Peticija in protest ob 100 letnici

Proslava in pričakovano veliko število udeležencev je bila lepa prilika,

da v okviru protestnega shoda vsem tem lovcem pobliže predstavimo in ponudimo v podpis peticijo proti fevdalizaciji lovstva.

Peticija in protest ob praznovanju 100 letnice Slovenskega lovstva

Sobota 27 oktober 2007 se bo vpisala v zgodovino Slovenskega lovstva kot dogodek z dvema imenoma - proslava in pogreb Slovenskega lovstva. Uradni dogodek je bil organiziran kot proslava in bi tak verjetno tudi ostal, če ne bi našega prostora v tem času pretresala usodna dogajanja, imenovana spreminjanje lovske zakonodaje. Spreminjanja v taki meri in mimo določil odločbe ustavnega sodišča, da lahko mirne vesti sprejmemo oznako Ekološkega foruma, da gre za fevdalizacijo Slovenskega lovstva. Cilj predlagane novele zakona je namreč vzpostaviti zasebna lovišča in uničiti Lovsko zvezo Slovenije. Če bo zakon sprejet v obliki, v kakršni je predlagan, bodo lahko na območjih, kjer so veleposestniki in kjer je gozdove z denacionalizacijo dobila nazaj Cerkev, trije posamezniki ustanovili lovsko družino in imeli prednost pri pridobitvi lovne pravice.

Z zavedanjem za kako resne posledice na prostoživečih živalih, njihovem okolju in dobrih 22.000 Slovenskih lovcev gre, je Ekološki forum pod vodstvom magistra Božidarja Flajšmana pripravil peticijo proti noveli zakona o divjadi in lovstvu. V času pred praznovanjem lovskega jubileja v Cankarjevem domu je na  naslov peticije prispelo že preko 1.800 podpisov.

V javnosti so se v medijih pojavili zapisi, da se z »večino vsebine peticije strinja tudi upravni odbor Lovske zveze Slovenije«, kot je pred dnevi na novinarski konferenci povedal »predsednik LZS« Bogdan Mahne. Zato da so predlagali članstvu, da po svoji presoji podpišejo peticijo. Dogajanja na sam dan proslave pa te navedbe postavljajo v zanimivo luč. Kljub obljubam, da bo pred Cankarjevim domom vzporedno s proslavo tudi protestni shod, ga je »vodstvo LZS« črtalo iz programa oz. zreduciralo na nekaj izvedenih skladb lovskih rogistov. Še v zapisniku 10. seje upravnega odbora LZS je brati o prizadevanjih in odnosu različnih članov UO do protestne prireditve pred proslavo. Član UO in predsednik ZLD Ljubljana Lado Bradač, je na svoji koži občutil odnos ostalega upravnega odbora LZS, zapis v našem forumu ta odnos figurativno opiše kot »nate...en od vodstva LZS«. Kljub temu mu gre velika zasluga, da je uspel s pozivom svojim članom, da so se številčno udeležili tega protesta.

Proslava in pričakovano veliko število udeležencev, v večini predstavnikov vseh lovskih družin, je bila lepa prilika, da v okviru protestnega shoda vsem tem lovcem pobližje predstavimo in ponudimo v podpis peticijo proti fevdalizaciji lovstva. Brez podpore LZS in v samoorganizaciji Ekološkega foruma s predsednikom magistrom Božidarjem Flajšmanom, in Foruma-LOV, s fizično, materialno in moralno pomočjo članov Foruma lovcev Zlatoroga, finančno in fizično pomočjo članov društva za informacijske podpore v lovstvu je bila pred glavni vhod v Cankarjev dom postavljena stojnica, kjer se je seznanjalo z vsebino in podpisovalo peticijo. Ob tem se je pokazala velika pomanjkljivost, s premajhnim pokritjem prostora, saj smo s samo eno stojnico lahko pokrili le enega od treh vhodov v dvorano.  Ocenjujemo, da nam je tako »ušlo« med 500 do 700 podpisov. Da bi bili udeleženci proslave z odra obveščeni o možnosti podpisa peticije pa ob opisanem razpletu dogodkov ni bilo pričakovati. Sploh ne od vodstva LZS, ki si je privoščilo za govornika povabiti ministra, predsednika stranke, ki podpira za lovstvo in divjad škodljive novele zakona. Kot so nam sproti na stojnico poročali iz dvorane so bili govori lepo napisani prosti spisi o začetkih in razvoju Slovenskega lovstva, ter mnogo citatov nestorjev in ustanoviteljev Slovenskega lovskega društva, o duhu narodnostni in potrebi o varovanju divjadi in narave. Skratka leporečenje o stvareh, ki jih nameravajo poteptali že v torek, tri dni po govorancah.

Nobene kritične besede o vračanju v fevdalizem, nobene slabe vesti ni bilo čutiti, le pristno povezanost med sedanjim »vodstvom LZS« in navzočim ministrom. Seveda je tak scenarij povzročil tudi protestni odhod nekaterih lovcev iz dvorane, kateri so dogajanje naprej sledili na malem monitorju v preddverju, četudi je bil obljubljen velik pred dvorano.

Edina opogumljajoča vest, ki so jo lovci prinašali iz dvorane in množično komentirali je bil govor lovskega tovariša Blaža Kržeta, ki naj bi se po vsej verjetnosti mimo protokola dokopal do mikrofona in njegov zaključni stavek: "Tovariši lovci, pred nami je zimski čas". Kako žalostno in resnično!

Ves čas že pred začetkom slavnosti in še krepko po zaključku je bila stojnica oblegana z lovci ki so bodisi že prej vedeli zanjo ali pa so se z njo seznanili na kraju samem. Zasluga za veliko udeležbo in ob tej priložnosti zbranih *skoraj 800 podpisov gre nedvomno številnim aktivnim članom edinega delujočega lovskega foruma na Slovenskem, forum-LOV. Njegovi člani so pripeljali do stojnice delegate celotnih ZLD-jev, ki so v vrsti čakali na podpis in domov v lovske družine odnesli lep kupček materialov in praznih obrazcev za podpis peticije, katere bodo izpolnjene vrnili na naslov Ekološkega foruma.

Tica s foruma  je prizadevanje vseh članov tega foruma označil kot cvet, teloh ki že klije in po Blaževi zimi naznanja pomlad in lepši čas. Naj tej misli iz njegovih besed izpeljem željo da bomo čim številčnejše vsi lovci ki nam je mar prostoživečih živali, okolja in stare pravice Slovenskega lovca aktivno udejanjali svoje poslanstvo, se medsebojno osveščali in odkrito nasprotovali vračanja lovstva v preteklost.


Peticija je na včerajšnjem pogrebu Slovenskega lovstva zmagala bitko v vojni ki bo najverjetneje še trajala.
Zato so še vedno potrebni novi podpisi na peticiji, katero si prenesete s povezave na dnu članka. Če bo tako pokazalo dogajanje v torek v parlamentu, bodo podpisi peticije še igrali svojo vlogo v zavzemanju za veto na zakon v državnem svetu in kasneje na ustavnem sodišču.

Dokažimo da govoričenje Inke Stritar, znanilke zla za lovstvo in divjad, da je lovska organizacija mrtvec, ki ga samo še pudramo, ne drže vode. Z zavedanjem o aktualnih dogajanjih in odzivi nanje bomo postali še kako živahni. Prevetrimo politični prostor in prevetrimo lastno organizacijo ter se zavzemimo za tisto, čemur smo zavezani! Skrbi za prostoživeče živali in  njihove habitate.

Naravi in svojim vnukom smo dolžni ukrepati!


 
Obleganost stojnice je bila nepričakovano velika.


 
Stojnico smo ovesili z informativnim materialom.


 
Potrebno je bilo počakati na vrsto, čeprav se je  podpisovalo po osem listov naenkrat.
   
Po opravljenem delu je ostalo še malo časa za sproščen zaključek
 
 

Viri: Fotodokumentacija in objave članov Forum-LOV,
*Po končnem štetju je bilo pred CD nabranih točno 618 podpisov.
 

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube