Reloading

NabojPonovno polnjenje nabojev

Vsak strelec – lovec razmišlja tudi kdaj in zaradi česa, bi se odločil za samo izdelavo streliva. Seveda kot prvo pomisli na finančni strošek, ki je potreben, da lahko prične z ponovnim polnjenjem. Kot drugo, ga pa k temu navede visok strošek nabave novega streliva, ki ga potrebuje za treninge, tekmovanje, lov, itd. Na splošno je znano, da s ponovnim polnjenjem pridobimo na kvaliteti in kvantiteti streliva v primerjavi s tovarniškim strelivom.

Ko izstrelimo naboj, je izstreljeni tulec še vedno v dobrem stanju in njegova vrednost predstavlja več kot polovico vrednosti celovitega tovarniškega naboja. Netilke, smodnik in krogle se preprosto zamenjajo z orodjem za ponovno polnjenje. Strošek teh komponent je presenetljivo majhen in predstavlja majhen del cene od tovarniškega streliva. Izkušeni polnilci, lahko prihranijo celo več, če zmanjšajo smodniško polnitev za t.i. »Small Game« ali športno streljanje na kratke razdalje.
Če pri tem še izdelujete svoje krogle ( svinčenke ), bo naboj stal manj kakor tovarniški naboj .22 LR.

Zmanjšanja smodniška polnitev ter svinčene krogle, katere ste izdelali sami vam omogočijo, da izstrelite na tisoče nabojev skozi cev, brez da bi nastale poškodbe na cevi. Maksimalne polnitve z velikimi hitrostmi, pa lahko bistveno zmanjšajo življenjsko dobo cevi.
Zato večina strokovnjakov priporoča zmanjšane smodniške polnitve za večino strelskih disciplin, medtem ko za potrebe lova priporoča polnjenje blizu zgornje meje za posamezen tip naboja.

Veliko denarja se lahko prihrani, če upoštevate zgoraj navedeno, ker za potrebe treningov nihče ne potrebuje maksimalnih polnitev.

IZBOLJŠANA NATANČNOST
Pravilo je, da ima ponovno polnjen naboj večjo natančnost kot komercialni naboj. Za to obstaja več razlogov.
- Vso tovarniško strelivo se mora polniti po določenih standardih
- Delovati morajo v vseh orožjih za določen kaliber

Ponovno napolnjen naboj se prilagodi vašemu orožju, s tem se poveča sama natančnost streliva, ker je naboj bil polnjen za določen tip orožja in ne za vse tipe orožja v tem kalibru. Tulec, ki je enkrat izstreljen z maksimalno polnitvijo, se natančno prileže vašemu ležišču. Natančno nasajena krogla v kalibriran tulec pa bo zagotovila večjo natančnost naboja.

Celotna dolžina naboja je tudi zelo pomembna. Za boljšo natančnost se mora krogla skoraj dotakniti polj v cevi, ko vstavite naboj v ležišče.
Tovarniško strelivo ima standardne dolžine, medtem ko ponovno napolnjeni naboji lahko varirajo med globino vsajene krogle v tulcu, da natančno ustreza določenem tipu orožja. S tem pa strelec dobi višjo natančnost naboja.

Če streljamo samo z tovarniškimi naboji je sama natančnost določenega tipa orožja strelcu neznanka. Razlog je lahko tudi, da dve identični puški v bistvu sploh nista identični in krogla ter smodniška polnitev, ki se pokaže za zelo natančno v enem orožju v drugem ne bo dovolj natančna. Polnilec ima na izbiro več vrst krogel, smodnika in smodniških polnitev kot tudi netilk. Polnilec lahko preizkuša z več različnimi smodniškimi polnitvami ter vrstami smodnika da izdela naboj, ki bo dovolj natančen za določen tip orožja.

Vsak strelec je ponosen na določen tip orožja, ki ga ima v svoji zbirki, ampak samo zadovoljstvo je odvisno kako ga uporabite. Če strelec ne polni streliva, potem ima na razpolago samo tovarniško strelivo. Strelivo v kalibrih večjih od .257 so narejeni primarno za »Big Game«, ker je premočno za »Small Game«. Povratna sila ali »Recoil« je prekomerna in tudi zelo dobra cev se lahko iztroši po 1000 izstreljenih strelov. Na drugi strani, pa lahko strelec, ki polni svoje strelivo z istim orožjem in zmanjšano smodniško polnitvijo izstreli veliko več nabojev.

Strelec, ki si polni svoje strelivo ni omejen na izbiro komponent, kot pa strelec, ki uporablja tovarniško strelivo. Polnilec ima na razpolago vrsto krogel in veliko število polnitev za določen tip naboja.

Polnilec se mora tudi sprijazniti z določenimi stvarmi. Veliko denarja se lahko zapravi na orodja in komponente. Izkušen polnilec z dobrim orodjem lahko izdela odlično strelivo. Z uporabo slabše kvalitete orodij, lahko izkušen polnilec še vedno naredi dobro strelivo.
Nekateri polnilci se izredno težko prilagodijo oz. navadijo na ponovno polnjenje. Sami proizvajalci orodij za polnjenje, pa ne morejo izdelati orodij po zahtevah posameznika. Samo polnjenje zahteva vajo, znanje, tehniko polnjenja, koncentracijo in potrpežljivost. Če katero koli od teh navedb ne izpopolnujete, je bolje da se z polnjenjem nabojev ne ukvarjate in si najdete drugačen hobi.

V večini primerov, naj bi začetnik kupil minimalno potrebno orodje, ki je zahtevano za polnjenje nabojev. Ko s časom pridobivate vse več izkušenj in znanja, se boste veliko lažje prilagodili drugim orodjim s katerimi si boste lahko še pomagali pri izboljšavi vaših nabojev in izpopolnili vašo »delavnico« za izdelovanje nabojev.

VARNOST:
Vprašanje ki se velikokrat zastavi. Ali je ponovno polnjenje nevarno? Če upoštevate vsa navodila, potem je odgovor ne! Zelo malo nesreč se zgodi med samim procesom polnjenja. Ponovno polnjenje zahteva previdnost, ampak, če si preberete dober priročnik za polnjenje, je samo prakticiranje relativno varno…..tako kot, da bi se s svojim avtomobilom peljali v nakupovalni center in varnejše kot prečkati cesto ob veliki gneči na cesti!
Vendar, previdnost mora ostati!

- Ne kadite v prostoru, kjer polnite strelivo
- Vedno imejte na sebi zaščitna očala
- Ne manipulirajte z orodij, kateri bi lahko povzročili pok netilke. Netilke ponavadi ne počijo od samega pritiska. Polnilci nikoli ne smejo trimati tulec, ki vsebuje smodniško polnitev. Čistite tulce, ki so prazni in v dobrem stanju
- Pred polnjenjem dobro preglejte tulec, zaradi možnih defektov. Odstranite vsak tulec, na katerem se vidi razpoka
- Pri vstavljanju smodniške polnitve, bodite pozorni, da ne podvojite smodniško polnitev v tulec. To še posebej velja, pri uporabi hitro gorečih smodnikov za puškine naboje. 2x smodniška polnitev povzroči, da se ležišče od strelu razširi, kar privede do tega, da vam orožje raznese. Dobro je, da vsako polnitev vizualno preverite ter vsako 10 polnitev stehtate na tehtnici.
- Vedno začnite polnjenje 5% manj kakor priporočajo in postopoma povečujte vaše polnitve ter bodite pozorni na dvigovanje pritiska med samim procesom.
- Nikoli ne prekoračite maksimalne polnitve, ki je napisana v priročniku!
- Nemudoma prenehajte s streljanjem, če se pojavi povečan pritisk. Znaki povečanega pritiska so: Neenakomeren odsun »Recoil« , težave pri izmetu tulca iz ležišča in preluknjana netilka.
Naboj
Upamo, da smo vam s to kratko predstavitvijo ponovnega polnjenja nabojev za lastne potrebe, dali dovolj informacij, da se boste lahko odločili za ali proti ponovnemu polnjenju.

Vir: http://blog.artekcenter.com/ponovno-polnjenje/

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube