Zbori in rogisti

Napisal Služba za odnose z javnostmi LZS..

ZboriSmall42. Slovensko in 19. Hrvaško srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov

V soboto, 30. maja 2015, je v hrvaškem Kraljevcu na Sutli potekalo skupno mednarodno srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov (42. slovensko in 19. hrvaško srečanje). Nastopajoči iz vseh koncev Slovenije in Hrvaške so se začeli zbirati že v zgodnjih dopoldanskih urah.

Zbori

Sprva so se dobili na skupni vaji, nato pa se je začela slovesnost, ki sta jo vodila hrvaška voditeljica Marija Urek in slovenski voditelj Ivan Urek.

IgnacPrireditev je odprl Ignac Štrucl, predsednik Organizacijskega odbora srečanja in predsednik LD Fazan Kraljevec na Sutli. Povedal je, da je prav danes tudi dan občine Kraljevec na Sutli in vsem zbranim zaželel, da jim kraj ostane v lepem spominu. 

Slovenski in hrvaški lovski zbori so na slovesnosti skupaj zapeli najprej hrvaško, nato pa še slovensko himno. Dirigiral je Franc Kene, predsednik Komisije za lovsko kulturo in odnose z javnostmi pri Lovski zvezi Slovenije. Pod taktirko Franca Keneta so zapeli še Lovski pozdrav in Lovski rog, pesem Na lov pa je dirigiral Anton Baloh, zborovodja LPZ Dekani. Tudi lovski rogisti so nastopili skupaj – v Es uglasbitvi so izvedli Zbor lovcev, skozi pesmi Lov v Zagorju in Aport pa jih je vodil dirigent Dominik Štrucl.
Med skupnimi nastopi lovskih pevskih zborov in rogistov so se zvrstili pozdravni govori gostov. Predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Srečko Felix Krope je povedal, da je lovska kultura bila, je in bo pomemben segment združevanja, lovske tovarišije in prijateljstva, nato pa snel klobuk pred lovsko kulturo. Po končanem govoru je Dominiku Štruclu, predstavniku Zbora lovskih rogistov LD Fazan Kraljevec na Sutli, ki po novem nosi ime Hubertovi rogisti,podelil plaketo za lovsko kulturo III. stopnje. Vinko Pavlić, podpredsednik Lovske zveze Hrvaške (Hrvatski lovački savez), je vse zbrane pozdravil v imenu predsednika zveze Đura Dečaka. Povedal je, da so se hrvaški lovci od slovenskih veliko naučili o glasbeni lovski kulturi, nato pa je Ignacu Štruclu, predstavniku Hubertovih rogistov, podelil lovsko odlikovanje I. stopnje.
12Prireditve se je udeležil tudi župan občine Brežice Ivan Molan, ki je izrazil upanje, da bodo v okviru Evropske unije Slovenci in Hrvati naredili še več skupnih projektov in da bodo skupaj olajšali življenje ljudi ob Sotli. Dodal je, da je kultura tista, ki ruši meje. Željko Kolar, župan Krapinško-zagorske županije, pa je povedal, da je Sotla vedno združevala, nikoli pa ločevala ljudi. Hrvaški minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić je izpostavil, da vsi živijo ob eni reki. Po navdihu iz vrst nastopajočih je vsem zbranim zaželel, da uživajo ter dobro pojejo in igrajo ob dobrem »gemištu«. Franc Kene, predsednik Komisije za lovsko kulturo in odnose z javnostmi pri Lovski zvezi Slovenije, se je zahvalil prijateljem lovcem in rogistom iz Kraljevca na Sutli, ki so zbrali moči za uspešno organizacijo tako velikega lovskega dogodka.


18Sledili so posamični nastopi lovskih pevskih zborov in rogistov, ki sta jih voditelja povezovala na izviren in zabaven način. Predstavilo se je 39 skupin lovskih pevskih zborov in rogistov, in sicer 30 slovenskih in 9 hrvaških. Program so popestrili leseni rogisti, edinstvena etnoskupina, kakršne ne poznajo nikjer po svetu. Njihovi doma narejeni leseni rogovi so zares posebni in marsikdo je bil začuden nad tem, kako odličen zvok proizvedejo. Leseni rogisti so s svojimi nenavadnimi inštrumenti na prireditvi pritegnili posebno pozornost občinstva. Posebni gostje na prireditvi so bili tudi člani Sekcije oponašalcev jelenjega rukanja in ostale avtohtone divjadi, t. i. rukači, ki so nastopili dvakrat. Najprej so predstavili spomladansko ljubezen v planinah (petje ruševca), nato pa so ponazorili še ruk jelenov od začetka paritvenega obdobja, ko jeleni pričnejo z iskanjem košut, do konca ženitovanja jelenov.
Zvečer, ko so se posamični nastopi končali, je bila za predstavnike skupin na vrsti diskusija, ki sta jo vodila Ignac in Dominik Štrucl. Ignac Štrucl (levo) se je vsem zahvalil za sodelovanje. Po njegovem mnenju je srečanje uspelo. Povedal je, da je 62.000 hrvaških lovcev dogodek opisalo kot lovski dogodek stoletja. Udeleženci diskusije so podali nekaj predlogov, o katerih bodo obširneje razpravljali na srečanju predstavnikov lovskih pevskih zborov in rogistov, ki bo septembra. Večer se je nadaljeval s sproščenim druženjem ob zabavnoglasbenem programu.

Nastopajoči:
LPZ Zlatorog Vipava, Rogisti ZLD Ptuj - Ormož, MLPZ Matko Laginja Klana (Hrvaška), Slatinski rogisti (LS Virovitičko-podravske županije, Hrvaška), LPZ Doberdob (Repen pri Trstu, Italija), KUD Prekmurski rogisti, ZR Opuzen (Dubrovačko-neretvanska županija, Hrvaška), ZR LS (Hrvaška), PD Prekmurskih lovcev, LR Bohinj, KD LPZ Dekani, Prvo Hrvatsko društvo LR Brezovica - Novi Zagreb (Hrvaška), Dobovski rogisti, LPZ Globoko, LPZ Prijatelji ZLD Kočevje, LPZ LD Škale, KD Domžalski rogisti, LPZ LD Dobrna, Rogisti LS Međimurske županije (Hrvaška), LO Javorniki, Rogisti LD »Fazan« Krapinske Toplice (Hrvaška), Savinjski rogisti SKZLD Celje, KUD Hoče Pohorski rogisti, Lovski kvartet Smrekovec, ZR LS Sisačko-moslavačke županije (Hrvaška), LPZ in rogisti Trbovlje Zasavje, Križevski rogisti, Rogisti LD Zeleni Vrh Vuzenica, Notranjski rogisti, KUD Šentjernejski rogisti, Rogisti LD Selca, LO LD Peca - Mežica, Rogisti LZ Maribor, Škofjeloški lovski pevski zbor, SR ZLD Kočevje, PZ LD Krško, ZR LS Karlovačke županije (Hrvaška), KD LPZ Bele krajine in LPZ ZLD Novo mesto.

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube