Strelci Šmarnce organizirali prvo tekmo

Vsem je znano, da je slovensko lovsko strelstvo v upadanju in da se dogajajo neljube reči in to v najvišjih krogih naše organizacije.

Pa ravno ta bi morala skrbeti za popularizacijo tega športa. Vsled tega ali ravno zato smo ustanovili skupino »Strelci Šmarnce«.

Avtor: Peter Flis
Fotografije: Jošt Bukovec
Video: Natalija Pišec

Trudili se bomo, da bi veliko teh napak, ki jih nikakor nebi smelo biti, zmanjšali na najmanjšo možno mero. Skrbeli bomo, da bi ta nam ljubi šport spet našel mesto v lovski organizaciji, ki ga je nekoč že imel.

 Kot ekipa smo nastopili  že na tekmi v Doliču. Ker pa nismo hoteli samo nastopati po drugih tekmah, je padla odločitev, da organiziramo tudi svojo prireditev. Smo zagovorniki edinega veljavnega strelskega pravilnika in tekmo smo izpeljali v piko po tem dokumentu.

Za organizacijo te tekme, nam je prostor odstopil LD Grosuplje. Člani so streljali 25 golobov A-trap in 4 lovske tarče z MK, veterani in super veterani pa 25 golobov A-trap in pa veteransko tarčo ob kolu sede z MK.

 Kot se spodobi za dobro organizacijo, je naš član Marijan pridobil tudi generalnega sponzorja »Rodeo team«, ki je zastopnik vrhunske strelne in opazovalne tehnike. Za nagrado nam je podaril daljnogled - Legend Ultra HD 8X42, strelni daljnogled – Sportsman 4-12x40, osebni lokator – Back Track 5 in nahrbtnik Bushnell. Zadnji dve nagradi smo podelili na koncu prireditve med navzoče tekmovalce. Prvo je dobil tekmovalec iz gorenjske. Še bolj kot tekmovalec je bila te nagrade vesela njegova žena. Takoj je rekla: »Sedaj se pa ne boš mogel  več izgovarjati, da zvečer ne najdeš poti domov«. Koroški fante pa je domov odnesel nahrbtnik.  Zahvaljujemo se Davorinu, LD Grosuplje in pa sosponzorju »Forum-lov«, ter se priporočamo za nadaljnje sodelovanje. Bil bi greh, če ne bi omenil tudi foto skupine Foruma-LOV, ki so nam pričarali pravljični ambient s svojim panojem na katerem so se vrtele res vrhunske fotografije narave in divjadi. Samo veseli smo lahko takega sodelovanja.

Ker imam že več kot leto v varnostni omari zaprto puško kal. 222 brez strelskega daljnogleda, bi seveda rad bil na tej tekmi drugi, ker je bil  za drugo nagrado ravno Bushnellov proizvod, kot ustvarjen za mojega čeha. Pa to ni tako lahko v praksi speljati.

 Na dan izvedbe naše tekme je bilo še kar nekaj tekem v bližnji in daljni okolici. Vsled tega si nismo delali utvar o nekem famoznem obisku. Bi pa rad dodal, takole za EPP, da bomo v bodoče pričeli malo razmišljati, kam bomo šli na tekmo, saj se obisk tekme ne vrača. Da pa potuje denar vedno samo v eno malho in se iz nje nič ne vzame za vrniti, pa tudi ne gre. Pa smo vseeno bili zelo zadovoljni z obiskom, že zaradi tega, ker strelci šmarnce še nimamo neke tradicije.

Za delo na tekmi so mi določili mesto sodnika na MK. Mislim da sem delo korektno opravil. Delo sodnika ni samo ocenjevanje tarč, ampak tudi nadzor nad streliščem in tekmovalci. Res da sem imel pomočnike Marijana, Ivana in Žigo, ki so bili še bolj striktni pri varnosti, kot jaz. Eden od tekmovalcev mi je potožil: »Ne morem nič goljufati, saj me tvoji buldogi vseskozi gledajo in nadzirajo«.

 To nedeljo je bil tudi bog na naši strani. Podaril nam je lep sončen in izredno vroč dan. Je pa na tem strelišču priporočljivo, da golobe ustreliš dopoldan, ker ti potem sonce sije v čelo in golobe vidiš tako-tako. Ker smo streljali Atrap smo imeli za vsakega goloba pred sabo napisano kam bo odletel. Srednji ravni golob je bil mini. Ko sem si vzel malo časa za opazovanje strelcev, sem videl da je bilo najmanj zgrešenih ravno pri miniju. Verjetno so se zaradi velikosti le tega veliko bolje koncentrirali pred strelom kakor na običajne golobe. Tudi v seriji ki sem jo jaz odstrelil je bilo isto. Zgrešil sem dva leva in enega desnega, tiste male vrabčke sem pa pobiral brez problema. Moj končni rezultat na golobe je bil 22 zadetih golobov. Pri MK sem ustrelil malo pod pričakovanjem. 187 krogov in pa seštevek z golobi je zadostovalo da sem bil prvi do zadnje serije. Računal sem na Boštjana da mi bo speljal prvo mesto in da bi bila druga nagrada moja. A ni ga šment. Ustrelil je »samo« 21 golobov. Ker sem mu povedal za mojo željo je bil kar malo nejevoljen. Vem da je izredno dober strelec na MK, ampak da bi v tej vročini lahko vkup spravil 191, sem pa dvomil. Ker smo medtem že razvrščali rezultate, sem na vse skupaj malo pozabil. Pa sva se z Boštjanom srečala ravno na stezici, ki vodi  na MK strelišče. Že na obrazu sem mu videl, da mu ni uspelo. Pa sem ga vseeno pobaral po rezultatu. Odgovor je bil: »Slabo, 192«. »Aha«, in sem nadaljeval pot. Pa mi po določenem času le vžge kaj je rekel. Se na hitro obrnem proti njemu, a ta je bil že ves rdeč v glavo od prikritega smeha. No pa sem  le prišel do tako želenega drugega mesta. Zakaj pa nebi vzel drugo nagrado kljub zmagi, je pa zelo stara zgodba.  Odvijala se je v Dobrni in se mi Šeki še danes smeji kadar pogovor in spomini nanesejo na omenjeni dogodek. Pa o tem kdaj drugič.

 V ekipni konkurenci smo Strelci Šmarnce odnesli že drugo  ekipno zmago. Med veterani je slavil Ljubiša, med super veterani Janez iz Medvod. Tukaj smo pa dobili po nekaj časa ustno pritožbo da ni bilo vse v redu z rezultati in da naj bi bil prvi Mile. Bom napisal takole, da še preverjamo in če je bilo res kaj narobe, se iskreno opravičujemo in se mu drugo leto nekako odkupimo.

 Smo pa zopet streljali »svetovni abjajcen«. Ker smo imeli na razpolago dva izmetna stroja, sta en za drugim v razmaku 2 sekund prožila goloba. Tekmovalca v paru pa sta »žgala« po njih z vsemi razpoložljivimi cevmi. Po zelo ogorčenem boju sva z Simonom zmagala z 18 zadetimi golobi od 20.

Tako, led je prebit. Strelci so se dobro počutili pri nas, sedaj je samo na nas da peljemo to naprej. Smer je prava.

original članka: http://www.lovci.si/strelci/index.php/porocila-s-tekem-in-dogodkov/73-strelci-smarnce-organizirali-prvo-tekmo

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube