Lep dan

Napisal Marijan Likar.

thumb PlahtaLKDJe Andraž dal za mašo?

Tako sem se spraševal o vodji prireditve Andražu Opeki, ko se je naredilo čudovito vreme po snežnih skoro že majskih ujmah in pred deževnim prvim dnem lova na srnjaka. Čudovita pa je bila tudi družba in seveda naši štirinožni prijatelji, lovski psi na kinološki prireditvi CAC LKD ja Cerknica ob gradu Snežnik.

PokaliMedalje
V času okoli praznika osvobodilne fronte in prvomajskih praznikov je vedno vredno narediti izlet v najbolj hladen konec Slovenije. No ja, ne čisto tja, saj je Babno polje s svojim slovitim vremenarjem Dušanom še nekaj ovinkov naprej. In tudi njega smo s sinom, dežurnim veterinarjem prireditve, srečali pred samim gradom. Pravi, da Herman ne sme več jesti čokolade. Hmmm, vem kako je to in mu prav nič ne privoščim. A zdravje je prvo, kajne dragi pujs?!
Ko so se vrata v grajsko recepcijo odprla, smo šli preveriti ali slike lovcev fotografov iz razstave na temo Pernata divjad še strumno visijo na panojih, kamor smo jih prilepili dober teden nazaj. Vse so ubogljivo visele in se svetile v siju reflektorjev. Pa si jih nismo ogledali sami tisti, ki smo jih lepili, torej šefica razstave Natalija in najin prijatelj Vito, temveč poleg Natalije še dva prisotna avtorja teh lepih fotografij, Miran Krapež in Klemen Šušteršič. Po ogledu in posneti spominski fotografiji smo se razpršili nekateri najprej še v dvorano z razstavljenimi trofejami jelenjadi Notranjskega LUO ali pa direktno na travnik za gradom, kjer je že veselo lajalo in bevskalo.
Pa ni začelo bevskati šele takrat. Najbolj pridni so se lahko prijavili že zjutraj ob sedmih. Moram se »pohvaliti«, da sem sam takrat še prav miloglasno smrčal. Domači to sicer opisujejo drugače, a kaj pa oni vedo!

thumb MarkfrendiceKakorkoli uspel sem zamuditi nekaj krogov v ringih. Pa saj to ni najvažnejše. Važno je, da smo se vseeno videli in poklepetali in se lepo imeli. In razlogov za imeti se lepo je bilo obilo. Srečevanje lovskih tovarišev in prijateljev je zagotovo eden njih. Ko imajo s seboj še svoje kosmatine pa še posebej. Vlažen pasji smrček, ki se te dotakne in tako na tihem reče; »hej kako si, se me še spomniš?!« ali pa kakšen novi znanec samo povpraša »Živjo, kdo si pa ti? Kako dišiš? A ima ti tudi doma psa?«, to je nekaj kar vedno bolj z veseljem doživljam.
Sam nisem imel sreče, da bi življenje delil s psi od rane mladosti. Šele po poroki sem si lahko privoščil prvo pasjo spremljevalko. Zato mi je še kako jasno kakšno bogata življenska popotnica je podarjena otrokom zagnanih kinologov. Eden najlepših prizorov tega dne je bil pogled na otroka prijateljice, ki se je po tleh valjal s psi. Vsi smo si edini, da je Mark že »pohan« kinolog. Da bo lovec, pa je bilo jasno že takrat, ko sem v vozičku opazil, da nosi zelene copatke. Pa naj si upa kaj drugače ob svoji zeleni družini!

Od mladine je bilo lepo pogledati tudi po malo manj mladih, ki so sedeli nekaj miz naprej. No, oni, z leti že bolj izkušeni in dobro seznanjeni s tem, da prazen žakelj ne stoji pokonci, so se strumno borili proti lakoti in žeji. In ker sem očitno izgledal že nekoliko utrujen in shiran, sem z veseljem sprejel vabilo in jim malo »pomagal«.
Pa da ne bo kdo mislil, da smo se prišli samo zabavat. Tudi strokovni smo bili. Eni bolj, drugi manj. In bolj kot smo bili čili (glej prejšnji odstavek), bolj smo bili seveda tudi »strokovni«.
Seveda pa so stroko brez heca zastopali tako organizatorji kot sodniki, ki so se odločali kateri od psov zasluži kakšen naziv. V ograjenih ringih so sodili vsak sebi dodeljene pasemske skupine, beležili ocene in svoje delo postavljali na ogled vsem nam navzočim ferbcem in vodnikom, ki so bili trenutno prosti.

thumb ErikSibaGrand finale pa je tisto, kar se najbolj nestrpno čaka. Takrat se sodniki posedejo v prireditvenega »jurčka« poleg pokalov in pod zastavami. Le trenutno poklicani sodnik na tlakovanem prostoru spredaj lonžira v prejšnjih ringih izbrane tandeme. Prava paša za oči je ta sprevod najlepših predstavnikov lovskih pasem. Sodniki Robert Bandelj, Bojan Deberšek in iz Hrvaške vabljeni sodnik Milan Čulinovič so izmenično izbirali najlepše od lepih in jih razporejali na zmagovalne stopničke. No ja, na drevesne panje, tnale ali kakorkoli že širom domovine poimenujemo te odrezke debel. Ob vejevju smrek so to nepogrešljivi artikli lovskih kinoloških prireditev. Tako kot zelene obleke vodnikov in marsikaterih obiskovalcev. Naj se ve, da smo zelena bratovščina.
Ob zadnji finalni razglasitvi najlepših, bi se sam sicer odločil drugače, kot se je sodnik Čulinovič. A moja odločitev je odločitev mojega lovskega srca in trenutne želje po novem psu. Zato čudovit nemški kratkodlaki ptičar stoji pri meni na najvišji tnali, za njim mali resasti pomočnik tega zanimivega tandema na lovu, seveda pa bi jima bil lepa druščina tudi lepo negovan zlati prinašalec, ki se je na prireditvi uvrstil najvišje. Sodnik se je seveda odločal po svojem strokovnem znanju zato njemu in vsem ostalim sodelujočim čestitke za lepo pripravljeno in izvedeno prireditev.
Vsem lovskim, kinološkim in fotografskim prijateljem in znancem pa hvala za družbo in vesel dan!

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube