Javni dostop do dokumentov LZS

Avtor: Likar Marijan

Javni dostop do dokumentov LZS


Od danes naprej, 21.8.2008, lahko vsak član lovske družine, ki ima lovsko izkaznico, dostopa do dokumentov na spletni strani LZS

Javni dostop do dokumentov LZS

»Precej prstov je preletelo tipkovnice na temo pravice do obveščenosti. Malo dolgo je trajalo, pa vendar: od danes naprej, 21.8.2008, lahko vsak član lovske družine, ki ima lovsko izkaznico, dostopa do dokumentov na spletni strani LZS. Dostop je omogočen selektivno, kjer je uporabniško ime ID Lovske družine in geslo ID člana. Oba podatka sta razvidna iz lovske izkaznice. Na to temo se bomo še razpisali, člani foruma pa so s to možnostjo seznanjeni med prvimi.«

S temi besedami nas je forumski in lovski tovariš Tica obvestil o končanem projektu posredovanja dokumentov LZS slehernemu Slovenskemu lovcu. Ti dokumenti so bili pred tem sicer nekaj mesecev že dostopni vodstvom lovskih družin, širokemu članstvu pa ne zaradi varnosti in določenih tehnično varnostnih zahtev. Realizacija te osnovne pravice članstva do obveščenosti pa ni bila samoumevna in enostavna. Še predvsem če pogledamo nazaj, ko so nas v vodstvu naše lastne organizacije odvračali od uporabe informacij, jih zapirali v svoje predale, radovedneže pa odganjali z očitki da rušijo organizacijo. Kljub temu, da tako razmišljanje vodstev še ni popolnoma izumrlo v nekaterih lovskih družinah in zvezah, pa je novo vodstvo LZS, pod taktirko mag. Kropeta pravico do obveščenosti postavilo visoko v svoje programske usmeritve. Komisija za lovsko informacijski sistem je tem usmeritvam sledila in vseskozi sodelovala in sodeluje z lovsko javnostjo. Kritična razmišljanja člani te komisije sprejemajo kot dobrodošlo pomoč k rešitvam. Tudi tista z našega foruma, katerega je vodstvo LZS sprejelo kot primernega za eno od oblik komuniciranja s svojim članstvom. Prav na našem forumu so se začeli prvič pojavljati javni očitki, da ima članska javnost pravico do dostopa do vseh informacij o delovanju zveze in njenih teles. Te očitke smo člani foruma prenašali lovskim tovarišem v vrhu LZS ob vsaki priliki, ko smo se tudi osebno srečali. Le ti so večinoma izkazovali pripravljenost, a vseskozi opozarjali, da  morajo dostop realizirati na način, ki ne bo omogočal neupravičenih posegov v podatke osebne narave. Zato so si tudi vzeli čas in od programskega izvajalca zahtevali dobro in varno izvedbo rešitve. Pred tem je bilo seveda potrebno pripraviti dobro zgradbo in vsebino dokumentov, ki so nam sedaj na voljo. Svoj del pomoči pa so predvsem na področju varovanja osebnih podatkov nudili tudi člani našega foruma in to tisti, najbolj glasni, ki vedno opozarjajo na nepravilnosti. Dokazali so da niso samo kritiki, temveč tudi soustvarjalci.

Vendar dostop do teh že spisanih dokumentov še ne pomeni dokončanega dela s področja dolžnosti zagotavljanja obveščenosti.
Nakazuje dobro pot, a le ta še ni zaključena. V javnost dela spadajo še vsi postopki pred izdelavo zapisnikov. Torej tudi vabila in delovna gradiva. Včasih so vabila na seje UO LZS pošiljali tudi novinarjem. Vse to pa mora seveda biti dostopno pravočasno. Le tako ima informacija svojo vrednost.

A dokumenti in vabila na seje organov LZS niso edine potrebne  informacije. Lovska javnost je željna in potrebna še več drugih informacij povezanih z našim delovanjem in poslanstvom. Recimo o poteku odvzema divjadi. Škoda bi bilo, da član LD ne bi mogel ogledati za izvajanje lova tako uporabnih podatkov o odvzemu, ko pa so le ti vendarle na razpolago. To seveda pogojuje pravočasno in kvalitetno servisiranje aplikacije Lisjak s strani LD.

In ne nazadnje je potrebno opozoriti še o nasprotnem toku. Posredovanju povratnih informacij na LZS oz. strokovne službe in komisije. Le te je sicer možno kontaktirati preko na spletnih straneh LZS objavljenih e-naslovih. A vendar bi bilo bolje vzpostaviti tudi ta tok na javni način. Da vzpodbudi razmišljanje in da taka ideja ali očitek takoj pade pod presojo lovske javnosti. Kot že utečena pot bi temu lahko dobro služil naš forum s posebej ločeno kategorijo pod upravljanjem moderatorja in pravilih, ki bi jih postavili po skupnem dogovoru. To pa je že eno od želez, ki jih je potrebno še prekovati.

Za konec naj citiram del objave iz našega foruma;

»... Tole je samo nekaj vprašanj, ki dajo odgovor na kakovost spletnih strani LZS. Vsekakor so boljše kot so bile ampak še daleč od tega, da bi bile dobre.«   In ker nam zatrjujejo, da se v pristojni komisiji že pripravlja plan za naslednje leto v katerem je tudi nujno potrebna prenova spletnih strani, upamo, da bodo le te vedno boljše.

Upam, da člani komisij v LZS ne bodo nikoli popolnoma zadovoljni s svojim delom in bodo vedno težili k izboljšavam, To nam bo zagotavljalo kvalitetne odgovore na zahteve, ki jih lovstvu in s tem nam zastavlja javnost in spremembe v našem okolju. Nam pa omogočalo, da jih pohvalimo in spodbujamo k novim korakom.

Bravo Tica, Sraka in ostali sodelujoči!

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube