ZLD Novo mesto in strelci nečlanic ZLD

Avtor: Marijan Likar

flismala.jpgZLD Novo mesto in strelci nečlanic ZLD

Intervju s Petrom Flisom, članom strelske ekipe LD Trebnje

Pogovarjala sva se o odnosu ZLD Novo mesto do strelcev iz lovskih družin, ki niso članice ZLD in kako si v ZLD Novo mesto predstavljajo svoje obveznosti izvedbe izbirnih tekem po Volilnih okoliših.

 

M. Likar:
Komisija za lovsko strelstvo LZS je za 12. junij 2010 razpisala državno tekmo v lovski kombinaciji. Trije lovci – strelci iz LD Trebnje ste bili med izbranimi, ki naj bi na tej tekmi državnega nivoja zastopali volilni okoliš Novo Mesto. Vendar se na tekmi niste pojavili.
Zakaj?


P. Flis:
Res je. V vodstvu ZLD Novo mesto, kot pogodbeni članici LZS so se letos spet dogajale nepravilnosti pri izbiri ekipe volilnega okoliša, ki naj bi nas zastopale na državnem prvenstvu v lovski kombinaciji. Saj dokler se ne poglobiš v to zadevo, je vse lepo in prav in vse lepo poteka. Vsi vemo, da LZS vrne pogodbenim članicam določeno vsoto denarja na glavo lovca v volilnem okolišu v katerem sklopu je tudi strelski denar. ZLD Novo mesto letos ni naredila izbirne tekme in ni podelila pokalov za volilni okoliš. To se pravi, da je zopet porabila ta denar za druge namene. Sedaj se pa vprašamo, kako naj drugače opozorimo na take nepravilnosti, kot z bojkotom državnega prvenstva.


M. Likar:
Nesporazumi z ZLD Novo mesto se vlečejo že dolgo. V letnem poročilu LZS za leto 2009 strelska komisija navaja, da so na sestanku z vpletenimi »zgladili« nesoglasja. Očitno ni tako.
Kakšno je stanje danes?


P. Flis:
Veste kako pravijo naši južni bratje;«Ima bogova, a ima i bog bogova«. Če pa hočejo biti bogovi tako v LD kot v ZLD se pa krešejo iskre. Z zakonom LOV-1, se ukinja ZLD in praktično LD nima nobenih stikov z ZLD, razen strelstva in potem se oni drugi bogovi znašajo nad strelce, ki niso v OZ in nas imajo za drugorazredne ljudi. Vse te nepravilnosti in nategovanja v strelstvu se za nečlanice vleče od prvega dne odcepitve.
Nasploh se pojavlja veliko nezadovoljstvo med dolenjskimi strelci. Na zadnji tekmi lige se je zelo naglas govorilo o tej stvari in niti predstavljati si ne moremo, kakšno zaledje mora imeti »strokovni« tajnik, da si upa pred 30 strelci reči na glas; citiram: «Za mene pravilniki lovske zveze Slovenije ne veljajo« in še ena cvetka: «Od LZS nisem dobil nakazanega niti centa za strelstvo«. Že pred zaključkom sem pa iz zelo zanesljivih virov v vrhu LZS izvedel, da je bilo v teh 7,5 €, (to se dobi v dveh delih) po glavi lovca v volilnem okolišu tudi strelski denar.

thumb pokaliLansko sezono se je strelska ekipa LD Trebnje, zaradi nepravilnosti pritožila na vse možne komisije na LZS. Od predsednika LZS, predsednika strokovnih služb, strelski komisiji, vsakemu članu komisije posebej in komisiji za etični kodeks. Dosegli smo to, da so po 120 dneh organizirali sestanek med nami in strokovnim tajnikom ter strelskim referentom na drugi strani. Dokazali smo jim, da so delali popolnoma mimo strelskega pravilnika in razšli smo se z obljubo da letos ne bodo delali nepravilnosti. A izkazalo se je, da smo nepravilnosti zgladili le za toliko časa, da smo v bifeju popili eno pijačo. To so ljudje, ki jim ne gre zaupati. Dajo ti roko v znaku sprave, a v drugi držijo figo. Letos se pa vidi, da celo leto niso delali drugega, kot študirali kako nas bodo prinesli okrog na eleganten način. Glede  pritožbe na komisijo za etični kodeks pa še to; naknadno smo izvedeli, da je predsednik le te komisije tudi predsednik ZLD Novo Mesto, in tukaj velja rek, da Vrana, vrani ne izkljuje oči.

Gospod predsednik LZS ali res ne moreš ali nočeš narediti reda?M. Likar:
Kot vidim je izhodiščni problem priznanje uspehov, kar se vidi tudi v nepodelitvi pokalov strelcem, ki so zaslužni za uspeh ekipe VO Novo mesto. Po strelskem pravilniku LZS mora organizator priskrbeti primerne nagrade, pokalje, medalje ipd., ki jih prejmejo trije najboljši posamezniki in tri najboljše ekipe v vsaki disciplini. Kakšna je vaša zgodba s pokali v lanskem letu in kako je bilo s tem letos?

P. Flis:
Lani so naredili izbirno tekmo in smo kljub plačani pristopnini ob zmagi ostali brez pokalov. Letos pa niti izbirne tekme niso naredili, da o pokalih iz ust »strokovnega« tajnika «lahko samo sanjate«. Za ekipo so vzeli rezultate treh tekem, katerih organizatorji so bile samostojne LD brez pomoči ZLD Novo mesto, iz teh tekem smo bili nagrajeni, a še enkrat vprašam: «Kje je denar iz LZS«? Vse LD kot organizator so mi zatrdile da niso dobile nobene finančne pomoči iz ZLD.

Ko smo lani pobrali vsa tri prva mesta na državnem prvenstvu na bežečega merjasca, smo se na tem spravno-famoznem sestanku z predsednikom strelske komisije dogovorili, da naj v znak dobre volje in pripravljenosti zgladiti spor damo pokal za ekipno 1 mesto na sedež ZLD-ja. Oboji, predstavniki LZS-ja in ZLD-ja so mi zagotovili da problemov letos ne bo. Gospodje, problemi so spet. Kdaj lahko pričakujemo vrnitev pokala?!

Tukaj se vidi «Vaši pokali so naši, naših pa vi niste vredni«
.


M. Likar:
Po strelskem pravilniku LZS je pooblaščena članica na regionalnem nivoju (volilni okoliš) preko svoje komisije za lovsko strelstvo dolžna vsako leto organizirati tekmovanje v lovskem strelstvu. Kdo je letos organiziral tekme v strelstvu na nivoju VO Novo mesto?

P. Flis:
Še enkrat poudarjam da na našem področju ni bilo izbirne tekme na nivoju, ki bi jo morala organizirati ZLD, kot pooblaščena članica LZS.


M. Likar:
LZS za strelstvo na nivoju volilnih okolišev namenja določen del sredstev. Kam so ta sredstva po tvojem mnenju in informacijah šla v ZLD Novo mesto, ki je za volilni okoliš Novo mesto pooblaščena članica?

P. Flis:
To pa nisem pravi naslov, da bi pravilno odgovoril na to vprašanje. Mene nič ne moti dokler porabljajo »prijateljsko«(beri flankaško) vaš denar, a ko se začno delati norca iz mojega se pa vse neha. Moje delo se sestoji tudi iz nočnega dela in ta denar je prekleto težko zaslužen in ne dovolim da ga en fičfirič razmetava nenamensko oz. nebi vedel za kaj je porabljen. Jaz samo upam, da imajo na LZS tudi organe, ki bodo to rešili in bodo javno to povedali kje je ta denar. Imam informacije iz drugih ZLD-jev, da naredijo iz tega denarja izbirno tekmo, za člane posebej, za veterane posebej, za tarčo bežečega merjasca posebej. To se pravi tri ločene tekme in vse speljejo po veljavnem pravilniku. V našem volilnem okolišu ni bilo nobene tekme takega ranga.


M. Likar:
Kot lovska strelska disciplina v kateri se tekmuje na državnem nivoju v lovski kombinaciji je tudi disciplina kompak. Kako je na področju VO Novo mesto poskrbljeno za možnost treninga te discipline in kakšni so bili v tej disciplini rezultati strelcev na izbirnih tekmah VO Novo mesto?

P. Flis:
hahahahaha (smeh) Vprašajte na sedež ZLD če sploh vedo kaj je kompak. Obenem jih vprašajte kdaj smo izbirno tekmo delali z risanico večjega kalibra. Nikoli, temu primerni so tudi rezultati na državnem nivoju. Tukaj smo strelci prepuščeni sami sebi in svoji iznajdljivosti.


M. Likar:
Ker gre očitno kar za nekaj nepravilnosti ali vsaj nerodnosti, katere se kljub »zglajevanju« na Sestankih s predstavniki LZS, ZLD Novo mesto in vpletenimi strelci še kar nadaljujejo, me zanima, na kakšen način so strelci in vsaj lovska javnost obveščena o razpisanih tekmah, pravilih, dogovorih na sestankih in samih rezultatih tekem? Vas strelska komisija ZLD Novo mesto obvešča in na kakšen način? Glede na to, da smo društva inkot taki zavezani javnosti delovanja bi bilo to nujno.

P. Flis:
Letos smo bili oz. je bil naš strelski obveščen, da je v Novem mestu sestanek vseh strelskih referentov našega volilnega okoliša. Kaj so strelski na tem sestanku dosegli ne vem, ker vsak govori po svoje, največ vprašanih strelskih iz drugih LD pa se izgovarja «ne vem sem že pozabil«. Vem pa da smo dobili zapisnik tega sestanka na A4 formatu in to je izgledalo takole;

-na prvi strani so bili datumi vseh tekem, za katere se je že vedel datum izpeljave tekem
-na drugi strani tega lista, še enkrat vsi datumi teh tekem.

Če po domače povem, prva stran je bila kopirana na drugo stran. Vse tisto kar so se dogovorili na sestanku, pa ni bilo nikjer zapisano oz. nam poslano. Glede kakšnega obveščanja o rezultatih ali podobnih zadevah pa so za nas samo pobožne želje.
Za konec bi pa še tole povedal. A veste kako se pozdravljajo na ZLD N.m. ob srečanju? «Trebanjci pa nas že ne bodo je…i«, žalostno toda resnično!

Se pa vprašam? Ali moram razmišljati o koncu strelske kariere ali pa moram zaradi glasnega negodovanja in opominjanja  na nepravilnosti zaradi svoje varnosti in varnosti družinskih članov spati z »plevko« pod posteljo. Kaj je sedaj več vredno???????Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube