Poskus umora z trikom

Kurare1To je zgodba o dveh popolnih priložnostih.

To je zgodba o porazu. Bistvo lova srnjaka z lokom in puščico na klic z uporabo vabnika je poskus popolne prevare. Poskus umora z trikom.

 Kurare2

 

Prihaja jelen na moje petje,
prihaja jelen na mojo pesem,
prihaja jelen na moje petje.

Pojoči kos, on je jaz,
ptič ki ga ljubi divji jelen,
jelen, ki prihaja na moje petje.

Z črne planine,
z vrha,
dol po stezi, prihaja, prihaja zdaj,
prihaja jelen na moje petje.

Skozi cvetje,
preko rož, prihaja, prihaja zdaj,
prihaja jelen na moje petje.
Skozi rosne kaplje z rožnih cvetov,
prihaja, prihaja zdaj,
prihaja jelen na moje petje.

Skozi prah, cvetni prah,
prihaja, prihaja zdaj,
prihaja jelen na moje petje.

Začenši z prednjo levo nogo,
topotajoč, se obrne preplašeni jelen,
prihaja jelen na moje petje.

Moj plen, blagoslovljen sem jaz,
v sreči lova,
prihaja jelen na moje petje.

Prihaja jelen na moje petje,
prihaja jelen na mojo pesem,
prihaja jelen na moje petje.

(Pesem plemena Navajo)


Že takoj prvo popoldne sva odšla na “hribe plevela”. Zeleni griči porasli z zelikami, lucerno in visokimi travami so izstopali med suhimi prostranstvi požetih njiv pšenice. Bila je enaka situacija kot prejšnje leto. Že prej sem se dogovoril, da želim loviti v Mihaelovemu revirju. Mihael, revirni lovec je odlično razumel koncept lova in k stvari pristopal sistematično in razumsko. Prenašal je mojo umetno srno, ki sva ji rekla kar “szuta” skozi trnaste jarke, sestoje akacije, koruzne njive in skozi panonsko vročino. Razumel je, da je vabnik sestavni element trika, multimedijski pristop: - k “zvoku” še “slika”, ki odvrne pozornost in “usmeri” srnjaka.

Mihael je sedel na nizki prostostoječi preži 20 korakov na moji desni, med nama je bil postavljen vabnik in na levi, 10 korakov od vabnika sem sedel jaz na zložljivemu stolčku, do vratu v travah.

V kotu kakih 120 m nad prežo sta se v senci pasla dva poletna jelena. Mihael je začel klicati. Če bi kateremu od “gozdnih” lovcev demonstriral kako kliče srnjad Mihael, bi se potrkali po čelu, vendar pa odprta prostranstva zahtevajo intenzivno in glasno pivkanje in Mihael je na vsakemu lovu poskrbel da je srnjad pritekla pogledat kaj se dogaja.
Na vrhu hriba pod otokom akacijevega gozdiča je iz trnja stopila srna, ki jo je vznemirilo Mihaelovo oponašanje pivkanja srnjega mladiča. Za njo je izstopil močan srnjak, ki je oblajal jelena nato pa je takoj začel “vrteti” srno.
Skočni klic ga je zaustavil na mestu in naenkrat je tekel na vabnik z 150 m razdalje kot da ga nič na temu svetu ne more zaustaviti.

Napel sem lok in pomislil “Uspelo bo že prvi dan!”. Srnjak je v polnemu teku “oral” po visokemu travinju a iz zelišč sem videl le njegove parožke. Drobna napaka, ki te stane vsega. V obupnem poskusu sem vstal z napetim lokom in ga meril z dobrih 10 m razdalje v času, ko se je splašen zaustavil na mestu ter odskočil še predno ga je lahko dosegla puščica.

Redkokateri lovec lahko razume kako težko je upleniti srnjaka z lokom in puščico. Možnosti so z prenosne preže za lovca z lokom neprimerno večje. Vendar pa je lov v prsku kot droga. Zame se nič ne more primerjati z adrenalinom, ko na tleh pretentate rdečega srnjaka, da v trenutku priteče na nekaj metrov razdalje.

Mihael je želel, da uplenim “nagy bak” tako sva prve dni vse vilarje, šilarje in ostale mladeniče pustila pri miru. Nekaj časa je trajalo, da sem mu v kombinaciji nemščine, risanja po prahu avtomobilskega okna in nekaj madžarskih besed za katere nisem bil 100% gotov, da so prave, razložil, da je dober tudi “kicsi bak”.

Vendar pa so srnjaki plesali okoli naju. Vedno je bil “ali”. Ali naju je izdal veter, ali se je srnjak v trenutku ko sem ga pomeril obrnil, ali je stal predaleč, ali je tekel prehitro, ali je bil za grmom, ali je namesto srnjaka na 5 m pritekla srna, ali je srnjak prišel izza hrbta in skočil preko Miheala…
Bilo je zgolj vprašanje časa in sistematičnega lova.


“Na začetku streljanja z uporabo merkov so prevladovale merilne naprave z eno merilno točko. Tak sistem je omogočal enostavnost in hitrost instinktivnega streljanja v kombinaciji z preciznostjo, ki jo omogoča merilna naprava. V letih, ki so sledila so merilne naprave postale zelo kompleksne.
Merilne naprave z več merilnimi točkami imajo nekatere prednosti, hkrati pa tudi več slabosti povezanih z njihovo uporabo.
Niso primerne takrat ko je potreben hiter strel. Vsakokrat, ko se morate pred strelom zavestno ustaviti in razmisliti kateri merek boste izbrali je optimalna priložnost za strel lahko izgubljena. To je pogosta težava v bliskovitih lovskih situacijah. Poleg tega obstaja težava takrat, ko divjad stoji na razdaljah ko je potrebno streljati med merilmimi točkami – višje merjenje takrat ko bi morali meriti nižje ter nižje merjenje ko bi morali meriti višje. To je pogost pojav takrat ko je potreben hiter strel.”
(Timeless Bowhunting – the Art, the Science & the Spirit, Roy S. Marlow, 2003)

V ZDA poznajo tako imenovani “Eastern rig” in “Western rig” kar se nanaša na koncipiranje loka, merilne naprave in puščice za lov v različnih okoljih. Vzhodni, Eastern rig je lok namenjen za lov z preže na kratkih razdaljah, ki v gostih gozdovih redko presežejo 25 jardov kjer sta glavna divjad belorepi jelen in črni medved. Težja puščica in merilna naprava z enim merkom oz. merilno točko ali piko je enostaven sistem za hiter in zanesljiv strel skozi odprtino v podrasti.
Zahodni koncept pa je namenjen predvsem lovu vapitija, mulastega jelena in viloroge antilope na zalaz v gorah, planjavah in puščavah kjer so dolgi streli preko 40 jardov zelo pogosti. Uporabljajo se hitrejši loki, merilne naprave z več merki, lažje in hitrejše puščice ob predpostavki, da imamo čas dobro oceniti razdaljo do divjadi, ki mirno stoji.

Ni bilo enkrat, da so se “pravi lokostrelci” posmehovali moji stari težki mesarici z “le” 65% odpuščanja in enim merkom nastreljenim na 30 m ter velikimi dušilci tetive, ki oropajo puščice nekaj čevljev hitrosti. Vendar pa me je mesarica v praktičnih situacijah znotraj 30 m in pol-instinktivnih strelih redko pustila na cedilu.

Kot žrtev modernega potrošniškega sistema in marketinga sem si omislil tudi hiter lok z nekoliko lažjimi puščicami ter merilno napravo z merki nastreljenimi od 20 do 60 m. Baranjska prostranstva pogosto zahtevajo dolge strele in avstrijski lovec je uplenil močnega srnjaka z Blaserjem v kal. 300 Win mag ter variabilnim dalnjnoglem do 24 x
povečave na 220 m razdalje. Lovil sem z “krasno novo igračo” in počutil sem se smrtonosno…

Bil je čas za “elejto”. Mihael je pomenljivo prinesel zeleno plastično markico, ki jo bo srnjaku vtaknil za kito v zadnji nogi ter jo spravil v armaturni predal Daihatsu Feroze.

Mihaelov revir se razteza okoli dveh večjih vasi kar je zame zelo ugodno saj so na obrobju vasi sadovnjkaki ter vinogradi ter gosta grmovja. Rekel je, da tam ne lovijo z puško in da nekateri srnjaki mirno preživijo vse svoje življenje na robovih vasi.

Zadnje jutro sva okoli 7 h, ko sva obdelala 3 standardne lokacije in je sonce že dobro ogrelo pokrajino, torej v času ko so srnjaki najbolj “vrteli” srne; odšla 100 m za zadnjo hišo v vasi, na mesto kjer nisva bila še nikoli prej. Mihael je nekako suvereno izbral mesto v senci vrbovega grma, ki je rasel ob zaraščenemu jarku in 10 korakov na najino levo postavil vabnik. 40 m široka njiva požete pšenice ravna kot biljardna miza naju je ločila od polhektarskega gozdiča za hišo.

Mihael je dvakrat zapivkal z glasom mladiča. In naenkrat je iz borovcev pritekel pred naju “nagy bak” - srnjak katerega parožki so bili tako dolgi kot njegova ušesa. Mirno sem ga pomeril in sprožil puščico na 20 m ter pričakoval tlesk puščice skozi prsni koš a glasu ni bilo. Srnjak je napravil 3 skoke v desno ter začudeno stal. Medtem ko sem jaz nataknil novo puščico je Mihael spet zapivkal in srnjak je pritekel nazaj še bližje kot prej. “Če te nisem pobral na 20 m kako daleč si potem? -30 m?” In zledeni mi kri v žilah ko pomislim na prizor vžgan v mojemu spominu kako puščica zleti 15 cm nad srnjakovim prsnim košem ter se zabije v deblo črnega trna…Janez Adamič - kurare

Stran je avtorsko zaščitena, vse pravice pridržane © Forum-LOV
Vse vsebine so last avtorjev.

POZOR! Ta stran uporablja piškotke in podobne tehnologije.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov Več o piškotkih

VREDU

Nova zakonodaja
Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Rok za implementacijo sprememb je 15. junij 2013.
Kaj je piškotek
Piškotek je majhna datoteka sestavljena iz zaporedja črk in številk, ki se naloži na računalnik  obiskovalca, ko ta prvič vstopi na določeno spletno stran. Spletni strani omogoča, da obiskovalca ob vsaki vrnitvi prepozna, s čimer pripomore k boljšemu delovanju strani in izkušnji uporabnika. Tipičen primer je denimo nakupovalna košarica. Brez piškotka bi se spraznila vsakič, ko bi spletno stran zapustili. Piškotki niso virusi, se ne reproducirajo in načeloma niso škodljivi. 
Zasebnost in piškotki
Je pa moč z njimi analizirati pomet na spletni strani, izvajati napredne oglaševalske tehnike in slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, zato v tem smislu piškotki pomenijo poseg v  zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje. Jih ne prepoveduje, pač pa zaostruje pravila uporabe. Ključno je, da morajo biti uporabniki spletnih strani s piškotki seznanjeni in da jim mora biti ponujena izbira, ali želijo, da spletna stran na tak način spremlja njihove aktivnosti na spletu.
Nujno potrebni piškotki
Seznam vseh piškotkov, ki se lahko, ni pa nujno, pojavijo na spletnih straneh. Ti piškotki so avtomatično dovoljeni, ker spletne strani brez njih ne delujejo. Ključni so za navigacijo po spletnih straneh in zagotavljajo, da osnovni procesi spletne strani delujejo.

NAVODILA ZA NASTAVITVE PIŠKOTKOV V RAZLIČNIH BRSKALNIKIH, NAJDETE TU: http://civicuk.com/cookie-law/browser-settings 
Piškotki za analitiko
V želji po izboljšanju spletnih vsebin in storitev so lahko v uporabi orodja za spremljanje brskalnih navad posameznikov med obiskom internetnih strani, denimo Google Analytics. Taki piškotki sicer zbirajo anonimne podatke, ki gredo v analizo skupaj s podatki drugih obiskovalcev in služijo ugotavljanju kako se spletna strana uporablja.
Piškotki družabnih medijev
Ti piškotki dovoljujejo povezavo z družabnimi mediji, prijavo na spletno stran s Facebookom in omogočajo objavljanje svojih aktivnostmi na spletni strani na Facebooku, Twitterju in LinkedIna javnost seznanjate s svojimi aktivnostmi na spletu.
Youtube piškotki
Ti piškotki dovoljujejo uporabo podatkov povezanih z uporabnikovim brskanjem po Youtube.
Marketinški piškotki
Ti piškotki omogočajo ugotavljanje ali je uporabnik videl oglasno sporočilo in kdaj ga je nazadnje videl.

SEZNAM PIŠKOTKOV

Ime Piškotka Čas poteka piškotka Namen Domena
f786c1b7912c3c557d44d65c02458f86 TRAJANJE SEJE Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
_ga 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
__utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
__utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov files.bannersnack.com
id 2 LETI Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_drt_ TRAJANJE SEJE Statistika ogledov oglasov doubleclick.net
_utma 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmb 30 MINUT Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmc TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmv 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
_utmz 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov Google Analytics
PISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
BEAT 2 URI Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
HSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
NID 6 MESECEV Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
OTZ 1 MESEC Statistika obiska in vedenja uporabnikov apis.google.com
PREF 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SAPISID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
SSID 2 LETI Statistika obiska in vedenja uporabnikov .google.com
__jwpusr 1 DAN Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
PREF 10 LET Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
reg_ext_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_gate TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
reg_fb_ref TRAJANJE SEJE Delovanje Facebook vtičnika Facebook
use_hitbox TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE 8 MESECEV Uporabniške nastavitve predvajalnika YouTube
cookieAcceptanceCookie 27 LET Osnovno delovanje www.forum-lov.org www.forum-lov.org
YSC TRAJANJE SEJE Statistika obiska in vedenja uporabnikov YouTube