WUT 2015

Napisal Marijan Likar Foto: Vital Šuligoj.

thumb DSC 0022Človek, ki pred seboj tišči jermen

Tako nekako izgleda lovec na krvni sledi z jazbečarjem. Tega seveda zagledaš šele, ko prideta iz podrasti na pot ali pokošen travnik. In nič drugače ni bilo na tekmi svetovnega ranga po krvni sledi brez sodnika v soboto v hribih nad Bohinjem.

WutBohWide
To leto spoznavam pse jamarskih pasem, med katerimi še posebej izstopajo jazbečarji v vseh svojih oblikah po odlakanosti in velikosti. No bolje rečeno majhnosti. In vedno bolj spoznavam, da pregovor o strupu v majhnih flaškah še kako drži. In to, da je jazbečar diagnoza tudi. Kakšna je, je pa odvisno predvsem od vodnika, ki je ali pa ni sposoben tako malo žverco z velikim značajem vzgojiti v dobrega in vodljivega prijatelja ali pa tečko, ki je sposobna terorizirati vse okoli sebe. Pa saj to velja pravzaprav za vse pse.
Naj se povrnem k naslovu.
WUT. Kaj je to? Welt Union Teckel najdeš na spletu v iskalnikih. Svetovna zveza za jazbečarje, ki ima tudi svojo, sicer bolj pusto spletno stran, a na njej vseeno najdeš tudi program dogodka »WUT SCHWEISSPRÜFUNG OHNE RICHTERBEGLEITUNG 2015 SLOWENIEN ‐  am 6. Juni  2015  in BOHINJ ». Šlo je torej za tekmo po krvni sledi brez sodnika, ki jo je svetovna zveza za jazbečarje letos zaupala Slovenskemu klubu ljubiteljev psov jamarjev. Ta je pod okriljem KZS in v soorganizaciji z lovsko družino Nomenj – Gorjuše ter LKD Gorenjske pripravila to tekmo svetovnega ranga.
Kako se taka tekma izvaja pri nas tudi za druge pasme lovskih psov, nam je znano. Pri tej pa je bila zame novost, da se je polagalo sledi v dveh kategorijah glede na starost položene sledi in sicer 20 ali 40 urno sled na kateri je moral tandem najti pet označenih lističev in priti na cilj najkasneje v 90 minutah.
Na vabilo in po lastni želji videti in posneti tak dogodek, sva se s prijateljem Vitom tja odpravila v zgodnjih urah sončne sobote. Mimogrede, Vito je za dogodek na željo organizatorja pripravil lično ilustracijo za darilo tekmovalcem na kateri se lovcu in resastemu jazbečarju izza drevesa pod Triglavom navihano posmehuje lisička.
Koča LD Nomenj Gorjuše se nahaja dokaj visoko in pričakovati je bilo bolj sveže vreme. Pa temu ni bilo tako. Sonce je čez dan kar pošteno pokazalo svojo moč in dodobra segrelo tudi sled in tako otežilo delo na njej.
DSC 0005A začnimo od začetka. Ob prihodu na mesto dogodka sem že od daleč opazil, da na vrvi napeti čez pot pred kočo visi obilica pisanih cunj. Verjetno so v okviru večdnevnega dogodka tekmovalci tukaj prespali in sušijo brisače mokre od namakanja v jezeru sem si mislil. Pa sem se še kako zmotil. Tekmovalci so prenočili v penzionu v Ribčevem lazu, tiste brisače pa so bile nacionalne zastave tekmovalcev iz 9 tujih držav. Italije, Danske, Nizozemske, Nemčije, Avstrije, Rusije, Češke, Francije in Švice.  Ob omejenemu številu 18 tekmovalcev, je ostalo ravno dovolj mest še za naše tri tekmovalce; Roberta Bandlja, Primoža Rautarja in Mašo Švegelj.

Delo psov je ocenjevalo 12 sodnikov : Matjaž Roter SLO, Franc Dečman SLO, Alojz Mlakar SLO, Milan Udovč SLO, Jože Batič SLO, Stefanus Mitendorf D, Sigfried Urian D, Gerhard Siebel D, Walter Posch A,  Marco Candian I, Jan Kesner CZ, Ulrich Sand CH. Meni zanimivo je bilo, da so za vse sodnike vključno s Slovenskimi potrebna soglasja za sojenje. Sodnike delegirajo članice WUT – a in niso izbor organizatorja!
DSC 0011Mešanico jezikov je bilo slišati na dvorišču koče, ko so se nabirali vodniki s svojimi psi in se pozdravljali in spoznavali z ostalimi ob jutranji kavici. Domači lovci so urejali še zadnje podrobnosti in pripravljali vse potrebno tako za uvod, izvedbo kot zaključek tekme. Seveda vse pod budnim očesom strokovne vodje tekmovanja Damjane Žnidaršič Švegelj, predsednika kluba Dušana Rosenfelda in ostalih članov kluba.
Nato je iz zvočnikov zadonela himna, slovenska in evropska in strumno razvrščene vodnike so pozdravili vodja tekmovanja, predsednik kluba,  predsednik WUT SteffanusMittendorf in predstavniki naše lovske in lovsko kinološke organizacije. Po končanih protokolarnih in vljudnostnih gestah, so se vodniki razvrstili v skupine k dodeljenim sodnikom in delo na terenu se je začelo.
Z Vitom sva imela dovoljenje, da na startu in cilju pospremiva in posnameva našega tekmovalca, domačina na tem področju, Primoža Rauterja z njegovo psičko. Skupaj s sodniško ekipo in vodnikom iz domače LD smo se odpeljali po gozdnih poteh do kraja, kjer so zapisali vse potrebno in ko je psička poprijela sled, se je tandem kaj hitro izgubil v goščavi, mi pa smo se zapeljali naokoli do bližine cilja, kjer je bil položen kos srnjadi.
Med čakanjem smo se lepo pripravili na primerno oddaljenost, poslušali oglašanje gozda in se pripravili, ko smo zaslišali oglašanje psičke. Ure v rokah sodnikov in kamera v moji so pričakale Primoža, ki je spodbujal psičko še zadnje metre, preden je planila k položenem kosu. Sledile so čestitke in protokol vejice plena. Sodniki so se potem premaknili k novi sledi in spremljali delo novega tandema, mi pa smo se odpravili nazaj k koči.
Preden svoje delo opravijo vsi tekmovalci preteče kar nekaj ur, zato sva se z Vitom odločila obiskati še samo Bohinjsko jezero in si ogledati turistični vrvež ob obali, nazaj grede pa sva obiskala še lovskega prijatelja in tam smo razdrli nekaj lovskih ob dobri kavici. Ko pa se je ura bližala zaključku tekme, sva pobrala šila in kopita in gas nazaj k koči.
DSC 0136Tekmovalci in ostali prisotni so veselo razpoloženi posedali na klopeh ob mizah pod šotori, se krepčali s hrano in hladili s pijačo. Vsake toliko, ko je prispel nov tandem, ki je zaključil delo, smo s pozornostjo opazovali ali nosita za klobukom in ovratnico vejice plena ali ne. Predsednik Dušan mi je zaupal, da so rezultati dobri in da so z njimi zadovoljni. Na koncu tekmovanja je to potrdil tudi predsednik WUT Mittendorf, ki je poudaril, da tako dobrega rezultata ta tekma ni dosegle že 10 let, saj je bila na sledu uspešna kar polovica tekmovalcev.
Ko se je vrnil zadnji par, so se sodniki umaknili v kočo in začeli z razvrščanjem rezultatov, ostali pa smo počakali, da se bo začela razglasitev.
In res se je kmalu zaslišalo Bohinjske rogiste za njimi pa glas vodje prireditve, ki je oznanil zaključni del. Pred samo razglasitvijo smo poslušali še kratke nagovore predsednika domače LKD in predsednika komisije za lovsko kinologijo pri LZS, nato pa smo že bili priča navdušenemu vzklikanju in aplavzu ob razglasitvi rezultatov.
Že nekaj dni prej sem slišal, da obstaja tekmovalec, ki progo s svojo zverzirano psičko enostavno preteče. In tudi tokrat je z rekordno kratkim časom 24 minut in vsemi pobranimi lističi zmagovalec to pokazal in ponovno dokazal. Ne predstavljam si kako to zmoreta, saj bi vsak povprečen človek za to razdaljo po tem terenu potreboval več časa, kaj šele če bi se ukvarjal z iskanjem sledi in iskanjem lističev. Neverjetno in to kot edini uspešni tekmovalec na 40urni sledi.
Odlično kratek čas je dosegel tudi naš tekmovalec Robert Bandelj z ženino kratkodlako črno Ario, a žal nista našla vseh lističev. Kljub temu je bil Robert zelo zadovoljen in kljub utrujenosti veselo proslavil uspeh najboljšega Slovenskega para v krogu prijateljev ob mizi. Tudi novinka in šele lovska pripravnica Maša Švegelj je s svojim pritlikavim resastim levjesrčnim Ajatharom Thorom Vitorazom prišla zadovoljna s sledi. Sicer je nista zaključila a s tremi pobranimi lističi in s spoznanjem, kjer se jima je zalomilo, sta pridobila dragoceno izkušnjo in nedvomno se bosta še trudila zamešati štrene sotekmovalcem.

Na 40 urni sledi je bil kot že rečeno uspešen samo 1 vodnik :

1. mesto:
Vaclav Sluka Češka s kratkodlako jazbečarko Bero Ze Zelene Mytiny, 5 lističev, 24min.
Prva 3 mesta na z vsemi 5 pobranimi lističi na 20 urni sledi :
1. mesto Lucia Ranza, Italija z resastim jazbečarjem Ravnsager`s Quality Of Ocean, 26min.
2. mesto  Latzel Magnus, Nemčija z resastim jazbečarjem Urmel Vom Waldesgraben, 35min.
3. mesto  Kegelmann Anne, Austria s, kratkodlako jazbečarko Belana Vom Krummholz, 50 min.
sledijo z manj pobranimi listki:
4. mesto - Salač Dušan, Češka z resastim jazbečarjem Arko z Vanyborek, 4 listki v 11 min. 
5. mesto - Robert Bandelj, Slovenija s kratkodlako jazbečarko Ario, 4 lističi v 14 min. 
6.mesto - Mekhnitskaya M.A., Rusija z resastim jazbečarjem Alp Digger, 4 lističi v 29 min. 
7. mesto -Rauter Primož, Slovenija z resasto jazbečarko Malo, 3 listki v 55 min. 
8.mesto - Wiederkehr Martin, Švica z dolgodlakim jazbečarjem Hectorjem Du Domaine De Locus, 3 listki v 60 min.

Po podelitvi se je organizator potrudil in snemalcem in fotografom omogočil razvrstitev vodnikov in psov na način, da so ti lahko s skupinsko sliko ovekovečili ta lep in za Slovenijo redek dogodek.
Ko se je uradni del tekme zaključil, se je pa začelo prosto druženje ob glasbi in plesu.
Z Vitom sva se sicer morala posloviti, a menda so se imeli še kar lep čas prav fino. Kar je tudi edino prav, saj druženja in prijateljevanja tudi čez meje tako oddaljenih dežel primanjkuje in je lepo in potrebno gojiti te dragocen vezi.
Hvala vam vsem za spet en lep in nepozabno preživet dan.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube