CACT za prehodni pokal občine Ig

Napisal Marijan Likar.

Ig09Državna tekma lovskih psov v vodnem delu

Pred leti sem bil prisoten na eni taki tekmi, ki je potekala v lovišču Gornje jezero na Cerkniškem jezeru. Že takrat sem videl, da je to zanimiva prireditev, ki laiku kot sem bil (no, saj sem še vedno) prikaže kako zelo je lahko lovski pes uporaben pri delu v vodi. Nisem pa takrat imel kaj dosti vpogleda oziroma niti nisem polagal pozornosti na organizacijski del prireditve.

Ig01Letos je bila ta tekma že tradicionalno v organizaciji LD Ig in LKD Ljubljana ter je postala nekako že tradicionalni del dejavnosti članov te lovske družine. Ker jih nekaj poznam, sem bil s trudom, ki ga vlagajo v izvedbo seznanjen že prej, saj so bili vsi nekaj zaposleni, nekateri bolj z organizacijskim, drugi s terenskim delom, kar se je na dan prireditve izkazalo z odlično pripravljenim terenom in brezhibno vodenim potekom. No mogoče so imeli kakšne težave, a tekmovalci in ostali udeleženci tega nismo opazili.
Že pred uradnim začetkom sem bil domenjen, da se narišem pred lovskim domom LD Ig, a sem bil tokrat zaradi bližine kraja dogodka kar dosti prezgoden. Čas sem izkoristil za počasnejšo vožnjo čez barje kjer sem v jutranji megli opazoval tropiče srnjadi in drugih živali predvsem ptic, ki so pohajale in preletavale megleno ravnino.
A tudi nekateri vodniki so se podvizali in svoje pse pred prihodom na cilj še nekoliko sprostili ob stranskih poteh ravne Ižanke. Pozdravili smo se in si izrekli nasvidenje na tekmi.
Pred kočo je že vse vrvelo, tudi parkirni prostori so bili skorajda zapolnjeni in vse je kazalo na živahen kinološki dan. Tudi megla se je razgrnila in tekom dneva je le še kakšen oblak začasno prekril bleščavo še vedno močnega jesenskega sonca. Vsi tekmovalci in ostali udeleženci dogodka smo dobili lične priponke, ki so izkazovale vzrok naše prisotnosti.
Ig05Taki dogodki praviloma na istem mestu združujejo ljudi iste branže in istih strasti in kot kinologi smo začeli med seboj žlobudrati in se pozdravljati, dokler vodja prireditve Matjaž Gerbec ni pozval k zboru. Vodniki so se s svojimi štirinožnimi tekmovalci razvrstili v vrsto in prav veselje je bilo pogledati polno opravljene tandeme. Lovska oprava, navezani psi in lovska puška je dala prireditvi pravi navdih in poln kontrast kakšnim drugim lovsko »kinološkim« dogodkom, kjer se bleščijo razne pisane trenirke in kjer se tekmovalci ozirajo naokrog ali sploh kdo ima puško za preizkus strelomirnosti.
Po predstavitvi sodniškega zbora, delegatov in pokroviteljev so se določile tri skupine v katere je organizator razvrstil vseh 14 tekmovalnih tandemov in jih ločeno poslal na tri med seboj oddaljene pozicije, kjer so opravljali različne določene preizkuse.
Najprej sem bil prisoten na prvem mestu, kjer sem se pridružil lanskoletnima zmagovalcema Silvu Kralju s psičko Iro Lovrenško, ki sta se predstavila brhki sodnici Lidiji Šmigoc, katera ju je odvedla na obrežje poraščeno z ločkom, kjer je psička uspešno prikazala šarjenje in izkazala odlično poslušnost na ukaze s katerimi jo je vodnik usmerjal. Zaslužila sta si polno oceno in čestitke, nakar so srečo in todnevno formo in voljo preizkusili še ostali iz te skupine. Nekaterim to dopoldne pač ni bil njihov dan, če parafraziram domislico nekega žogobrcarja, drugi pa so se do konca tekmovanja borili za uvrstitve.
Na drugem ocenjevalnem mestu je sodnik Rudi Rakuša ocenjeval kako psi v vodi iščejo divjad, kjer seveda spet pride v upoštev pravilna usmeritev, ki jo psu poda vodnik. Pri tej točki sem dohitel tudi skupino pripravnikov, ki so z zanimanjem opazovali delo tekmovalcev in sodnikov. Vodja prireditve, ki je prevzel tudi vodenje te skupine, jih je sproti seznanjal s podrobnostmi in jih vodil po terenu, kar so nekateri pridno beležili tudi s fotoaparati in že popoldne so se na spletu pojavile lične fotografije nekaterih psov pri delu ali počitku pred kočo.
Zapovedano je bilo, da se tekmovalci po opravljenih dveh disciplinah vrnejo k lovskemu domu na malico. Ker mi je prireditelj za mojo udeležbo na dogodku tudi dodelil bom za malico, sem z njimi tja odpeketal tudi sam. A smo bili očitno preveč pridni, saj smo predvideni čas začetka malice krepko prehiteli in fantje in dekleta pri domu so še marljivo pripravljali vse potrebno. A prav kmalu je zavonjalo po pečenju. Že iz tečaja poznani Slavko, tokrat brez njegove žimaste Dalme, je skupaj z lovskimi tovariši spretno obračal na razžarjeni plošči tradicionalno slovensko jed čevapčiče, svinjske kotlete in perutnino. Ob kakšnem kozarcu pijače, ki je bila tudi na voljo, je to vsem zlahka zdrknilo v trebuščke.
Ig09Sodniške ekipe in ostalega uradnega osebja (tako so imeli napisano na priponkah) iz tretjega sodniškega mesta pa kar ni bilo. Očitno je bilo, da je pri tem delu preizkušnje bilo najtežje pokazati zahtevano in so tekmovalci dovoljeni čas polno izkoristili. Zato smo se ostali, ki smo lakoto že potešili počasi kar odpravili proti temu sodniškemu mestu, kjer pa so ravno končali, tako da sem se z užitkom prepustil čuvanju sodniškega šotora na zložljivem stolu v času njihove odsotnosti. Vmes sem seveda nekajkrat grozljivo zasmrčal, tako preventivno zaradi kakšnega morebitnega nepridiprava ali pa če bi slučajno kak medved prihlačal dol iz Krima.
Ko se je ekipa na tem mestu pod vodstvom sodnice Andreje Strajnar spet vrnila na delo, je svoje veščine morala pokazati še zadnja skupina tekmovalcev. Najprej so na prašni poti prikazali vodljivost navezanega ali sprčenega psa, ga nato odložili in iz razdalje, kjer jih pes ni videl oddali dva strela, pes pa je moral izkazati strelomirnost, potem pa še poiskali v ločju odloženo mrtvo raco in jo aportirali vodniku. Vsak del preizkušnje se je seveda v skladu s kvaliteto izvedbe ustrezno točkoval in spet se je izkazal lanski zmagovalni tandem, ki je osvojil polno možno bero ocen.
Ig11Na tekmovanju niso bili prisotni samo psi ptičarskih pasem, saj je tekma namenjena psom vseh lovskih pasem. Tako smo med tekmovalci imeli tudi gladkodlakega jazbečarja in prepeličarja. Čeprav sem upal, da bom posnel jazbečarja v vodnem delu, mi žal ni uspelo, saj mu ta dan ni šlo, pri njegovi edini  preizkušnji pa sem bil na drugem koncu. Pač ne moreš biti na več mestih hkrati in vedno človek kaj zamudi. Pa več sreče drugič! Tako meni pri beleženju dogodka kot malemu kratkonogemu borcu.
Da gre dejansko za tekmo in da so kriteriji neizprosni je pokazal izpad kar šestih tekmovalcev, ki se jim je kje zalomilo. Niso vedno vse zvezde prav poravnano in še tako pripravljenim tekmovalcem  kdaj ne gre, zato verjamem, da bodo spet poskušali kakšno drugo leto.
Ko sodniki predložijo vse svoje ocene, je le te potrebno seveda sestaviti, jih preračunati, preveriti in šele potem objaviti. To precizno delo je opravljala ista ekipa, ki je zjutraj pobirala prijave. Tina in Jani sta s pomočjo Žive nalogo opravila vzorno in kot se spodobi in že smo opazovali vpisovanje rezultatov na tabli uvrstitev.

IIg10zračunu in vpisu rezultatov seveda sledi svečana podelitev pokala priznanj in nagrad. Vodniki s psi so se spet postrojili in poželi aplavz. V imenu organizatorjev sta tekmovalcem čestitala predsednik LKD Dejan Poljanšek in predsednik LD Ig Marko Vilfan, strokovni vodja prireditve Ivan Traven, vodja sodniškega zbora Rudi Rakuša in delegat KZS Roter Matjaž. Prehodni pokal občine se je še za eno leto vrnil na mesto, kjer je bil že od lani vajen počivati, k ponovnima zmagovalcema Silvu in Iri. Bila sta tudi del zmagovalne ekipe LKD Ptuj – Ormož, v kateri sta bila še tandema Vilko Turk z Iso in Ivan Šincek z Iko, Vse psičke pa  iz psarne Lovrenška.
Kako bo drugo leto, bomo videli takrat, a glede na trud in resnost, ki ga je bilo opaziti pri vseh, tako organizatorjih, sodniški ekipi in tekmovalcih, bo to nedvomno dogodek, ki se ga bo splačalo iti spet pogledat. Saj se itak nikoli ne naveličamo opazovati te naše štirinožne prijatelje, če gre pa še za malo tekmovalnosti in obilo dobre družbe, pa itak.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube