na dnu tulca ni enak to vsekakor vpliva na sam vžig smodnika, kar pomeni variacijo v začetnih hitrostih. Te variacije povzročijo neenak vžig smodnika.

se nadaljuje…

Vir: http://blog.artekcenter.com/komponente-in-lastnosti-naboja-streliva-1-del/

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube