Ruševci okljuvali fazane

Avtor: Marijan Likar
Foto in Video: Marijan Likar
Foto: Lojzi Avsenik

fucbalzelezniki2010_sl56.jpgRuševci okljuvali fazane

V organizaciji LD Železniki in foruma-LOV je poteka prva medplanetarna tekma v nogometu.

Kljub krvavo resnemu spopadu se je druženje po tekmi zaključilo prijetno in brez žrtev.

fucbalzelezniki2010_sl31.jpgfucbalzelezniki2010_sl28.jpgŽe nekaj časa smo bili priča resnim pripravam na napovedan spopad med gorenjskimi ruševci in štajerskimi fazani. Napovedali so si neusmiljen obračun v nogometu. Štajerci so se posluževali celo nefer prijemov in so na gorenjsko poslali vohuna, ki pa ga je janezL še pravočasno odkril in pod grožnjo nagnal nazaj. Ta je morala biti dokaj huda, saj so potem štajerci oklevali ali sploh priti v Železnike, kjer naj bi se obračun odvijal.
A so le zbrali korajžo in se kljub zamudi tam prikazali.

Za zamudo je bilo seveda krivo nabiranje korajže po oštarijah ob dolgi poti iz ravnic v gorenjske grape. Ko bi vedeli, da so v LD Železniki poskrbeli tudi za take malenkosti, kot je prostor za metanje poškodovanih in preminulih tekmecev v Soro, verjetno vsa tista tekoča "korajža", ki so jo nabrali po poti, ne bi zadoščala. Si je pa bilo mogoče z dogovorom zagotoviti odlog transporta po Sori z vmesnim počitkom v hladilnici, ki so jo nastavili na prijetno temperaturo -5 stopinj.

fucbalzelezniki2010_sl24.jpgKljub resnicam o štajercih (vicev o njih ni, ker je vse res) pa se je  vse razvilo nad pričakovanjem dobro in ugodno za vse tekmovalce in spremljajoče ekipe. Celo kazenskih kartonov sodniku ni bilo potrebno deliti. Snemalcem je za to seveda neizmerno žal, a ker je kazenski karton v obliki debele palice, že skoraj krepela z različno obarvanima koncema (rumeno in rdeče) ostal v Železnikih, bo mogoče drugo leto kakšna prilika.

Sobota 12. junija 2010 bo ostala v Železnikih v spominu kot lep, vroč in vetroven dan. Dan primeren za polno uživanje življenja. Seveda v senci in z ohlajeno pijačo v roki. In ker ne gre podcenjevati nevarnosti dehidracije in pregrevanja naših telesc, sem se v te prelepe kraje odpravil že kmalu po 9. uri. Za to se moram lepo zahvaliti lovskemu tovarišu Vepru, ki je obljubljal prihod na igrišče ob 10. uri. Ko sem se iz naših močvirnih krajev peljal proti Škofji loki, je on seveda še doma študiral ali si bo ob domači kavi pohrustal piškot ali kruh z marmelado. Glede na njegov čas prihoda se je verjetno odločil za oboje. Večkrat. ;-)  Sam pa sem si privoščil krajšo ležerno vožnjo v Petrovo brdo na dopoldansko kavico. Po poti pa sem občudoval kolesarke in pohodnice, ki so nabirale "kondicijo" za praženje na obalah v času prihajajočih dopustov.


fucbalzelezniki2010_sl02.jpgKot tak sem bil prvi, ki sem prispel na mesto obračuna, nogometno igrišče v Železnikih, kjer je že nestrpno mencal Tarfila in se še z nekaj sotrpini v senci pod nadstreškom okrepčevalnice spraševal kje so vsi. Skupaj smo potem občudovali prihod forumske zastave, ki se je izgleda hotela nekajkrat zapeljati okoli igrišča, a je voznik zelenega terenca pozabil, da so Železniki v grapi in da so vožnje okoli utopija. Tu se pelje samo naravnost, pa še to samo v hrib, ker navzdol itak samo leti.

fucbalzelezniki2010_sl04.jpgPo postavitvi zastav smo tekmo seveda z zamudo začeli. Na igrišču smo se znašli en igralec gorenjske ekipe - Tarfila, sodnik tekme - Veper in jaz kot snemalec. Tekma je bila zaključena s prvo brco žoge in zaradi odsotnosti nasprotnikov zaključena z rezultatom 3 - 0. Vse je bilo seveda dokumentirano kot se šika. Dejstva lahko potrdijo ostali prisotni iz Železnikov, njihove LD in delegat iz Dolenjske - JakaJež s soprogo. Nekaj po tem se je po telefonu javil preostanek gorenjske ekipe, ki je najavljal skorajšen prihod iz Krope. Nedvomno so jemali zalet, kot sem sklepal po nekako poznanih zvokih in muzike, ki asociira na gostinske lokale. Vest o že dobljeni zmagi smo jim seveda povedali šele ob prihodu na igrišče.

fucbalzelezniki2010_sl14.jpgA taka zmaga je grenka in ker so gorenjci znani po borbenosti, brez česar bi seveda težko preživeli v njihovih sicer lepih a nekako čudno navzgor obrnjenih krajih, so privolili, da se kljub vsemu s štajerskimi fazani spoprimejo, če se le ti ne bodo dokončno izgubili na poti. In glej čudo, štajercem je uspelo zaviti v pravo dolino in so čez čas na prizorišče pompozno tudi pridrveli. Po prisrčnem pozdravljanju in preoblačenju, se je obračun pri OK Sori začel.

fucbalzelezniki2010_sl41.jpgVseh podlosti in krutosti, ki so se dogajale na igrišču ne morem opisati. Če igralcev in sodnika ne bi krotili gledalci iz tribun in predvsem bradate mažuretke, ne vem kako bi se končalo. Naj omenim le še, da so gorenjci kmalu na začetku štajerskemu golmanu taktično zbili očala iz glave in jih demolirali v prafaktorje. Tako da Fonza, ki je poznan po leteči obrambi visoko pod prečko gola, svoje specialnosti ni mogel izvajati in temu tudi pripisujem končni rezultat tekme. Kaj si je o taki taktiki mislil, je povedal tudi v svojem komentarju po tekmi (glej video).

fucbalzelezniki2010_sl44.jpgPeklenska vročina je izgleda umirila borbene strasti in še prej grobi nasprotniki, so se posedli na klopi na dvorišču lovskega doma LD Železniki in se odžejali s hladnimi alko in non alko napitki. Da ne bo pripomb, vsi ti naši lovski športniki so zgledno poskrbeli (prostovoljno določili) za trezne navigatorje in voznike, katerim so zaupali da jih dostavijo domov in jih zlijejo čez domači prag. Nekaterim je uspelo na lokacijo usmeriti celo svoje žene in podmladek, tako da se je Kolovski poleg vodenja fucbal ekipe lahko izkazal tudi pri previjanju človeškega mladička in je požel val občudovanja vseh prisotnih.

Tarfila se je poleg vodilnega organizatorja in enega najpožrtvovalnejših na terenu izkazal tudi kot kuhar lovskega golaža. Okoli tega sem od domačinov slišal neke nedoločene namige, a dejstva, da je bil ogolažek presneto okusen in dobrodošel ne spremeni nič.

Druženje brez nagovora je seveda navadna veselica, kar pa tako srečanje vsekakor ni, ker je nekaj več, zato smo od srca zaploskali nagovoru starešine LD Železniki, ki je celotno dogajanje tudi vse čas spremljal, najprej iz tribune, potem pa ob nas na gasilskih klopeh. Povsem se pridružujem njegovi ugotovitvi, da je bilo zelo prijetno in da bi bilo fino, da taka srečanja postanejo tradicija in da se v nadalje priključi še kakšne druge discipline in še kakšne druge ekipe. A glede na to, da gre za medplanetarno srečanje, zaradi stroškov upam, da ne bo treba poskrbeti za kakšna raketna pristajališča.

Skratka, bilo je fajn, kaj več pa ne morem napisati, ker me je žena poklicala po telefonu in rekla, da moram prec domov. Kaj čmo, takle mamo.

Marijan Likar
Foto:Video:


 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube