UP po krvi na Trojni

IMG 3452Ko te razveseli prijateljev uspeh

Tudi ko si na taki prireditvi sam brez svojega štirinožnega partnerja, je dogajanje lahko sila zanimivo in napeto. In tako je tudi bilo v soboto v okolici koče na Trojni v lovišču LD Dobrna, kjer je potekala uporabnostna preizkušnja po krvni sledi. Že nekaj tednov nazaj mi je prijatelj, s katerim pogosto med službenimi odmori razpredava lovske in kinološke zgode in nezgode, objavil, da se bo s svojo psičko preizkusil po krvni sledi. Dokajkrat sva debatirala tako o polaganju umetne krvne sledi kot o njeni izdelavi s psom. Tista prava sledi, kjer na koncu upaš na uspešen zaključek z uplenjeno divjadjo, je pa itak vedno dogodek in debata zase.

Lepi sončni dnevi so tisti, ki jih mnogi od nas izkoristimo tudi za prepotrebna opravila okoli hiše in na vrtu. A ko se tega nabere le preveč, si zaželimo tudi nekaj vandranja tako za telo kot dušo. In kaj je lahko lepšega kot obisk in ogled dogodka, ki ti daje veselje. Tako sem se tudi jaz odločil, da ta dan izkoristim za vožnjo z vedno bolj v garaži zapostavljenim motociklom, cilj pa zastavim na omenjeni uporabnostni preizkušnji.

 Hladno jutro mi je ob vožnji po avtocesti dalo vedeti, da bi kakšna majica več bila dobrodošla. Tudi prisotni ob lovski koči na Trojni so bili vsi bolj odeti v tekstil in me spraševali, če me ne zebe. Kje pa, kdaj je pa tjulna zeblo! Zato ima vendar vgrajeno maščobno oblogo. A ta se začne na vročini tudi hitreje topiti, kar smo nekateri skusili, ko je sonce pokazalo svojo moč. Za pse in njihove smrčke pa je bilo vreme ravno pravšnje in mnogo prijetneje kot na državni tekmi teden prej.

 O samem dogodku so pomembne podatke zapisali v LKD Celje na njihovem Facebook portalu:

 Dobri gostitelji (LD DOBRNA), organizacija (LKD CELJE), 9 prijavljenih vodnikov - vsi prišli!

3 kinološki sodniki: Jožica Metelko Kraševec, Marjan Kodrun, Janez Šumak - Predsednik LKD in vodja prireditve.

Od 9 udeležencev je preizkušnjo opravilo 7 parov (2 le te nista opravila). Ker je LKD obenem izvedlo tekmovanje je prvim trem podelilo pokale:

1. MESTO: ANTON SAVORGNANI z Weimaranko Fiono 144T. I. Nr.,

2. MESTO: PRIMOŽ MARTINČIČ s srbsko goničko Silo 116T. I. N.r.

3. MESTO: WEISS BLAŽ z bavarko Ašo 102T. II. N.r.

 Na prostoru pred kočo se nas je pred začetkom prireditve pozdravilo kar nekaj starih znancev. Med njimi tudi nekaj tistih, s katerimi smo dobra dva tedna nazaj skupaj gulili klopi v isti koči na tečaju vodnikov psov krvosledcev. In ker smo lovci, še sploh ta pasji kot stare babe, smo ob regljanju kar prehitro zaslišali lovski rog, s katerim je domači kinolog oznanil začetek prireditve. Vodja prireditve Janez Šumak je predstavil organizatorje, sodnike in tekmovalce in pozornost namenil tudi veliki skupini pripravnikov, ki so prišli na prireditev spoznavat najlepši delček lovskega udejstvovanja..

 Na preizkušnjah na sledi ni zaželeno spremstvo drugih oseb. Izjemoma pa sem izprosil sodnika Marjana in vodnika Milana, da sem za potrebe predstavitve dogodka bralcem fotografiral začetek in konec izdelave sledi s psičko, ki jo je vodil Milan. Psička je lepo zastavila sled in veselje jo je bilo pogledati, ko se je z vodnikom na jermenu in z nizkim nosom oddaljevala z mesta nastrela. Izredno značajsko stabilna psička je svojo kvaliteto pokazala tudi na koncu sledi ob položenem kosu divjadi, ko je mene, ki me je iz nekaj minutnega druženja že poznala, mirno pustila, da sem se kosu približal, njej neznana lovska tovariša, ki sta prenašala kos iz konca ene sledi na drugo pa je olajala in opozorila da je plen njen.

 Ob vračanju h koči smo se najedli dobrih češenj ob poti in sproti pozdravljali in čestitali ostalim vodnikom in psom, ki so se že dičili s smrekovo vejico za klobukom in ovratnico. Med njimi je bil tudi moj prijatelj s Silovito psičko. Malokdaj vidiš človeka, ki je tako srčno vesel uspeha, ki mu ga je dosegla ljuba žival, zato je bil stisk rok še toliko pristnejši in močnejši.

 Izpeljava take prireditve za sodnike ni enostavna. Po delu na terenu je potrebno opraviti še vse preostalo formalno delo, ki pripelje do razglasitve rezultatov in podelitve priznanj. V tem času smo obiskovalci, kaj drugega kot spet lovsko lagali in kinološko nakladali.

 Ponoven glas lovskega roga je poklical vodnike, da se s psi razporedijo ob na smrekovih vejah lično položeni divjadi in ji izkažejo zahvalo in čast. Nakar je sledila razglasitev rezultatov. Sodniki so opisali delo vodnikov in psov, katere so ocenjevali in jim izročili priznanja in vrnili rodovnike. LKD Celje ima navado, da vzporedno s preizkušnjo poteka tudi tekma med tandemi, ki se preizkušajo, zato je sledila še posebej svečana podelitev priznanj trem najbolje uvrščenim psom z njihovimi vodniki. Zanimiva je bila zasedba teh mest. Prva je bila ptičarka, druga gonička in tretja bavarka.

 Ponovne čestitke, kratka brezalkoholna pijačka in želja po ponovnih tako prijetnih dogodkih so zaključile druženje v lovišču LD Dobrna. Pa drugo leto spet. Z novimi psi in novimi ali starimi vodniki, prijatelji in znanci, vedno bo zanimivo in poučno.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube