Populacija rjavega medveda v Sloveniji je stabilna

Zavod za godove Slovenije je izdal sporočilo za javnost

v katerem opisuje stanje populacije rjavega medveda.

Vir: Zavod za gozdove Slovenije

14. 2. 2007
SPOROčILO ZA JAVNOST

POPULACIJA RJAVEGA MEDVEDA V SLOVENIJI JE STABILNA

Dolgoročno spremljanje populacije rjavega medveda na mreži stalnih števnih mest zagotavlja spremljanje številčnega trenda ter spolne in starostne strukture populacije. Dosedanja štetja od leta 2003 na stalnih števnih mestih so pokazala trend stabilne številčnosti populacije rjavega medveda v Sloveniji. Slovensko populacijo rjavega medveda po analizah, pridobljenih iz štetja, sestavlja 22 % mladičev v prvem življenjskem letu, 15 % mladičev v drugem življenjskem letu, medvedov starejših od dveh let je 63 %, število mladičev na vodečo samico pa je v povprečju 1,82. Trend stabilne številčnosti ugotavljan na objektiven, ponovljiv in preverljiv način na stalnih števnih mestih, pomeni ob poznanem odvzemu in ob poznani spolni in starostni strukturi populacije ter poznani reproduktivni sposobnosti samic, letni prirastek populacije med 100 in 150 osebkov.
Za leto 2007 je ZGS izdelal predlog s potrebnimi utemeljitvami za odstrel 106 medvedov. Poleg samega odstrela je, upoštevaje povprečne izgube v zadnjih letih 20-25 medvedov, po navedenem predlogu pričakovati, da bi bilo v letu 2007 iz populacije skupaj odvzetih do 130 medvedov.
Z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah (2004) je določeno, da predlog odstrela medvedov pripravi ZGS ter ga skupaj z mnenjem Zavoda RS za varstvo narave posreduje na Ministrstvo za okolje in prostor, ki nato izda predpis (pravilnik) o odstrelu. O izrednem odstrelu vsakega konfliktnega medveda (ki ogroža življenje ljudi ali premoženje) posebej odloči Agencija RS za okolje na predlog ZGS.
Strokovna osnova predloga za odstrel medvedov je integralni monitoring velikih zveri, katerega pomemben del je štetje medvedov na stalnih števnih mestih, ki ga ZGS organizira in izvaja v sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije in Območnimi združenji upravljavcev lovišč in lovišč s posebnim namenom - v več kot 100 loviščih (lovske družine in lovišča s posebnim namenom).
Integralni monitoring populacije rjavega medveda (in tudi drugih dveh vrst velikih zveri – volka in risa) zajema:

 • - analizo odvzema velikih zveri (odstrel, izredni odstrel, izgube) v celotnem obdobju vodenja osrednjega registra odvzema velikih zveri v Sloveniji in analizo odvzema velikih zveri v zadnjem koledarskem letu,
 • - trend in analizo ugotovljenih škod od velikih zveri,
 • - trend konfliktnih dogodkov z medvedi, ki jih beleži intervencijska skupina,
 • - podatke o štetju rjavega medveda, ki jih izvajata Zavod za gozdove Slovenije in Lovska zveza Slovenije v letih 2000 - 2006 s poudarkom na štetjih na stalnih števnih mestih od leta 2003 dalje,
 • - dnevni monitoring velikih zveri v loviščih s posebnim namenom Jelen in Medved,
 • - opravljene analize in raziskave v okviru projekta LIFE NATURA III »Ohranitev velikih zveri v Sloveniji – Faza I (rjavi medved) v obdobju 2002 – 2005 ter
 • - teoretične osnove in praktične izkušnje, ki so si jih v preteklih letih delovanja Zavoda za gozdove Slovenije pridobili strokovnjaki na področju dela z živalskim svetom.

Velikost in trend populacije rjavega medveda v Sloveniji smo začeli podrobneje ugotavljati z uvedbo sistematičnega monitoringa - štetja na mestih polaganja krme rastlinskega oziroma živalskega izvora, namenjene prosto živečim živalskim vrstam. Štetje sta v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja dogovorno uvedli Biotehniška fakulteta – Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire in Lovska zveza Slovenije, ga izvajali do leta 1997, nato pa ga prekinili do leta 2000, ko se je za obnovitev štetij z Lovsko zvezo Slovenije dogovoril Zavod za gozdove Slovenije. Metoda je bila leta 2003, skupaj z drugimi oblikami integralnega monitoringa populacije, predstavljena tudi predstavnikom Komisije Evropske unije, ki so jo sprejeli z odobravanjem, vendar s priporočilom o izvajanju štetja le na določenih krmiščih oziroma mrhoviščih, ki naj tvorijo mrežo stalnih števnih mest. Na tak način je omogočeno tudi statistično korektno spremljanje trendov v populaciji. Drugo priporočilo Komisije EU pa je veljalo vzpostavitvi vzporedne metode spremljanja populacije z DNA vzorčenjem. Oboje danes v Sloveniji korektno izvajamo, ZGS namreč intenzivno sodeluje tudi pri vzorčenju za analize DNA.
Spremljanje populacije rjavega medveda v Sloveniji na mreži stalnih števnih mest se je začelo leta 2003 v okviru projekta LIFE Natura III »Ohranitev velikih zveri v Sloveniji – Faza I (rjavi medved)«, ki ga je v obdobju 2003-2005 vodil Zavod za gozdove Slovenije v sodelovanju s sedmimi partnerji. Mrežo v osrednjem in robnem življenjskem območju rjavega medveda po Strategiji upravljanja z rjavim medvedom v Sloveniji danes tvori 167 stalnih števnih mest – krmišč, namenjenih predvsem medvedu, jelenjadi in divjim prašičem, ki jih torej redno obiskuje rjavi medved. Stalna števna mesta niso izbrana naključno, pač pa so na podlagi raziskovalnega dela in tam zbranih kazalcev določena tako, da so praviloma 2 km oddaljena od najbližjega naselja, razdalja med njimi pa je vsaj 3 km, kar preprečuje podvajanje beleženja iste živali v času štetja. Štetje je vsako leto posebej dogovorjeno s posebnim protokolom – skupnim pismom odgovorne osebe Zavoda za gozdove Slovenije in Lovske zveze Slovenije ter poteka trikrat letno, od določene ure do polnoči. Na poseben obrazec popisovalec zabeleži vsakega videnega medveda z telesnimi značilnostmi (teža, barva, …), posebej zabeleži videno medvedko z mladičem v prvem in drugem življenjskem letu.
Bistveno pri celovitem spremljanju populacije medveda in določitvi ukrepov v njej je, da nobenega od omenjenih delov integralnega monitoringa, pa tudi drugih izsledkov znanstveno raziskovalnega dela, ne izključujemo, pač pa imamo pred seboj celosten pogled in analizo vseh dejavnikov. Iz tega lahko izluščimo zaključke in predlagamo ukrepe v populaciji, ki pa zasledujejo vsaj dva bistvena cilja, napisana tudi v »medvedji strategiji« - dolgoročna ohranitev vrste in njenega življenjskega okolja ter omogočanje sobivanja z ljudmi in njihovimi
dejavnostmi.


Kontaktna oseba:
Marko Jonozovič
vodja Oddelka za gozdne živali in lovstvo
GSM: 041/789-275
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube