Članarina LZS in ZLD-jev

Avtor: Marijan Likar

Članarina LZS in ZLD-jev

Dopis direktorja Strokovne službe LZS pojasnuje spremembe pri plačevanju članarine LZS.

Zaradi dobrodošle in jasne obrazložitve ob tem razmišljamo tudi o posledicah na delo in članarino članic ZLD-jev.

Na lovske družine je prispel dopis direktorja strokovne službe LZS. Tiče se pobiranja članarine lovskih družin za LZS. V dopisu jasno navaja za kakšne dejavnosti bo namenjen tudi tisti del članarine, ki bo izplačan usposobljenim lovskim organizacijam, ki bodo na podlagi pogodbe izvajale naloge Lovske zveze Slovenije na lokalnem nivoju. Seveda gre zaenkrat za delovanje območnih zvez lovskih družin, ZLD-jev.
Iz zapisanega izhaja, da ZLD-ji ne bodo upravičeni do pobiranja članarin od lovskih družin, njihovih članic, v tisti višini kot prejšnja leta, ko so opisane dejavnosti izvajale brez pogodb in brez financiranja s strani LZS. Pač ne gre, da bi bile dvakrat plačane za isto delo. To je posledica spoštovanja Zakona o divjadi in lovu in Zakona o društvih. Prav je, da se stvari postavljajo na svoje mesto.
Ob tem si lovci postavljajo vprašanje kaj to pomeni za lovske družine, ki niso članice nobene ZLD. Tudi te družine bodo plačevale isto višino članarine po lovcu, vsaj nikjer ni bilo omenjeno, da bi bilo drugače. Zatorej bodo tudi te družine prispevale svoj delež k zagotavljanju izobraževanja in drugih dejavnosti LZS in jih bodo morale biti tudi deležne v isti meri. Kako pa bo LZS te dejavnosti organizacijsko izpeljala, pa ostane v razsoji in odgovornosti strokovne službe LZS.
Območne zveze lovskih družin bi morale znižati svoje članarine vsaj za 7,5 €, kolikor bodo prejele od LZS za vsakega člana v volilnem okolišu. To nakazuje, da so si v LZS zamislili, da bodo tudi dejavnosti izvajane glede na lokacijo lovske družine, ne glede na članstvo v ZLD. Za vzor prilagajanja novim razmeram bi lahko jemali ZLD Ljubljana, ki bo po dosegljivih informacijah določila le simbolično članarino. Taista ZLD že ves čas odkar jo vodi novo vodstvo prisega na kvaliteto delovanja in poudarja, da je članstvo neobvezno in odvisno od tega, kaj je ZLD kot servis sposobna nuditi svojim članicam. Vodstvo se zaveda, da lahko njeno nalogo kadarkoli prevzame sposobnejša usposobljena lovska organizacija, četudi bi to bila le neka dovolj sposobna LD.
Ob tem ne gre pozabiti, da bi marsikatera, če ne vse ZLD morala vsaj preveriti, če ne tudi spremeniti svoje ustanovne akte s katerimi so določile medsebojne obveznosti in naloge in jih prilagoditi tem novim razmeram.
Verjetno se bodo v naslednjih dneh začela pojavljati nesoglasja med lovskimi družinami in ZLD-ji, ki razmišljajo drugače kot Ljubljanska. A zvezam, ki so same sebi namen, oziroma mislijo, da so lovske družine zaradi njih in ne obratno, je minil čas. Nihče več nima pravice zahtevati plačil za delo, ki ga ne opravi. Delo in plačilo morata biti transparentna in pošteno izvedena in plačana. Funkcionarji, ki v celotni strukturi Slovenske lovske organizacije zasedajo položaje in jih ne opravičijo z rezultati dela bodo morali oditi. A vse to je odvisno od članov in vodstev lovskih družin. Kjer bodo transparentnost in pošteno delo za pošteno plačilo zahtevali, bodo to nedvomno tudi dosegli. Kjer pa jim drago stanje, ki ne spada v današnji čas ustreza, je pa to tudi njihova demokratična odločitev.
 

Marijan Likar               

 Številka: LZS/783
Datum: 30.10.2008

- Vsem starešinam Lovskih družin - upravljavk lovišč

Zadeva: Podaljšanje veljavnosti lovskih izkaznic in članarina LZS za leto 2009

Spoštovani starešina LD,

S tem dopisom vas želimo seznaniti s sklepom Upravnega odbor LZS z dne 28.10.2008, ki se nanaša na višino članarine LZS za leto 2009, način podaljševanja veljavnosti lovskih izkaznic in razporeditvi dela te članarine območnim lovskim zvezam.

Članarina LZS za leto 2009 je določena v višini 55 € po članu LD in se pobira v enkratnem znesku. Del te članarine bo LZS v skladu z zadevnim pravilnikom nakazala območnim lovskim zvezam za zagotavljanje delovanja slovenske lovske organizacije na lokalnem nivoju. Gre predvsem za naslednje dejavnosti:
  •   organizacija izobraževanja: pripravniki, lovski čuvaji, lovski mojstri, mentorji za lovske pripravnike, izobraževanje za delo z LIS Lisjak, izobraževanje za strelske sodnike, ocenjevanje škod od in na divjadi, izobraževanje mladih;
  •   ocenjevanje trofej, preglednike divjačine, usposabljanje tajnikov LD, blagajnikov LD in predsednikov LD, predsednikov disciplinskih komisij,
  •   dejavnost lovske kinologije,
  •   kulturne dejavnosti,
  •   odnosi z javnostmi (distribucija poučnega gradiva, organiziranje aktivnosti za promocijo varstva narave in lova);
  •   dejavnost lovskega strelstva,

Sama izvedba pobiranja članarin in podaljševanja veljavnosti lovskih izkaznic pa bo potekala po sledečem zaporedju:
  1.  LZS bo na podlagi evidenc članstva in izdanih lovskih izkaznic na dan 01.12.2008 izdala neposredno lovskim družinam fakture za članarino za leto 2009, ki naj jih te poravnajo do 31.12.2008.
  2.  Najkasneje do 15.12.2008 bodo vse LD upravljavke lovišč prejele nalepke za podaljšanje veljavnosti lovskih izkaznic, ki jih bodo lahko še pred koncem leta razdelile svojim upravičenim članom.
  3.  Na dan 30.4.2009 bo narejen nov posnetek stanje članstva LD in temu bo sledil poračun tako na finančnem delu kot glede nalepk.

Ne glede na to, pa lahko upravljavke lovišč po opravljenih letnih občnih zborih obvestijo LZS o novo sprejetih članih, naročijo izdelavo lovskih izkaznic in dobijo ustrezno število nalepk.

Zavedamo se, da z navedenim načinom pobiranja članarine in podaljšanja veljavnosti lovske izkaznice spreminjamo dolgoletno, dobro utečeno prakso.
Vendar je uvedba teh sprememb nujna, da bi lahko ne eni strani korektno izpolnili z zakonom dodeljene naloge, ki jih opravljamo v javnem interesu in na drugi zagotovili delovanje LZS v skladu z veljavnimi pravili.

Lovski zdravo!

Srečko Žerjav,
Direktor strokovne službe
l.r..

Debata na to temo v forumu: http://www.forum-lov.org/forum/showthread.php?t=1131

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube