Kinološki dan v Braslovčah

KD2013Brasl17Prijetno lovsko kinološko druženje pod kozolcem

Pred tedni sem dobil vabilo za udeležbo na 3. kinološkem dnevu LKD Celje. Za prejšnja leta sem bral reportaže in zadeva mi je bila všečna, zato sem se vabilu z veseljem odzval. Kinologi so dogodek organizirali skupaj s Savinjsko Kozjansko zvezo lovskih družin in lovsko družino Braslovče, zatorej je bilo to obenem tudi 7. srečanje lovcev te zveze. Tako da dogodek ni bil le pasje obarvan, temveč tudi tipično lovsko, s streljanjem, sicer z zračno puško in s tekmovanjem v kuhanju lovskega golaža. In seveda, kar je bistveno, s spoznavanjem in srečevanjem lovcev skupaj z njihovimi družinskimi člani in štirinožnimi spremljevalci.

Sam nisem član lovske družine tega območja, a me je doletela čast, da sem vabilo prejel. Včasih za kakšna srečanja rečejo, naj vsak nekaj prinese, zato tudi jaz nisem prišel praznih rok in sem s seboj pripeljal lovskega prijatelja. Lačnega in žejnega kot se spodobi. Ker sem tudi dovolj pasje okužen, sta se z nama peljala tudi oba moja lovska psa.
Lepo sobotno jutro me je pred tem obdarilo z jutranjo jago, zame sicer neuspešno, zato pa toliko bolj uspešno za drugega lovskega prijatelja, kateremu sva po jutranjem neuspešnem čakanju na polju s Perunom šla prijatelju poiskati prejšnji večer streljano srno častitljive starosti, ki se je odločila svojo življensko pot končati dlje v gozdu in ne na mestu nastrela. Zato smo v Braslovče na mesto prireditve malo zamudili. In zaradi brezkončne lovske debate v avtu seveda, ki pa sta jo psa modro prespala.
KD2013Brasl40Program je že potekal, slišal se je zvok lovskih rogov in glas napovedovalca prireditve. A kaj dosti temu nisem sledil, saj sem med prisotnimi lovci in njihovimi psi prepoznaval znance, lovske tovariše in »sošolce« s tečaja krvosledništva. Nismo se srečanja veselili le mi, tudi psi so si veselo pomahali z repi in se ovohavali. Lovska znanstva in prijateljstva ne rjavijo, pa naj bodo lovci dvo ali stirinožni.
Po pozdravih sem se s svojo »kosmato bando« postavil v vrsto za prijave in tako nas je Jožica po prisrčnem pozdravu vpisala v svoj računalnik. Tone pa je medtem na ploščadi pod Janezovim diktatom že prikazoval mojstrovine VP2 s svojo mlado veimeranko. Psička lepotička, ki mi je padla v oči in se usedla v srce ob obiskih na našem marostarskem koncu že kot tromesečna mladička, ko sem to pasmo prvič pobližje spoznal.
KD2013Brasl18Pa ni ostalo le pri prikazu, ki bi ga izvajali le inštruktorji, tudi vse nas ostale, je Janez (Šumak) z mikrofonom v roki »nagnal« na ploščad in že smo korakali v krogu in ponavljali vaje poslušnosti. Za konec pa me je kot gosta še exstra »namočil« in že sva z Jožico  (Metelko – Kraševec) v duetu sekirala vsak svojega pasjega tovariša. Opažam, da mojemu bavarčku tako okolje ustreza, saj se še bolj poslušno kot sicer odziva na povelja. Zato so taki dogodki prav tako kot razni tečaji dobrodošla prilika za obnavljanje socializacije psov, pa tudi oni radi sklepajo nova znanstva in ovohajo kakšno novo pasje sporočilo.
KD2013Brasl39Kar se ovohavanja oziroma vonja tiče, je bil prevladujoč tisti iz kotla z golažem, s katerim so nas pogostili. Posebne vročine sicer ni bilo, a vseeno se je poleg prileglo tudi podarjeno pivce. Organizatorjem tudi tu hvala.
Kar se tiče zgodbe okoli golaža, oziroma golažev, se je nad gorilniki bil vroč boj za odličja med petimi ekipami prisotnih lovskih družin. Med njimi mi je posebej padla v oči ekipa »srnic« iz LD Prebold. Tudi take drobtinice so zrnca, ki nam lepšajo preživete dni.

KD2013Brasl31Še prijetneje pa je bilo, ko sem spoznal novega prijatelja, najmlašega vodnika bavarke v krogu, s katerim sva si izmenjala darili. Sedaj psičko sicer vodi še s pomočjo očeta nam vsem poznanega Špička, čez leta pa bo med vsemi poklici, ki mi jih je naštel, nedvomno tudi lovec krvosledec.
V LKD Celje imajo očitno že tradicijo, vsaj kakor vidim na nekaj njihovih prireditvah, kjer sem prisostvoval, da dogodek malo tekmovalno začinijo, Recimo na UP, razglasijo najboljšo trojico, tu pa so vodniki sami izbirali najlepšega psa dogodka. Izbrana vižla in moj bavarec sta si priborila posodo za brikete in častno fotografiranje, vsi vodniki oz, kar njihovi psi pa lične medalje za spomin na ta lep dogodek. Vodnik vižle, Vasle Jože, je mlad lovec, kateremu je to prvi pes in zasluženo priznanje ga bo rado za vedno zapisalo lovski kinologiji. Prav in lepo je tako!
Nisem seznanjen, da bi se podoben dogodek odvijal še kje drugje v lovskih krogih v Sloveniji. Če je, ga pozdravljam in se opravičujem, a meni na ušesa še ni prišlo. Zato sem prepričan, da čimveč takih prijetnih, neobremenjenih druženj med lovci in med lovci kinologi lahko le pozitivno vpliva na naše medsebojne odnose in krepi dobro voljo in veselje ob izvajanju naših lovskih poslanstev. S tem bi tudi razbremenili posameznike, ki se sedaj trudijo in nosijo breme organizacij. Dogodke brez napetosti tekmovanj in preizkušenj v teh časih potrebujemo za dušo in sprostitev od vsakodnevnih pritiskov, zato vsem organizatorjem in udeležencem

zahvala za čudovito preživet jesenski dan.

 

Marijan Likar

 

Vodilna sila organizacije, Janez Šumak pa je sporočil še sledeče manjkajoče podatke o udeležbi in uvrstitvah:

V otvoritvi so zaigrali Savinjski rogisti, vse zbrane pa je nato pozdravil župan občine Braslovče Branimir Strojanšek, z pozdravnim govorom je nadaljeval predsednik SKZLD Celje Avgust Reberšak, nato pa še predsednik LD Braslovče Mitja Rak. Z nagovori je zaključil predsednik LKD Celje Janez Šumak.

Sodelovalo je 40 vodnikov z psi lovskih pasem, nekaj vodnikov brez štirinožnih tovarišev, lovcev, kulinarikov in  ljubiteljev narave.

Najboljši lovski golaž po osvojenemu številu točk je pripravila ekipa LD Škale, druga je bila ženska ekipa »Srnice« LD Prebold in tretja ekipa LD Šentjur. Vse tri ekipe so prejele pokale, zmagovalna ekipa pa še prehodni pokal. Sledilo je veselje, ki ga je popestrilo še razglasitev rezultatov v streljanju z zračno puško:

V ženski konkurenci je   1. mesto zasedla Bevc Katja
                                      2. mesto Cerovšek Olga
                                      3. mesto Podgoršek Slava
Vse tri iz Šentjurja!


Moška konkurenca:  1. mesto Rednak Peter LD Oljka Šmartno ob Paki
                                2. mesto Fortuna Milan LD Braslovče
                                3. mesto Weiss Blaž LD Braslovče


Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube