Palčki pred vrati

Napisal Marijan Likar.

thumb PalckZanimiv zaplet pred volitvami

Pred nami so nove volitve organov in funkcionarjev LZS. Nekateri dogodki ob tem so najmanj »zanimivi«. Poleg kadrovskih preverjanj, najprej trditve članov UO, da so tako pomembni, da je potrebno ukiniti omejitev sedenja v UO LZS za dobo dveh mandatov.

Trdijo, da so v nekaterih volilnih okoliših lovci tako nesposobni, da so le oni in zgolj oni, ki so že sedaj »sposobni« primerni še naprej opravljati to nalogo. In so seveda sprejeli sklep s katerim so to omejitev odpravili. Koliko stavimo, da se bo kar nekaj takih z dvemi «odsluženimi« mandati ponovno usedlo na iste stolčke?! Še v firmah velja pravilo, da je lepo in prav, da se pred umikom v penzijo poskrbi za naslednike in se jih izobrazi. In tako kot imamo v firmah »sedeče bike«, je podobna zgodba očitno tudi v lovski organizaciji. 

Nato trditev, da je edina zveličana oblika lovske organizacije tista zgodovinska »delegatska«, kjer glava nima pravega stika z nogami. Visokim nosovom seveda smrdijo prepotene noge, čeprav nosijo okoli bolj ali manj puhlo glavo. Če bi ne bila puhla, bi za noge poskrbela kot se spodobi in bi bila zadovoljna tako glava z nosom, kot tudi dišeče noge.
Ampak siva glava se je odločila, da tako je in pika. Kljub preko 800 nogam, ki so ji pred leti naročile drugače in kljub lepim možnostim, pravzaprav zapovedim, da o glavi odločajo noge, ne pa rit nekje na sredi korpusa!

In tako imamo v UO kar preveč tistih, ki jim je osnovna naloga zagotoviti obstoj take organiziranosti. Z medsebojno lojalnostjo se v tako zožanem krogu zagotovi dolg obstoj in bivanje v višjih nadstropjih, kjer se ne sliši negodovanj iz kleti in pritličja. Če pa že je kakšno preglasno, se pa vedno najde kakšna opeka iz propadajočega ostenja organizacije in spusti tresniti navzdol.

Teh opek je zadnje čase kar nekaj. Koliko bo tega puljenja iz sten zdržala stavba, bo pa prihodnost pokazala. Se pa upravniki stavbe zavedajo nekaj tega pokanja, zato se hudujejo nad vsemi, ki malo nečedno podobo navzven pokažejo. Ni narobe to, da podoba ni lična, ampak to, da se jo kaže. Tiste nepridne, poredne in nagajive mulce in mule naženemo v klet krompir prebirat, na prag pa v zagmašni gvant oblečene poslušne postavimo. Saj kaj pa bodo sicer sosedje rekli!

No, pa iz pravljic nazaj v pusto realnost. Zapisnik 24. seje UO LZS. Na Planinci, visoko nad barjansko zatohlo meglo.
Menda so se nekateri predstavniki lovskih družin neprimerno vedli na razgrnitvah načrtov v LUO. To sproži »veliko nepotrebnih vprašanj in razmišljanj«. Ja res. Razmišljanja škodijo!
Mogoče pa bi kdo kdaj, tako slučajno, čisto mimogrede in res slučajno, čisto majčkeno, mickeno pomislil, da bi se v vseh teh letih, v času kar nekaj mandatov lovske družine pa že navadile bolj odgovornega in samostojnega obnašanja, kot so ga nekatere sposobne danes. Če bi jim seveda pustili!
Otrok, ki ga na silo ves čas voziš v vozičku, ne bo kmalu shodil! Narediš invalida. In to delegatski sistem uspešno počne. In očitno ima namen to početi še naprej. Dokler ne bo organizacijo spravil do konca na psa.
O odnosu vodstva do nezrelih podanikov sklepamo tudi iz nekaterih ostalih dejavnosti. Tam na vrhu so prepričani, da je potrebno še dodatno urejati reči, ki jih zakonodaja že ureja. Jih zaostriti in otežiti, da slučajno ne bo kakšnemu spodaj kakšna neumnost na misel prišla. V zadnjem lovcu jasno beremo o nakanah zaostrovanja pogojev za lovska strelišča. Za našo varnost menda gre. Ja? Koliko nevarnega pa se nam je do sedaj tam pripetilo?

Torej ne znamo skrbeti zase, ne smemo neposredno izbirati vodstva, ne smemo neprimerno govoriti pred drugimi … Se še komu zdi, da se naša organizacija spreminja v policijsko? Da namesto odgovornih polnoletnih oseb z opravljenimi izpiti in psiho testom postajamo le še izvajalci ukazov z vedno bolj omejenimi možnostmi? Še kdo pomisli na prosluli 133 člen iz časa pretekle države?

Me preganja paranoja? Možno.
Bom pa paranojo tu naprej razvijal.

Ena taka paranoična je bila obravnavana tudi na tej 24. seji UO. Pri točki sprejema Društva ljubiteljev lovskih psov Slovenije v članstvo LZS. Ne gojim nobenih simpatij do tega društva, četudi sam tudi vodim lovske pse. Od špetirov na kinološkem področju sem se distanciral, saj menim, da so stvar kinološke organizacije in se me ne tičejo, obenem pa ne maram, da bi me to oviralo pri prijateljevanjih z osebami tako v tem društvu kot z onimi, ki mu nasprotujejo. A v oči bode nekaj drugega.
Obenem priznavanje, da ni formalnih ovir za sprejem tega društva v članstvo, po drugi strani pa silen odpor do sprejema. Kandidat (grem stavit v te besede) za novega predsednika LZS, Ivan Malešič razmišlja, da je temu društvu mesto v kinološki organizaciji, ne v lovski. Upam, da ne bodo čez čas še na strelskem področju nastala kakšna lovsko strelska društva, saj jih bodo nedvomno napotili na strelsko zvezo. Čudno da lovk niso nagnali na kakšen AFŽ. Tiste lovske družine brez lovišč, bi torej tudi bolj pasale v balinarsko zvezo. One, narejene za jago v LPN-jih pa so seveda prav potihem in hitro prispele v organizacijo, čeprav bi jih jaz nagnal na turistično zvezo. No in kot sem jaz selektiven s tem naganjanjem na turistično zvezo, so nedvomno selektivni tudi teli naši lovski gospodje v UO. Dvoličnost. Taka čisto navadna! Preračunljiva ali pa zgolj fovšljiva.

Ne bi se vedel odločiti ali lovsko organizacijo sedaj tepejo določbe, ki so jih pred leti zagovarjali in vabili k svojim nedrjem vse, tudi nelovce, ki bi želeli naravovarstveno sodelovati z edinim pogojem, da njihova dejavnost ne nasprotuje njeni? Ali pa se je to prepričanje o sodelovanju ohladilo in gremo k zapiranju sami vase. Tako navzven, kot znotraj organizacije. Se kar k tej drugi varianti nagibam.

Da gre v nekaterih primerih za obračunavanje s kritiki, je že nekaj časa jasno. Nedolgo nazaj primer Lukančič, sedaj v tem zadnjem zapisniku primer Samec.
Odlikovani lovec z najvišjim lovskim priznanjem, temelj lovsko informacijskega sistema, motor marsikatere lovske društvene dejavnosti je očitno postal moteč. Drznil si je menda nekaj kritizirati na nivoju svoje lovske družine in celo območne zveze. Upssss, v območno zvezo je dregnil? Napakaaaaa! In ravno sedaj, ko bi moral biti potrjen za predsednika kandidacijske komisije za volitve novega vodstva LZS?
Moramo pa pri tej točki glasno »pohvaliti« predsednika delegatov LZS samega magistra Srečka Kropeta, ki je »v zadnjem trenutku« pred sejo UO prejel to informacijo. Predstavnika Koroške, slučajno predsednik in podpredsednik območne lovske zveze, sta seveda že imela pripravljenega nadomestnega kandidata. Ta je bil zagotovo izbran po široki javni demokratični diskusiji med lovci in družinami na tistem področju in je že nekaj dni pred sejo UO podal soglasje. Le papir so pozabili prej poslati na zvezo, pa ga je Krope dobil »zadnji trenutek«. Ja seveda, malo morgen!

Glasovalni stroj pa je seveda potrebno vedno pripraviti. In če se v prid kandidata kdo oglasi in opozori, naj se ne naseda na t.i. lokalne spore, je potrebno postaviti protiargumente. Malešič prizna, da ni predpisanega načina evidentiranja, a vseeno zaprosil za mnenje lokalnih predstavnikov.

Uspeh glasovanja je bil s tem zagotovljen. V UO LZS sedi večina najvišjih funkcionarjev območnih zvez in takega kritizerja je treba utišati, ga onemogočiti in mu podtakniti še kaj. Mislim pa, da jim Samca ne bo uspelo utišati. Jaz se po 40 letih članstva v lovski druščin in s toliko vloženega truda, kot ga je vložil on, že ne bi pustil.

Ko takole zlagam ta mozaik, pa sem le nekaj koščkov naštel, se mi pred očmi vedno bolj prikazuje tista reklama s palčki, ki si tiščijo nosove in vpijejo »Smrdi, smrdi, oj kako smrdi!«

Palck

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube