Krvna sled LD Javornik

IMG 1603Krvna sled LD Javornik

LD Javornik, Črni vrh nad Idrijo, LKD Idrija - UP v delu po krvni sledi; zbor ob 8.uri pri lovski koči; vodja prireditve: Milan Fortuna.
Tako je pisalo na forumskem koledarju kinoloških prireditev. Ko te povabi prijatelj v kraje kjer si preživel dobršen del vikendov svoje mladosti, se vabilu z veseljem odzoveš.

Da se spet povrneš na obisk v te kraje, si ogledaš prireditev, za katero veš, da ti bo za nekaj časa napolnila dušo in ne navsezadnje, da spet po dolgem času preizkusiš čvrstost asfalta na ridah od Kalc naprej. Na motorju ali v avtomobilu so ob pravih obratih agregata ti ovinki čista poezija. Ob upoštevanju osnovnih pravil varnosti cestnega prometa seveda.
Spodobi se priti malo  prej kot je bila zapovedana osma ura. Že zato, da stisneš roko organizatorjem, ki so se res potrudili in pripravili vse potrebno za to preizkušnjo in da se pozanimaš kako bo vse to potekalo, da bi lahko čim več zabeležil in podelil z vsemi vami. Na prostoru pred lovsko kočo, ki sem jo seveda ob prvi vožnji zgrešil in se popeljal čisto v Zadlog, so bili že pripravljeni prostori za polaganje divjadi. Lepo okrašeni z vejami zelene smreke in obdani s postrani odrezanimi panji s številkami, so čakali, da se začne zares.
In zares se je tudi začelo, ko se je oglasil lovski rog in pozval na zbor. Že ta uvod je dal vedeti, da tu cenijo tradicijo po tisti pravi dobri strani, ki pomeni spoštovanje do lovskih psov, plena in lovskega stanu. Gospodar družine Martin Muren je predstavil lovišče, vodja prireditve pa sodniški zbor in predal besedo domačinu in vodji sodniškega zbora Juretu Pagonu, ki je podrobneje predstavil preizkušnjo. Še pred tem je ravno on pozval vse vodnike, da se pojavijo na mestu v polni krvosledniški opremi. Nahrbtnik, lovsko orožje, sledni jermen in seveda nepogrešljivi lovski pes so bili pogoj, ki ga je trdno postavil. In prav je tako!
Na mizi pred kočo so bile ob ročno rezljanem lesenem kipcu svetega Hubertusa že od jutra razstavljene nagrade v obliki ličnih lasersko graviranih slik na lesu, poleg pa obeski s številkami tekmovalcev. Obrnjeni na hrbtno stran, tako da se je videl napis in bodo obeski lahko vodnikom trajen spomin na dogodek. Z izbiro teh obeskov, so vodniki izžrebali sodnika, ki jih je spremljal na krvni sledi in ocenjeval delo krvoslednega tandema.
Po žrebu so se vodniki s psi  in sodniki Nikom Mrakom, Juretom Pagonom in Radošem Burnikom ter sodniškim pripravnikom Velikonja Jožetom odpravili na delo, ostali pa smo posedli okoli koče. Večina je bila pripravnikov, ki so prišli na teren po znanje, ki ga mora osvojiti sleherni lovec, če želi kadarkoli sprožiti strel na divjad.
Z vodjo prireditve, Milanom Fortuno - Špičkom, tudi predsednikom LKD Idrija in vodjo terena Vladimirjem Velikonjo pa smo se odpeljali na drugi konec Črnega vrha z namenom položiti kratko krvno sled za prikaz dela psa krvosledca po krvni sledi.
Danes sicer dom upokojencev, včasih pa živahen hotel Bor, se je prikazal pod potjo in zbudil nekaj živahnih spominov tako iz prostorov v kletni etaži hotela, kjer je bilo včasih kegljišče in disko kot iz smučišča na pobočju. Izpred tega hotela se je pred leti s silovitim pokom rudarske mine štartalo kar nekaj maratonov na tekaških smučeh. Ob tem se spomniš še svoje prve in čudovite psice šarplaninke, ki me je tam spremljala v tistih časih in ni ti žal, da si se odločil za ta izlet.
No, pustimo sentimentalnosti spominov in se posvetimo današnjim dogodkom!
Milan je napravil nastrel z dovolj krvi in dlake na začetku krvne sledi, ga pokril z vejami in z nataknjenimi slednimi čevlji začel polagati odtise parkljev srnjadi. Dve kljuki in zaključek na mestu, kjer je možno celotno sled opazovati iz makedamske ceste je bilo tisto, kar smo se namenili. Da nam ni bilo dolgčas nas je iz travnika nad potjo opazoval lep lisjak, a se ni dal kaj dosti motiti in  je še naprej križaril po visoki travi in iskal dopoldansko malico. Pa ravno tako daleč, da se nismo mogli zmeniti za kakšen spodoben portret s fotoaparatom. Tako smo se potem seveda povrnili h koči in čakali na prve vračajoče se tandeme.
Prva je svojega gospodarja pripeljala prelepa hanoveranka. Že od daleč smo opazovali njeno ovratnico in ko smo opazili, da jo diči  smrekova vejica, smo se razveselili in jima čestitali. Lovci imamo sicer navado čestitati samo vodnikom, a vodnik je le del tandema in vse čestitke ob uspehih nedvomno zaslužijo tudi psi. Tako so se počasi nakapljali še ostali, sicer ne vsi uspešni, v povprečju pa je bil uspeh izredno lep.
Ko so se sodniki, ki so kljub izredni kondiciji za gorjane iz tega področja priznali, da je ta dan pa res pasje vroče, malo nadihali, smo se odpravili pripravnikom tudi prikazati izdelavo poprej opisane kratke umetne krvne sledi. Sled je  pripravnikom komentiral izkušeni Jure Pagon, praktično delo vodenja psa po sledi pa je prevzel Milan sam. Ko je Milan zaključil s sledjo in pripeljal psa k gruči, je Jure prikazal še običaj čestitanja lovcu in psu za uspeh in podelitev vejice plena.
Po običajnem odmoru, potrebnem za ureditev vseh papiroloških zadev, ki pritičejo temu dogodku pred vračilom rodovnikov vodnikom, so se vodniki v polni krvosledniški opremi ponovno postavi na svoja mesta ob panjih. Na poslednjem ležišču na podlagi iz smrekovih vej pa so bili položeni trije osebki srnjadi, ki so kot plen na koncu krvnih sledi na ta način prispevali k uspehu prireditve. Seveda so se jim zbrani lovci po običaju zahvalili za lovski blagor, šele potem se je začela sama podelitev in razglasitev rezultatov. Vsak udeleženec je po vrstnem redu od najboljšega naprej izbral že v uvodu omenjeno gravuro in dobil še darilo sponzorjev prireditve v obliki hrane za pse.
Ves čas je že mamljivo dišalo iz notranjosti koče, kamor smo bili povabljeni na zadnji pogon. Kozarec pijače in okusen golaž s polento mi je napolnil želodec in že je ura klicala k drugim obveznostim tega dne. Veseli ovinki proti Kalcam so se živahno odvijali, nakar je začela delovati vročina in poln želodček in kar malo z muko sem krotil zaspanost a vseeno varno prispel domov. In predvsem vesel lepega dogodka tega dne, ki sem ga lahko delil s srčnimi kinologi. Vsem, ki sem vas spoznal, hvala za prisrčne pogovore, organizatorju pa čestitke za vzorno pripravljen dogodek.

Pomočniki na terenu so bili Rupnik Janko, Čar Anton, Leskovec Jože, Rupnik Matjaž in Kavčič Simon.

Uvrstitve:

1. Francesco MACORATTI; bavarski barvar
2. Martina PERICH; bavarski barvar
3. Ivan POLJANŠEK; bavarski barvar
4. Slavko RUPNIK; hanoverski barvar
5. Aldo RENER; bavarski barvar


Sponzorji prireditve so organizatorjem podarili praktične nagrade v obliki hrane in bonov za popust pri nakupu v njihovih trgovinah:
EUKANUBA- Prebold
HAPPY DOG-VITAN TRADE Maribor
MR-PET-Ljubljana

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube