Orodja 1. del

orodja3Orodja za polnjenje in pripomočki – 1.del

Ponovno polnjenje streliva je hobi, ki ga lahko merimo kot zelo preprost ali zelo zahteven. Vse je odvisno od vrste streliva, ki ga polnite. Če polnilec polni naboje, katere krogle in tulce lahko dobi pri proizvajalcu, potem je to zelo preprost hobi.

Če pa želite polniti naboje, ki niso več v proizvodnih programih ( Zgodovinski naboji ), potem lahko to postane kar zahteven hobi. Zanimivo je, da je bilo polnjenje nabojev v preteklosti povsem normalen proces ne samo za strelce ampak kar nuja.
Ponovno polnjenje se je začelo prav zaradi tega, da se zmanjšajo stroški streljanja, izdelava različnih polnitev za lov in športno streljanje, itd.

Ponovno polnjenje streliva je več postajna operacija, katera se začne z odstranitvijo stare netilke in vstavitvijo nove, kalibracijo tulca, polnjenje tulca s smodnikom in nazadnje z vstavitvijo nove krogle.

Osnovna orodja za polnjenje streliva za puške in pištole – revolverje

Za začetek je potrebno nekaj orodij, ki vam zagotovijo osnovo, da lahko izdelate vaše strelivo varno za uporabo in efektivno na cilju.

Za začetek potrebujete matrice za vsak različen kaliber, stiskalnico, da lahko odstranite netilko, razširite tulec in vsadite krogle, ter tehtnico za tehtanje smodnika.
Matrice so ključni del in je priporočljivo, da uporabljate zgornji razred kvalitete. Obstajajo tudi t.i. pod-komponente, ki so del stiskalnice in ostala orodja kot je tehtnica za tehtanje smodnika in merilec smodnika. Vendar je stiskalnica osnovni del v tej operaciji, saj se na njej nastavijo matrice, in druga orodja.

Stiskalnice

Dandanes so stiskalnice dosegljive v več različnih variantah. Na primer, eno postajne stiskalnice, ki lahko uporabljajo samo eno matrico.
Večina polnilcev bo najprej vstavila matrico za kalibracijo tulca. V tej operaciji, bo polnilec kalibriral vse tulce na prvotno obliko, odstranil staro netilko in tako zaključil prvo operacijo.
Če se polni strelivo, ki ima raven tulec, je kot drugi korak potrebna tudi notranja razširitev tulca, kar pomeni, da je potrebno uporabiti matrico, ki je namenjena za tovrstno operacijo in je sestavni del kompletov, namenjenih za kalibriranje ravnih tulcev ( .357 Mag., .44 Rem. Mag., .444 Marlin, itd…).
Po tej operaciji, v večini primerov, vstavljamo novo netilko. Pri tulcih namenjenih za puške, pa opravimo tudi trimanje ( krajšanje tulcev, če je to potrebno ).

Naslednji korak je izbor pravilnega smodnika ter določitev pravilne teže, glede na vrsto in težo krogle.
Pri tem postopku, lahko uporabljamo merilce smodnika in to tako, da sipamo smodnik na tehtnico ter ročno dodamo manjkajočo količino smodnika do pravilne teže. Pri določenih nabojih, kjer je kapaciteta smodnika majhna kot na primer .22 Hornet, .222 Rem., .223 Rem., itd.., lahko sipamo smodnik direktno v tulec.
Na vsakih 10 smodniških polnitev, preverimo težo nasipa smodnika na tehtnici.

Za nasaditev krogle, uporabljamo matrico imenovano »Seater die« s katero končamo izdelavo naboja.

Enopostajna stiskalnica “Rock Chucker”

Zgoraj navedeni postopek se nanaša, če uporabljamo pri izdelavi streliva eno postajno stiskalnico, ki zahteva menjavo matric pri vsaki naslednji operaciji. Tak način izdelave streliva je počasen in je namenjen izdelavi manjše količine streliva.

orodja1
Na trgu je veliko različnih proizvajalcev eno postajnih stiskalnic. Med najbolj znane in največ prodane eno postajne stiskalnice, spada RCBS Rock Chucker, ki izpolnjuje vse zahteve tako začetniku kot izkušenemu polnilcu.

Turret Stiskalnica je zelo podobna eno postajni stiskalnici z eno veliko razliko. Krožna glava stiskalnice, je ponavadi z možnostjo nastavitve od 3 do 7 matric. Takšna kombinacija, vam omogoča hitrejši postopek obdelave tulcev in polnjenje streliva, to pa zaradi tega, ker lahko vsako matrico natančno nastavite za določeno operacijo, ki jo potem izvajate z obračanjem vrtljive glave.

Turret Press

Naslednja vrsta stiskalnic so t.i. progresivne stiskalnice, ki jih v večini primerov uporabljamo za izdelavo streliva za pištole in revolverje, kjer potrebujemo večjo hitrost izdelave streliva.

orodja2

Progressive Press Pro 2000

Stiskalnice so lahko od 3 do 8 postaj, ter v cenovnem razredu od 200 do 1000 EUR.
V večini teh stiskalnic, je sistem pol-avtomatski, kar pomeni, da s potegom ročice izvršimo vse operacije na vseh matricah, ki jih imamo nastavljene na glavi stiskalnice.

orodja3

Sistem za vstavljanje netilk:

Večina stiskalnic je izdelana tako, da lahko na njih vstavljamo tudi netilke. Eno postajne stiskalnice imajo posebno napravo, v katero lahko vstavimo do 100 netilk, kar omogoča hitrejše vstavljanje netilk.
Lahko pa uporabljamo tudi posebne naprave, ki so namensko izdelane, za vstavljanje netilk.

orodja4
Se nadaljuje…

Vir: http://blog.artekcenter.com/orodja-za-polnjenje-in-pripomocki-1-del/

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube