Stegno divjega prašiča z zelenjavo
Rahel pok vejice, se je izgubil v noč, zatem zopet in zopet...
"Da!", gredo, tisti, ki jim je ta lov posvečen. Trop lanščakov redno obiskuje krmišče. Prvi, drugi, tretji, četrti in peti..., vsi so.
Če se čakanje uspešno konča, za nas seveda, ali če kje dobimo kakšen kos stegna divjega prašiča, lahko pripravimo pravo pojedino.
Kilo do kilo dvajset težak kos stegna začinimo. Sedaj je na vrtu zeliščni kotiček že prav bujen, zatorej naj bodejo začimbe sveže. (lahko seveda tudi posušene) Bazilika, rožmarin, majaron, šetraj, origano, timijan, petršilj, vse nasekljamo in vtremo v meso, dodamo tudi sesekljan česen in popopramo (beli ali črni, po okusu) Meso položimo v glineno posodo in prelijemo z olivnim oljem ter do pet dni mariniramo. Seveda, postavimo v hladilnik, ker drugače...
Na dan "D" je postopek sledeč. Najprej na liste narežemo melancane in jih posolimo, naj nato nekaj časa odležijo. Popečemo jih na olivnem olju in položimo na pack papir, da se odcede olja. Nato damo v glinen pekač meso in ga obložimo z narezano zelenjavo. Melancani, bučke, paprika (rdeča in zelena), korenje, šalotka, dodamo cel paradižnik. Vse skupaj posolimo in damo v pečico peči za uro in pol na 180oC, ves čas peke polivamo s tekočino, ki se nateče. Zadnje pol ure, večino tekočine odstranimo in damo na 200oC, da se meso zapeče.
Ker je čas peke relativno dolg, vabljenim ponudimo hladno predjed. Kakšna je, naj bo prepuščeno vam, jaz sem tokrat ponudil sledeče: "Dve rezini damjakove salame, dve jelenove, rezino prekajene šunke, tri koščke brei sira z orehi, dva koščka navadnega brei sira, tri polovičke kuhanih prepeličjih jajčk, gosjo pašteto, bakala, vložene jurčke in gabrove dede, brusničnji djem, rezino masla, za dekoracijo pa v zvzdo izrezan češnjev paradižnik položen na list bazilike. Zraven sem ponudil opečene rezine buggete in domač buteljčni teran. |
Preden je meso pečeno, okuhamo zelene beluše in jih popražimo, kar na malo tekočine od peke, posolimi in dodamo sesekljan česen in petršilj. Ko je meso pečeno, ga damo v posodo in na toplo. Zelenjavo damo v drugo posodo, dodamo nekaj tekočine in vse skupaj pretlačimo, ne spasiramo. Dodamo še črni tartuf in kislo smetano, po okusu dosolimo in priloga je pripravljena. No, ena od treh. Meso narežemo in položimo na krožnik, dodamo ohlajene melancane, ki smo jih predhodno zmešali z nasekljanim česnom in peteršiljem, na njih položimo nekaj kockic feta sira, sledi topla priloga iz zelenjave in še beluši, zraven pa pire krompir s peteršiljem. Solata naj bo zelena z drobnjakom. Zame je sladki muškat tista kapljica, ki jo resnično "obrajtam", tako, da naj bo izbira prepuščena posamezniku. |
Sladica naj bo lahka in osvežujoča, sam sem ponudil gozdne jagode s smetano v skledici iz melone.
Pa Dober tek!