Kontrolna metoda 3. del

GamsiLuka3 Dosedanje izkušnje v Sloveniji

V primerjavi z večino Evrope in Severne Amerike je za Slovenijo značilna dokaj stabilna teritorialna razdelitev na lovišča lovskih družin (društev!) in na lovišča s posebnim namenom (nekdanja gojitvena lovišča). Lovsko-upravljavski sistem, ki izhaja iz trenutno veljavnega zakona o divjadi in lovstvu, je enoten na celotnem območju države.

Slovenija ima v organiziranosti lovstva še eno primerjalno prednost: pred sprejetjem v lovsko društvo morajo lovci-pripravniki opraviti pripravniški tečaj in lovski izpit. Oboje jim daje strokovno usposobljenost za kasnejše sodelovanje pri raziskovalnih nalogah in projektih. Številni lovci so opravili tudi dodatne oblike izobraževanja na tečajih za lovske čuvaje in lovske tehnike oziroma lovske mojstre v najnovejšem času. Seveda je pri izbiri sodelavcev treba upoštevati individualne razlike v naklonjenosti in vrednotenju raziskovalnega dela.

Začetki sistematičnih spremljanj dogajanja v izbranih populacijah prostoživečih živali v Sloveniji segajo v 70. leta 20. stoletja. Odzivno upravljanje z divjadjo je v polnem pomenu zaživelo že leta 1975, na območju takratnega Gozdnega gospodarstva Postojna. Takratna lovsko-upravljavska organiziranost, posrečena kadrovska zasedba in pereča gozdno-gojitvena problematika na Postojnskem gozdnogospodarskem območju so omogočili radikalen zasuk v veljavni politiki varstva, gojitve in lova divjadi, še posebej jelenjadi. T. i. kontrolna metoda v gospodarjenju z divjadjo na območju Gojitvenega lovišča Jelen-Snežnik (Simonič, 1979, 1982) namreč vsebuje vse značilnosti odzivnega upravljanja z vgrajenim integralnim monitoringom. Med t. i. merljive kazalnike, ki so jih v okviru upravljanja s populacijo jelenjadi spremljali, so uvrstili telesno težo (Adamič in Kotar 1983), stopnjo oplojenosti samic in zdravstveno stanje odstreljenih živali. Pomembno vlogo je imelo tudi spremljanje stopnje objedenosti mladja gozdnega drevja na mreži stalnih vzorčnih ploskev (Perko, 1979, 1982; Veselič, 1981, 1982, 1991; Udovič, 1995 itn.). Z rezultati dobro organiziranega monitoringa sta lahko Simonič (1986) in Perko (1986) že deset let po uveljavitvi sistema kontrolne metode (odzivnega upravljanja!) pri gospodarjenju z jelenjadjo ugotovila upad stopnje objedenosti mladja, povečanje številčnosti mladja, povečanje telesnih tež, povečanje stopnje oplojenosti samic in splošno izboljšanje zdravstvenega stanja jelenjadi.

Sestavna dela projekta Ekologija divjega petelina v Sloveniji (Adamič, 1986) sta bila kartiranje aktivnih in opuščenih rastišč divjega petelina (inventarizacija) in vsakoletno preštevanje (monitoring) divjih petelinov na aktivnih petelinjih rastiščih v obdobju 1980–1986. Popisali in kartirali (v karte z merilom 1 : 25.000) smo 443 v času projekta večinoma aktivnih rastišč. Tako smo ustvarili podatkovno bazo, s katero je bilo mogoče zaznati spremembe v aktivnosti rastišč in lokalni številčnosti divjega petelina. Po koncu tega projekta sta spremljanje aktivnosti rastišč in spomladansko štetje petelinov postala sestavina drugih podobnih nadaljevalnih projektov (Čas, 1996, 1998, Čas in Adamič, 1998).

Sodelovanje lovcev je bilo pomembno tudi pri oblikovanju Osrednjega registra podatkov o rjavem medvedu v Sloveniji (Adamič, 1993) – vsakoletnem preštevanju (monitoringu) rjavih medvedov na mrhoviščih in krmiščih na razširjenem osrednjem varovalnem območju te živalske vrste. Iz kontinuirano zbranih podatkov preštevanja, s katerim smo v Sloveniji v sodelovanju z lovskimi organizacijami pričeli oktobra 1993, so razvidni: (opažena) struktura populacije, delež vodečih samic, povprečno število mladičev na eno vodečo samico, povprečno število medvedov na eno števno mesto v različnih delih osrednjega območja itn. Torej dragocen niz informacij, ki bi jih bilo mogoče skupaj z drugimi podatki uporabiti v trajnostnem (odzivnem) upravljanju z rjavim medvedom v Sloveniji.

Na podlagi izkušenj, pridobljenih v prej opisanem monitoringu, smo leta 2004 s sodelavci z LZS in ZGS oblikovali metodo za spremljanje populacijske dinamike medveda v Sloveniji. Metoda temelji na mreži 151 stalnih števnih mest, ki prekriva vse sedanje populacijsko območje razširjenosti rjavega medveda v Sloveniji in njegov disperzijski koridor proti severozahodu – Italiji in Avstriji. Mreža stalnih števnih mest je postavljena tako, da so posamezna števna mesta vsaj en kilometer oddaljena od najbližjega naselja in tri kilometre od sosednjega števnega mesta, s čimer smo skušali preprečiti večkratno evidentiranje istih medvedov. Števna mesta se praviloma nahajajo na mrhoviščih in krmiščih. Na vseh mestih trikrat letno (enkrat spomladi in dvakrat jeseni) na isti dan poteka štetje medvedov po vsej Sloveniji, vselej od ene ure pred sončnim zahodom do polnoči. Hkrati smo predpisali tudi merila, po katerih bomo v prihodnje ob morebitnem prostorskem širjenju medveda v postavljeno mrežo dodajali nova števna mesta. Pogoji zbiranja podatkov so med števnimi mesti in v času popolnoma izenačeni (vnaprej predpisani), zato daje opisana metoda trdno in strokovno neoporečno podlago za spremljanje relativne populacijske dinamike medveda.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube