Stegno divjega prašiča z zelenjavo

Napisal Janez L.

glavna_jed_postrezena.jpg

Rahel pok vejice, se je izgubil v noč, zatem zopet in zopet...

"Da!", gredo, tisti, ki jim je ta lov posvečen. Trop lanščakov redno obiskuje krmišče. Prvi, drugi, tretji, četrti in peti..., vsi so.

v_pecici.jpgČe se čakanje uspešno konča, za nas seveda, ali če kje dobimo kakšen kos stegna divjega prašiča, lahko pripravimo pravo pojedino.
Kilo do kilo dvajset težak kos stegna začinimo. Sedaj je na vrtu zeliščni kotiček že prav bujen, zatorej naj bodejo začimbe sveže. (lahko seveda tudi posušene) Bazilika, rožmarin, majaron, šetraj, origano, timijan, petršilj, vse nasekljamo in vtremo v meso, dodamo tudi sesekljan česen in popopramo (beli ali črni, po okusu) Meso položimo v glineno posodo in prelijemo z olivnim oljem ter do pet dni mariniramo. Seveda, postavimo v hladilnik, ker drugače...
Na dan "D" je postopek sledeč. Najprej na liste narežemo melancane in jih posolimo, naj nato nekaj časa odležijo. Popečemo jih na olivnem olju in položimo na pack papir, da se odcede olja. Nato damo v glinen pekač meso in ga obložimo z narezano zelenjavo. Melancani, bučke, paprika (rdeča in zelena), korenje, šalotka, dodamo cel paradižnik. Vse skupaj posolimo in damo v pečico peči za uro in pol na 180oC, ves čas peke polivamo s tekočino, ki se nateče. Zadnje pol ure, večino tekočine odstranimo in damo na 200oC, da se meso zapeče.
 

hladna_predjed.jpg Ker je čas peke relativno dolg, vabljenim ponudimo hladno predjed. Kakšna je, naj bo prepuščeno vam, jaz sem tokrat ponudil sledeče: "Dve rezini damjakove salame, dve jelenove, rezino prekajene šunke, tri koščke brei sira z orehi, dva koščka navadnega brei sira, tri polovičke kuhanih prepeličjih jajčk, gosjo pašteto, bakala, vložene jurčke in gabrove dede, brusničnji djem, rezino masla, za dekoracijo pa v zvzdo izrezan češnjev paradižnik položen na list bazilike. Zraven sem ponudil opečene rezine buggete in domač buteljčni teran.
 
 hladna_predjed_postrezena.jpg

 

 spargeljni.jpgpriloga_s_tartufi.jpg Preden je meso pečeno, okuhamo zelene beluše in jih popražimo, kar na malo tekočine od peke, posolimi in dodamo sesekljan česen in petršilj. Ko je meso pečeno, ga damo v posodo in na toplo. Zelenjavo damo v drugo posodo, dodamo nekaj tekočine in vse skupaj pretlačimo, ne spasiramo. Dodamo še črni tartuf in kislo smetano, po okusu dosolimo in priloga je pripravljena. No, ena od treh. Meso narežemo in položimo na krožnik, dodamo ohlajene melancane, ki smo jih predhodno zmešali z nasekljanim česnom in peteršiljem, na njih položimo nekaj kockic feta sira, sledi topla priloga iz zelenjave in še beluši, zraven pa pire krompir s peteršiljem. Solata naj bo zelena z drobnjakom. Zame je sladki muškat tista kapljica, ki jo resnično "obrajtam", tako, da naj bo izbira prepuščena posamezniku. zelenjava_s_tartufi.jpg glavna_jed.jpg

sladica.jpg

Sladica naj bo lahka in osvežujoča, sam sem ponudil gozdne jagode s smetano v skledici iz melone.

 


Pa Dober tek!

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube