Jelenčkova križna pečenka
Jelenčkova križna pečenka
Bohdej čitalec! Spet je prišel čas, da spečemo kaj divjega, mar ne :)Pred kakšnimi dvemi dnevi je Brlogar vzel v roke čeden kos spodnjega, križnega dela hrbta enoletnega teleta jelenjadi in ga vtaknil v oljno marinado s svežimi zelišči in nekaj brinovimi jagodami.
Danes ga je vzel iz pace.
Sezona svežih zelišč: origano, timijan, majaron ter cvetoči žajbelj
V možnarju strta mešanica čilija in koriandra
Najprej ga je otrl v papirnato brisačo, z nožem naredil vanj nekaj zarez, ter ga dodobra nadrgnil z grobo soljo ter v možnarju strto mešanico čilija in koriandrovih semen.
V globoki ponvi je segrel olje in ga aromatiziral in okarakteriziral z nekajminutnim praženjem parih strokov česna, katere je pobral iz posode še preden bi utegnili zagreniti.
Nato je v ponvi z vseh strani opekel še pečenko.
Ko je bilo meso z vseh strani popečeno, ga je po vrhu premazal z medom...
...potresel s sesekljanimi svežimi zelišči (majaron, timijan origano in !! žajbelj), popral, ter v meso zapičil termometer. Pečenko je zalil z dvema decilitroma refoška in približno enako količino vode. V ponev je dodal še prepolovljeno čebulo. Ponev je vtaknil v pečico, nakurjeno na dobrih 160 stopinj, podkrepljenih z ventilacijo.
Med tem, ko se je meso peklo, je opral in narezal mlad krompir, ga dobro solil, na rahlo potresel z mleto sladko papriko, dodal nekaj strtih strokov česna, dobro pobrizgal z oljčnim oljem in premešal.
Pečenko je med pečenjem nekajkrat polil z refoškovo omako. Po kaki urici pečenja je vzel pečenko iz pečice, temperaturo povečal na 200 stopinj in dal vanjo peči krompir.
Pečenko je dal na krožnik jo celo prekril z aluminijasto folijo in pustil počivat.
Ponev, v kateri se je pekla pečenka je pristavil na majhen ogenj štedilnika, v refoškovo omako dodal dve žlici masla in nekaj žajbljevih listov, dobro ostrgal stranice in dno...
...ter med mešanjem zreduciral do primerne gostote in fantastičnega, zgoščenega okusa.
Med tem se je spekel tudi krompir.
Brlogar je narezal pečenko ter jo postregel s pečenim krompirčkom in gosto vinsko-žajbljevo omako.
Priporočam :)
Dober tek do naslednjič!