Tiskovka LZS 2015

Napisal Marijan Likar Foto: Gregor Fen Deržič.

thumb NovinarjiTiskovna konferenca LZS in RZS (video reportaža)

Že tradicionalno se tiskovne konference naše lovske organizacije dogajajo na Ljubljanici na palubi rečne ladjice. Zadnja leta skupaj s predstavniki ribiške zveze Slovenije, saj so ribiči eni prvih s katerimi smo se povezali v svojih prizadevanjih za ohranitev narave in svojih dejavnosti. Predstavniki zvez so medijem prikazali presek svojega dela v preteklih mandatih in pokazali na aktualne dogodke in probleme.

TiskovkaWide

Ko smo se opoldne vkrcali in se s svojimi kamerami, fotoaparati, snemalniki in beležkami razporedili nasproti mize, za katero so sedeli predstavniki zvez, se je tudi ladjica odmaknila in začela svoje potovanje po Ljubljanici. Za opazovanje obrežja in nam lovcem ljubih vzletov in preletov rac mlakaric ni bilo časa, saj je zgoščena vsebina zahtevala zbranost.

Svetovalka za odnose z javnostmi na LZS, Jasna Kovačič Siuka je napovedala dogodek in predstavila prisotne in dogodek se je uradno začel.

Predsednik LZS mag. Srečko Felix Krope je kot prvi govorec predstavil delovanje Lovske zveze, orisal delo preteklih mandatov in novinarjem predstavil predvsem tiste dejavnosti, ki naj bi javnosti dale pravilen in pozitiven vpogled v naše delo. Dotaknil se je tudi problematike strelišč, oziroma spremembe zakonodaje, ki se strelišče dotika in seveda za javnost trenutno najbolj aktualnih žičnih ovir na južni meji države, ter njenih posledic za živali.

Dr. Tomaž Skrbinšek, raziskovalec na Oddelku za biologijo Biotehnične fakultete Univerze v Ljubljani je novinarjem predstavil projekt Life Dinalap BEAR s katerim ocenjujejo številčnost medvedov s pomočjo genetike. Poudaril je, da je večina od preko 2000 sodelujočih, lovcev n gozdarjev. Projekt poteka na čezmejni ravni na celotnem področju prisotnosti medveda v Sloveniji in na Hrvaškem.

Tudi predstavniki ribiške zveze so imeli kar nekaj zanimive tematike. Najprej so seveda predstavili svoje delovanje, nato pa se posvetili problematiki gradenj novih hidroelektrarn in poseganju države in tudi lokalnih skupnosti v ribiško upravljanje. 
Svetovalka za odnose z javnostmi nam je razdelila vse materiale, ki so bili predstavljeni, zato si te vsebine lahko ogledate na slikah tu:

Po predstavitvi predstavnikov zvez je vedno čas za novinarska vprašanja. Po pričakovanjih je bilo le teh največ v zvezi z žičnimi preprekami, kjer je mag. Krope odgovarjal o sestankih na ministrstvih in ukrepih s katerimi bodo lokalni lovci poskušali preprečiti nalet živali v te prepreke. Omenil je, da naj bi te zaščite zagotovila država in naj bi se tudi deloma že postavljale sproti s postavitvijo ograj. Kot za najučinkovitejšo zaščito so ugotovili električne pastirje, ki bi živali odganjale nazaj na področja prihoda še preden se zapletejo v smrtonosno ograjo. Do trenutka konference naj bi bila od divjadi zabeležena le ena žrtev, košuta, ki je prebila ogrado iz hrvaške strani in so ji slovenski lovci morali skrajšati muke.
Zaskrbljujoča pa je bila informacija, da naj bi Madžari temu problemu ne pripisovali nobene teže, zato je na njihovi strani pričakovati še več za divjad nesrečnih primerov.
Kot predstavnik lovskega portala sem predsednika poprosil za malo širšo obrazložitev ukrepov, ki nam jih lovcem, kot lastnikom in uporabnikom orožja pripravlja tako evropska kot tudi domača slovenska vlada. Vemo, da se nam obeta, oziroma se celo že izvaja zelo poostren nadzor nad strelišči, tudi lovskimi, ki smo jih lovci s trudom gradili in se kar po vrsti tudi zapirajo zaradi nesmiselnih tolmačenj predpisov. Pred vsemi prisotnimi novinarji sem poudaril, da bo v smislu takih ukrepov inšpektorjev odpadlo tudi svetovno prvenstvo v biatlonu na Pokljuki, saj morajo za vse veljati enaka merila, na prireditvi kot je svetovno prvenstvo z množico gledalcev, pa so nevarnosti še neprimerno večje kot na streliščih. Krope je pponovno predstavil aktivnosti LZS na sestankih z delovno skupino in poudaril, da so vztrajali, da se določeni členi zakoonodaje ne spremenijo in da na lovska strelišča naj ne bi bilo vplivov. Kako se bo razvilo, pa bomo še videli, saj bomo zakonodajo obvezani upoštevati kakršnakoli že bo.

Zanimalo me je tudi kako LZS gleda in ukrepa na napovedano zaostritev orožne zakonodaje v EU, ki naj bi poleg ostalega prepovedala tudi vse polavtomatsko orožje. Tudi tu je Krope razložil poglede LZS in dejavnosti, ki so jih na tem področju sprožili.
Več povedo sami video posnetki iz ladjice:

Predsednik LZS Krope o delovanju lovske zveze. 1. del

 Predsednik LZS Krope o delovanju lovske zveze. 2. del.

 Predsednik LZS Krope o delovanju lovske zveze. 3. del

 Dr. Tomaž Skrbinšek o projektu štetja medveda LIFE DINALP BEAR.

Krope o novem vodstvu LZS.

 Predsednik LZS Krope o spremembah zakonodaje v zvezi s strelišči in spremembah EU orožne zakonodaje.

 Direktor strokovnih služb LZS Srečko Žerjav in dr. Tomaž Skrbinšek o krmiščih ...:

 


Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube