Mejniki Slovenskega lovstva

Pomembni mejniki, ki označujejo Slovensko lovsko organizacijo

Med okroglo 22.000 člani, kolikor jih šteje Lovska zveza Slovenije, so ljudje vseh strokovnih profilov: od poklicne izobrazbe do doktorjev znanosti, kmetov in gozdarjev, do vrhunskih znanstvenikov in raziskovalcev. Med člani so ljudje različnih starosti, od dvajsetletnika do že upokojenega člana z vsemi življenjskimi izkušnjami.


Malo je organizacij, ki združujejo kadre prav vseh znanj in ki to bogastvo brezplačno in prostovoljno nudijo ter vlagajo v svojo organizacijo. To je neprecenljivo bogastvo, ki lovski organizaciji daje svojo posebnost, strokovnost in vitalnost. V zadnjih desetletjih v svetu vedno bolj izstopajo nepolitične, nevladne in neodvisne strokovne organizacije, ki niso podvržene dnevni politiki in interesom kapitala. To so naravovarstvene organizacije in mednje se upravičeno prišteva tudi slovensko lovstvo. Vanj so v preteklosti slovenski lovci vložili na milijone ur prostovoljnega neplačanega fizičnega dela in tudi veliko lastnih sredstev ter znanja in to delo so pripravljeni še nadaljevati. Podatek o milijonih ur opravljenega načrtnega, strokovnega dela v loviščih in za lovišča (namenjeno za divjad) je videti zgolj površno navržen in kot izrečena fraza, vendar to lahko podrobno dokazujemo z analizo letnih prikazov dela.

Nekateri pomembni mejniki Lovske zveze Slovenije, ki so bogatili in z novimi dejanji dograjevali organizacijo:

1946 – 1950:
Ustanavljanje in organiziranje lovskih družin in lovske organizacije.

1952: Prvi mednarodni sporazum med slovensko lovsko organizacijo in lovsko organizacijo avstrijske Koroške in Štajerske. čezmejno povezovanje že v času, ko so bili meddržavni odnosi skrajno zaostreni in državne meje zaprte. Postavljeni so bili temelji poznejši bogati mednarodni dejavnosti lovske organizacije.

1956: Tega leta sta se sporazumu pridružili še Goriška in Tržaška lovska federacija Furlanije - Julijske krajine.

1982: Na dosežkih in pozitivnih izkušnjah čezmejnega dela je bila organizirana Delovna skupnost lovskih zvez jugovzhodnega alpskega loka, ki združuje lovske organizacije Slovenije, obmejnih pokrajin avstrijiske Koroške, Štajerske in Tirolske, Furlanije - Julijske krajine, Pordenona, Belluna, Bolzana, Aoste.

1953: Odprtje Slovenskega lovskega muzeja v Bistri kot javne izobraževalne institucije s področja lovstva in divjadi.

1959: S prostovoljnimi prispevki slovenskih lovcev je bil zgrajen Zlatorog - dom slovenskih lovcev, sedanji sedež LZS na Župančičevi 9 v Ljubljani. V njem sta dobila sedež Lovska zveza Slovenije in Uredništvo založništva LZS - uredništvo glasila Lovec, Zlatorogove in Strokovne knjižnice.
1964: V Celovcu je bil ustanovljen Klub prijateljev lova, ki povezuje slovenske zamejske lovce na avstrijskem Koroškem.
1971: LZS je začela z založniškim delom in izdajanjem strokovnih knjig Zlatorogove knjižnice. Vsak lovec je naročnik teh knjig in jih plača s članarino. Skoraj vsako leto izide tudi knjiga z ožjo strokovno tematiko, ki pa jo člani naročajo glede na interes. Program knjižnih del in izbor ureja uredniški odbor založništva glede na potrebe stroke in zanimanje med lovci.

1976: Lovski muzej v Bistri je bil obnovljen in posodobljen.

1972: Sprejet je bil celovit program lovskega usposabljanja in izobraževanja; poleg programa temeljnega izpita za lovca še program za lovskega čuvaja, za lovskega tehnika (mojstra). Pozneje je bil program dopolnjen še s tečajem za ocenjevalce trofej in preglednike uplenjene divjadi za preventivni veterinarski pregled. Sestavni del je tudi program stalnega (permanentnega) izobraževanja vseh članov LD.

1999: Sprejet je bil nov pravilnik in programi za vse smeri usposabljanja v lovstvu. Določeni so bili pogoji in merila, ki jih morajo izpolnjevati kandidati za posamezne vrste izobraževanja, merila za predavatelje, programi s predmeti, obsegom predavanj in izpitnimi pogoji. Program temelji na andragoških in pedagoških načelih sodobnega izobraževanja.

1973: Prvič so nastopili lovski pevski zbori, katerih nastop je od tedaj organiziran vsako leto v drugem kraju. Pozneje so se pevski prireditvi pridružile še skupine lovskih rogistov. Ta kulturna prireditev povezuje tudi kraje v našem zamejstvu in se njena dejavnost še krepi. Je temeljna sestavina splošne slovenske lovske kulture.

1974: Tega leta je bil podpisan sporazum o gojitvi gamsa in jelenjadi na skupnem obmejnem prostoru v Karavankah med ZLD Gorenjske in lovstvom avstrijske Koroške.1998: Omenjeni sporazum je bil dopolnjen še z varstvom zavarovanih in ogroženih vrstah divjadi v tem prostoru in bil razširjen še na preostali del slovensko-avstrijske meje.

1976: Ustanovljeno je bilo Društvo slovenskih lovcev Furlanije-Julijske krajine "Doberdob", ki združuje slovenske lovce te pokrajine. Obe zamejski slovenski lovski organizaciji sta nastali na podlagi vzpostavljenega sodelovanja LZS z lovstvom sosednjih držav. člani omenjenih klubov so simbolično včlanjeni tudi v naših lovskih družinah in se je na ta način stkala trdna medsebojna vez z lovstvom v zamejstvu.

1980: Pripravljene so bile strokovne podlage za gojitev in varstvo divjadi. (Gojitvene smernice za letno in dolgoročno strokovno načrtovanje gojitve divjadi po posameznih vrstah.) Delo je rezultat dolgoletnih strokovnih raziskav in izkušenj našega lovstva. V to delo so bile vedno vključene tudi strokovne in znanstvene institucije.

1982: Podpisan je bil sporazum o obmejnem sodelovanju o gojitvi divjadi med lovskimi organizacijami na obmejnem prostoru slovensko-italijanske meje. Leta 1999 je bil sporazum dopolnjen o skupni gojitvi divjadi in varstvu okolja v tem obmejnem prostoru.

1991: Lovska zveza Slovenije izstopila iz članstva Lovske zveze Jugoslavije.

1991: Lovska zveza Slovenije je bila prejeta v članstvo CIC - Mednarodnega sveta za lovstvo in ohranitev divjadi, v katero je vključenih 78 držav, 112 vladnih agencij, 735 nacionalnih vladnih organizacij v 135 državah sveta.

1993: Lovska zveza Slovenije je bila sprejeta v FACE - v Skupnost lovskih zvez članic Evropske unije. Lovska zveza Slovenije je bila sprejeta v obe mednarodni organizaciji prav zaradi izjemnega ugleda, ki ga je imela in ga še vedno ima v mednarodnem merilu.

1997: Lovska zveza Slovenije je sprejela svoj temeljni dokument STRATEGIJO SLOVENSKEGA LOVSTVA, v katerem so javno predstavljena stališča in usmeritve slovenske lovske organizacije.

1999: Slovenski lovci so sprejeli Etični kodeks slovenskega lovca. To je sploh prvi primer sprejetja kakega lovskega kodeksa v svetu.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube